• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

24H2 güncelleme sonrası sistem oyunlarda siyah ekran verip kilitleniyor

salwexy

Üyecik
Öncelikle selam, 11 Şubatta 24H2 güncellemesini istemeden yapmış bulundum. Şu sıralar sadece FC25 oynadığım için fark etmemiştim fakat 3 gün sonrasında It Takes Two oynayacakken sinematiğe giriş anında bilgisayar siyah ekran verip kilitlendi. Arkadan sesler vs. anlayacağınız bilgisayar halen çalışıyordu. Oyun-ekran kartı güncellemesi uyumsuzluğu olduğunu düşünerek çok da dert etmedim ama ekran kartını yine de güncelledim. 2 gün önce Valheim oynamaya başladık fakat 30-40 dk oynamadan aynı hatayı verdi. Power basıp kapadım yeniden açtım. Yeniden girdik bu sefer yine aynısı oldu fakat süre daha da kısaldı. Bir ara giriş ekranında bile hata verdi olay görüntüleyicisinden:

Bilgisayarı ilk sıfırladım sonra formatladım, temiz atmamış olabilirim dedim. Ekran kartımı DDU ile güncelleyim dedim. Güvenli modda hatalar verdi (pin vs.)
Ethernet bağlıydı belki güncellemeler çakıştı falan derken 23H2.ISO aramaya başladım. Bir siteden bulup kurdum. Bu sefer de ETH bağlı şekilde yaptım ama öncekine nazaran daha temiz yaptığımı düşünüyorum. Ekran kartımı Kasım ayına göre ayarladım. Bu sefer girişte Valheim hata verdi. Sonraki giriş 5 dk anca dayandı yine kapandı. (Bir forumda Xbox kolu etken olabilir dendiğinden denemek istedim)

Şimdi de bu şekilde kapandığı anda verdiği hata bu şekilde. Yani FC25 gibi sorunlu oyunda(son 10 gün içerisinde Alt Tab'da uzun süre beklersem ekran kartı hatası verip kapamıştı 2-3 kez) bile bu kadar sıkıntı çekmemişken iki oyunda da benzer hatalar olması beni yazılımsal hatalardan çok donanımsal hata düşüncesine soktu. FurMark testlerinde bir sıkıntı yok görünüyor. Yarım saatte yük altında kapatmadı kendisini. Yardımcı olursanız sevinirim.

RTX4050
i512500H
16GB RAM(8 slot+8 ekledim)(Micron ve crucial)
512 GB SSD

Son düzenleme:
Yaşadığınız sorunla ilgili aşağıdaki adımları izleyerek çözüm sağlamaya çalışalım:

1. Ekran Kartı Sürücülerini Kontrol Edin:
- NVIDIA'nın resmi web sitesinden ekran kartı sürücülerinin en son versiyonunu indirin ve yükleyin.
- Eski sürücüleri kaldırmayı unutmayın; DDU (Display Driver Uninstaller) gibi bir araç kullanarak temiz bir kurulum yapabilirsiniz.

2. Oyunların Doğruluğunu Kontrol Edin:
- Steam veya benzeri platformlarda, oynadığınız oyunların dosyalarını doğrulayın.
- Dosya bütünlüğünü kontrol edin, bu bazı hatalı dosyaları onarabilir.

3. Windows Güncellemelerini Kontrol Edin:
- Windows Update üzerinden sistem güncellemelerini kontrol edin ve varsa yükleyin.
- Özellikle 24H2 güncellemesiyle ilgili hatalar olabilir; bu nedenle yamanın tekrar kontrol edilmesi önemli.

4. Oyun İçi Ayarları Düşürün:
- Oynadığınız oyunların grafik ayarlarını düşürerek performansı test edin.
- Yüksek grafik ayarları sisteminize fazla yük bindiriyor olabilir.

5. Donanım Kontrolü:
- RAM modüllerinin uyumlu olduğundan emin olun. İki farklı marka kullanıyorsanız, sorun çıkabilir.
- BIOS ayarlarını kontrol edip fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyin.
- Isı durumu: GPU ve CPU sıcaklıklarını kontrol edin; aşırı ısınma kapatmaya sebep olabilir.

6. Olay Görüntüleyici İncelemesi:
- Olay görüntüleyicisinde belirttiğiniz hata kodlarının açıklamalarını not alarak araştırın.
- "Application Error" ile ilgili özellikle "dwm.exe" hatası kaldırılması gereken bir sorun olabilir. Bunu çözmek için Windows'un sistem dosyası denetleyicisini (sfc /scannow) çalıştırabilirsiniz.

7. Güç Yönetimi Ayarları:
- Güç planını "Yüksek Performans" olarak değiştirin.
- PCI Express ayarları ve ekran kartınıza giden güç ayarlarını kontrol edin.

8. Temizlerin:
- Cihazınızdaki gereksiz uygulamaları kapatın ve arka planda çalışan süreçleri kontrol edin. Mümkünse sadece oyunu başlatın.

Bu adımları takip ederek sorunu çözmeye çalışabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, belki daha detaylı bir donanım testi yapılması gerekebilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…