talongod

Yetkin
Makaleler
5
Herkes sorunla alakalı video çekti, çözümünü ben görmedim. Bir arkadaşım SSD Firmware Update ile çözüldüğünü söylüyordu ancak yine de sizlere sormak istedim. Nedir bunun doğrusu? Çözüldü mü?

Bahsetmiş olduğunuz sorun şu an yaygın bir şekilde yaşanmadığı gibi büyük ölçüde çözümlendiğini belirtmekte fayda var. Zaten her SSD modelini etkileyen bir sorun değildi. Genelde belli başlı SSD modellerini etkileyen bir sorundu ve hem Microsoft tarafından hemde SSD üreticileri tarafından konu ile ilgili kapsamlı bir test gerçekleştirilip, resmi açıklamalar da yapıldı.

Bazı raporlar HDD'leri de kapsıyor ama en başından beri ana odak, Phison kontrolcülü SSD'ler olmuştu.

Yapılan açıklamalara göre Windows 11 güncellemelerinin (özellikle KB5063878) doğrudan SSD arızalarına neden olmadığı, bunun yerine belirli SSD'lerin eski veya hatalı firmware'lerinden kaynaklandığı kabul ediliyor. Microsoft, güncellemenin arızalarla bağlantısı olmadığını resmi olarak açıklamıştı ve hiçbir bağlantı bulamadıklarını belirtmişti. Aynı şekilde Phison; 4.500 saatten fazla test yaparak, sorunu tekrarlayamadığını ve partnerlerinden güncel bir rapor almadıklarını belirtmişti.

Yani Windows 11'in güncel sürümlerinde endişelenmeniz gereken bir sorunun bulunmadığını ve Windows 11 kullanmaya devam edebileceğinizi belirtebiliriz. Yinede içiniz rahat değilse, soruna neden olduğu belirtilen KB güncellemelerini kaldırmayı deneyebilirsiniz.

Bahsetmiş olduğunuz sorun şu an yaygın bir şekilde yaşanmadığı gibi büyük ölçüde çözümlendiğini belirtmekte fayda var. Zaten her SSD modelini etkileyen bir sorun değildi. Genelde belli başlı SSD modellerini etkileyen bir sorundu ve hem Microsoft tarafından hem de SSD üreticileri tarafından konu ile ilgili kapsamlı bir test gerçekleştirilip, resmi açıklamalar da yapıldı.

Bazı raporlar HDD'leri de kapsıyor ama en başından beri ana odak, phison kontrolcülü SSD'ler olmuştu.

Yapılan açıklamalara göre Windows 11 güncellemelerinin (özellikle KB5063878) doğrudan SSD arızalarına neden olmadığı, bunun yerine belirli SSD'lerin eski veya hatalı Firmware'lerinden kaynaklandığı kabul ediliyor. Microsoft, güncellemenin arızalarla bağlantısı olmadığını resmi olarak açıklamıştı ve hiçbir bağlantı bulamadıklarını belirtmişti. Aynı şekilde phison; 4.500 saatten fazla test yaparak, sorunu tekrarlayamadığını ve partnerlerinden güncel bir rapor almadıklarını belirtmişti.

Yani Windows 11'in güncel sürümlerinde endişelenmeniz gereken bir sorunun bulunmadığını ve Windows 11 kullanmaya devam edebileceğinizi belirtebiliriz. Yine de içiniz rahat değilse, soruna neden olduğu belirtilen KB güncellemelerini kaldırmayı deneyebilirsiniz.

4500 saat dediğin 187 gün yapar ne zaman başlayıp bitirmişler güncelleme 12 Ağustos'ta yayınlanmış 50 gün bile olmamış.

4500 saat dediğin 187 gün yapar ne zaman başlayıp bitirmişler güncelleme 12 Ağustos'ta yayınlanmış 50 gün bile olmamış.
Hocam valla ben haberlerin yalancısıyım. Sonuçta kendim bizzat görmedim :LOL:.

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3

Bu kaynakları da sadece örnek olması açısından bıraktım. Ayrıca arkadaşın dediği gibi bu testler tek bir bilgisayardan veya sunucudan gerçekleştirilmiyor. Tam olarak nasıl test ettiklerini veya test ederken, ne kullandıklarını elbette ki bilemiyorum ancak mantık olarak anlayabiliyorum.

SSD gibi bilgisayar donanımlarını sınırlarına kadar zorlayarak, stres testine sokabilen; mevcut sağlığını ve ömrünü ölçebilen birçok yöntem var ve bu yöntemlerden birkaçı kullanılmış ya da farklı metotlar izlenilmiş olabilir. Bu yöntemleri çok detaylı bir şekilde ve birden fazla cihaz ile donanım üzerinde gerçekleştirildiğini düşünün.

Hocam vallahi ben haberlerin yalancısıyım. Sonuçta kendim bizzat görmedim :LOL:.

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3

Bu kaynakları da sadece örnek olması açısından bıraktım. Ayrıca arkadaşın dediği gibi bu testler tek bir bilgisayardan veya sunucudan gerçekleştirilmiyor. Tam olarak nasıl test ettiklerini veya test ederken, ne kullandıklarını elbette ki bilemiyorum ancak mantık olarak anlayabiliyorum.

SSD gibi bilgisayar donanımlarını sınırlarına kadar zorlayarak, stres testine sokabilen; mevcut sağlığını ve ömrünü ölçebilen birçok yöntem var ve bu yöntemlerden birkaçı kullanılmış ya da farklı metotlar izlenilmiş olabilir. Bu yöntemleri çok detaylı bir şekilde ve birden fazla cihaz ile donanım üzerinde gerçekleştirildiğini düşünün.

Evet maalesef öyle ama bendeki Cruzial P500'de öyle bir soruna denk gelmedim ama ilginç bir şekilde ekran kartı driverini silmek için güvenli moda aldığımda pin sıfırlama hatası geldi kurtaramadan C diskindeki tüm veriler 20 gün önce uçtu maalesef Secure Boot'dan kaynaklanıyor galiba.