Sağlık alanında çalışmak istiyorsan bence tıpa zorlaman daha iyi olur, diş hekimliğini herkesin bünyesi kaldıramayabiliyor.
Sıralaması tıp için oldukça sıkıntılı.
Biyoloji tabanlı okumayı düşünüyorsan %50 indirimli olarak Bilkent MBG mevcut. Tam burslu olarak Acıbadem MBG var.
Bunun yanı sıra Moleküler Biyoteknoloji bölümünde eğer Almancan iyiyse TAÜ var.
ODTÜ'de Biyoloji bölümü var.
TOBB'ta Biyomedikal tam burslu şekilde var.
Eğer kimya seviyorsan ODTÜ Kimya zorlanabilir.

Sıralaması tıp için oldukça sıkıntılı.

Sanırım mezuna kalma anlamında denilmiş. Zaten bu sıralamaya devlet Tıp gelmiyor. Özele bakarsak da herkesin o yükü kaldırabileceğini sanmıyorum, çünkü 6 yılın sonunda çok astronomik bir meblağ ortaya çıkabilir. Tabii arkadaşın bütçesi el veriyorsa yine de yazabilir.

Sanırım mezuna kalma anlamında denilmiş. Zaten bu sıralamaya devlet Tıp gelmiyor. Özele bakarsak da herkesin o yükü kaldırabileceğini sanmıyorum, çünkü 6 yılın sonunda çok astronomik bir meblağ ortaya çıkabilir. Tabii arkadaşın bütçesi el veriyorsa yine de yazabilir.
Amorti edemez ki kendini, imkanı yok.

Amorti edemez ki kendini, imkanı yok.

Yani mesela tam ücretli Tıp'ın geçen seneki ücretleri 600K₺ bandındaydı. Bu sene fiyatlar değişecek, biz 600K₺'yi %25 indirimli Tıp'ın ücreti olarak varsayalım. 6 yılın sonunda 3.600.000₺ tutuyor ki buna her sene değişen fiyatları ve bireysel masrafları da dahil etsek rahat 5.000.000₺'yi geçen bir ücretle karşılaşıyoruz.

Mantıklı gelmiyor. Yeni bir doktor 150K₺ ile işe başlasa ve hiç maaşına dokunmasa 3 yıldan fazla sürede ancak amorti edebiliyor. Ancak bilindiği gibi yeni doktorun maaşı 150K₺ seviyelerinde değil.

Eğer amacın mezun olup iş bulup hayata atılmaksa eğer bu ülkede hala yazılabilecek iyi mühendislikler ve tıptan sonra en iyi bölüm diş hekimliği.

Hayatının bir döneminde işsiz kalmak, düşük maaşlara çalışmak, sıkıntı çekmek yeni mezun diş hekimlerinin başına geliyor. O bundan 10-15 sene önce bile devam eden şaşalı meslek, mezun olduğun gibi sağlam para kazandığın durumda değil artık. Herkesin unuttuğu şeyse şu: Hiçbir bölüm, Tıp hariç hiçbiri bu durumda değil. Tıpı da okurken bedelini ödüyorsun maalesef.

Gün geldi çattı, mezun oldun. Önünde birkaç seçenek var. İlk seçenek pratisyen olarak kalıp iş aramak. En sıkıntılı ve sancılı olan bu. Saçma sapan maaş teklifleri, hasta başına prim derken derken ilk yıllarında sağlam ezilirsin. Çok ama çok şanslıysan, kura ile devlete atanmak ikinci seçenek. Neredeyse imkansız olsa da eğer olursa senden kralı yok. Güzel bir maaş, 8-5 çalışma, hafta sonları tatil. Son seçenek ise DUS, yani uzmanlık. Kolay bir sınav değil, bir noktada ekstra külfet, bir noktada ise hiçbir bölümde bulamayacağın bir veli nimet. Kazanırsan eğer seçtiğin bölüm ve seçtiğin üniversitede asistan olarak okumaya devam ediyorsun, çok güzel bir maaş alıyorsun, bitirince de uzman oluyorsun. Sonrasında ister devlete gir, ister özelde takıl, ister üniversitelere hoca ol. Uzmanlığı kazanmak kurtuluş gibi bir şey. Kazanmadan da para kazanmak birçok bölüme göre çok daha mümkün ama hiç kolay değil.

Okumaya gelince kolay bir bölüm değil. Hem teorik hem de pratik olarak gayet de ağır bir bölüm. Bir şekilde mezun oluyorsun, seni de orada yonta yonta hekim çıkarıyorlar ama kolay olmuyor tabii ki. :)

Yazılır mı? Ben yazılabileceğini düşünüyorum ama başından sonuna hiçbir şey kolay olmayacak, bunu bilmek zorundasın. Artık kazanmayla yetinebileceğin bölüm yok Türkiye'de.

Diş anlam veremediğim derecede pahalı. İyi para getiriyor. Diş Tabipleri bu konuda iyi kazanıyor. Diş bir de öldürmez, çok fazla kan kaybı yapmazsan. :haha:Derdi de az yani. Diş tabibine saldıran cahil halk duymadım .