Benim listemle arkadaşın attığı liste arasında aslında çok büyük bir fark yok. Asıl fark şu: Arkadaşın attığı listede MCU yapımlarıyla birlikte Netflix’in Marvel evreninde geçen dizileri de var (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders, The Punisher). Yani MCU evrenine sonradan eklenmiş daha geniş bir liste oluşuyor.
Benim ise iki ayrı listem vardı. Birincisi yalnızca MCU evreninde geçen yapımlardan oluşuyordu; Netflix dizilerini eklemedim çünkü listeyi gereksiz uzattığını düşünüyordum. Önemli olduklarını biliyordum ama bu kadar önemli olduklarından emin değildim — Marvel’ın kendi sitesine eklediğini görünce bunu da öğrenmiş oldum. Ayrıca kısa sahneleri film olan içerikleri de eklememiştim; çok önemli değiller diye düşünüyordum ama onları da önemli saymışlar.
Diğer listede ise MCU, Sony ve Fox yapımlarını birlikte eklemiştim. Ama anladığım kadarıyla Marvel’ın kendi sitesinde paylaştığı listeyi baz almak gerekiyor. Yine de “hiçbir karakter detayı veya olay kaçmasın” diyorsan benim hazırladığım listeyi izleyebilirsin. “Marvel nasıl öneriyorsa öyle izlemek istiyorum” diyorsan Marvel’ın resmi sıralamasını takip edebilirsin.
Benim önerim ise yapımları çıkış sırasına göre izlemek olur. Çünkü kronolojik izlemeye başladığında, örneğin ilk yapım Eyes of Wakanda diyelim, onu izledikten sonra Marvel daha da geçmişte geçen yeni bir yapım çıkarırsa kronolojik listenin anlamı bozulabiliyor. Bu yüzden Marvel yapımlarını orijinal çıkış sırasına göre izlemek bana daha mantıklı geliyor.