Ali Turhan

Çalışkan
İyi günler herkese. Yaklaşık 1 yıldır binada altyapı yok ve binaya altyapı getirmeye çalışıyorum. Bina önceden yurtmuş, sonradan daireye çevirmişler. Şu anda binada kablosuz internet anteni ile internet kullanılıyor, fakat maksimum 35 Mbps hız alınabiliyor ve 2025 Haziran ayı itibarıyla fiyatı 700 TL. Bu hız için oldukça gereksiz pahalı.

Ben de bu kadar yüksek bir ücreti ödemek yerine, daire başı biraz daha katkı koyarak altyapı sorununu kalıcı olarak çözmek istiyorum. Ancak bu süreci nasıl başlatmam gerektiğini ve nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Binadaki komşuları da yanlış yönlendirmek istemiyorum.

Binada toplam 24 daire bulunuyor. Türk Telekom müdürlüğüne yaklaşık 400 metre mesafedeyiz, üstelik şehrin tam ortasında yer alıyoruz.

Bu konuda yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ederim.

Not: Türk Telekom müdürlüğüne birkaç kez gittim ancak her seferinde “ankastre kutunuz yok” ve “o binaya internetin gelmesi zor” gibi cevaplarla başımdan savruluyorum. Aylardır bir gelişme olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Binadaki herkes fiber için dilekce versin bizde de benzer bir olay olmuştu 28 dairenin 20 dilekce verince bayağı hızlı bağlamışlardı.

İyi günler herkese. Yaklaşık 1 yıldır binada altyapı yok ve binaya altyapı getirmeye çalışıyorum. Bina önceden yurtmuş, sonradan daireye çevirmişler. Şu anda binada kablosuz internet anteni ile internet kullanılıyor, fakat maksimum 35 Mbps hız alınabiliyor ve 2025 Haziran ayı itibarıyla fiyatı 700 TL. Bu hız için oldukça gereksiz pahalı.

Ben de bu kadar yüksek bir ücreti ödemek yerine, daire başı biraz daha katkı koyarak altyapı sorununu kalıcı olarak çözmek istiyorum. Ancak bu süreci nasıl başlatmam gerektiğini ve nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Binadaki komşuları da yanlış yönlendirmek istemiyorum.

Binada toplam 24 daire bulunuyor. Türk Telekom müdürlüğüne yaklaşık 400 metre mesafedeyiz, üstelik şehrin tam ortasında yer alıyoruz.

Bu konuda yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ederim.

Not: Türk Telekom müdürlüğüne birkaç kez gittim ancak her seferinde “ankastre kutunuz yok” ve “o binaya internetin gelmesi zor” gibi cevaplarla başımdan savruluyorum. Aylardır bir gelişme olmadı.
T. Telekom Md'de normal müşteri temsilcisi ile konuşursanız alacağınız cevaplar böyle oluyor zira onlar sadece önlerindeki ekranda görebildiklerini aktarabilmekte. Siz aynı Müdürlükteki Erişim Planlama Birimi ile ne yapıp edip görüşecek ve derdinizi onlara anlatacaksınız. Sadece ve sadece o birim size bir yol gösterebilir. Müdürlüğe yakın olmanızın illa ki bir faydası yok. Santrala ne kadar uzaktasınız ve o santralda fiber altyapı (sizin binanıza FTTH altyapıyı getirecek ekipman) mevcut mu? Eğer Santral ve sizin binanız arasındaki mesafe kazı yapılıp da fiber kablo çekilmesini gerektiriyorsa işiniz uzar zira kazı için Belediye'den izin alınması gerekiyor. Ama 24 FTTH abonesi olasılığı da Telekoom açısından cazip bir durum; kolaydaysa yaparlar.

Not: FTTH = Eve (yani her daireye) kadar Fiber demektir.

öncelikle 24 daire internet başvurusu yapsın. sonra dilekçeleri toplayıp telekoma verin. bulunduğunuz ilin telekom müdürlüğünde proje ofisine çıkın ve adresiniz için proje çizilmesini talep edin.

öncelikle 24 daire internet başvurusu yapsın. sonra dilekçeleri toplayıp telekoma verin. bulunduğunuz ilin telekom müdürlüğünde proje ofisine çıkın ve adresiniz için proje çizilmesini talep edin.
hocam komşuluk yok, sıkıntılı bir binaya denk geldik, kimse kimsenin yüzüne bakmıyor ve çoğu da geceleri eve geliyor.
tanıdık çevremdeki kişilerin bilgilerini onlarında haberi olararak sanki bu binada yaşıyormuş gibi adlarına önbaşvuru yapsak faydası olur mu?

Sizin "ankastre kutusu" dediğiniz donanım FTTH (=Eve kadar fiber) altyapıda OFDK dediğimiz kutudur. Telekom'a uzaklığınız tamamen önemsiz. Zaten sizin Telekom Md'e değil Telekom Santralına olan mesafeniz daha etkendir. Sizin binaya ve çevresine öncelikle fiber şebeke döşenmesi gerekiyor. OFDK bundan sonra konulur. Bu iş için önce Telekom'un Erişim Planlama Biriminin bir proje yapması ve bunu daha üst birimlere onaylatması gerekiyor. Santraldan sizin binaya kadar kablo çekimi için kazı da yapılacaksa bunun için Belediye'den izin alınması söz konusu.

hocam komşuluk yok, sıkıntılı bir binaya denk geldik, kimse kimsenin yüzüne bakmıyor ve çoğu da geceleri eve geliyor.
tanıdık çevremdeki kişilerin bilgilerini onlarında haberi olararak sanki bu binada yaşıyormuş gibi adlarına önbaşvuru yapsak faydası olur mu?
Proje ofisindeki mühendisin bana anlattığı şekilde aktarıyorum hocam : "Binanızda sadece siz başvurduysanız, telekomun sisteminde altyapı sağlandığı vakit sadece bir müşteri gelecek, bir müşteri için, yol + kazı + adam + kablo gibi giderler olacaktır. Bu giderler sonucunda sadece bir müşteri gelecek diye görünür. Öyle bir durumda da telekom, aynı parayı harcayıp daha fazla müşteri elde edilen yerlere öncelik verir." dedi. Yani kısacası binanızda ne kadar çok başvuru olursa, telekom o kadar potansiyel müşteri görür ve altyapı hizmetini hızlandırır.