Bütçe
Ekran kartı: 25.000 TL / İşlemci 15.000-20.000 TL
Anakartımı - işlemci ve ekran kartımı bu 1 aylık süreçte değiştireceğim; fiyatlar da aşırı oynamaz zaten. Ekran kartı için 25K, değerse karta daha da zorlayıp 32-33 civarına, işlemci için ise 15-20K gibi bir fiyat var kafamda. Anakart için bir fiyat belirlemedim ama bu belirlediğim kriterlere göre F/P olması çok daha iyi olur; fazla özelliklere (Wi-Fi) gibi gerek yok. Ekran kartı için tek düşüncem NVIDIA; mevcutta 6700 XT kullanıyorum ve ekran kartı olarak AMD'den çok uzaklaşmış durumdayım. Belki yeni kartlarla sorunlar çözülmüştür; öneren kişilerden yorumlarını da duymak, öğrenmek isterim.

İşlemci/anakart/RAM'i kenara ayırın derim önden söyleyeyim.

R7 7800X3D, RX 9070 XT, Gigabyte B850M Force, Patriot Viper Venom 2x16 CL30 önerebilirim. İşlemci sanırım 13.500 civarında, ekran kartı 33 civarındaydı. Anakart 7-8, RAM ise 23 olması lazım.
Çok masraflı olduğunu düşünürseniz R9 5950X+B550F+RX 9070 XT mantıklı olabilir.

İşlemci/anakart/RAM'i kenara ayırın derim önden söyleyeyim.

R7 7800X3D, RX 9070 XT, Gigabyte B850M Force, Patriot Viper Venom 2x16 CL30 önerebilirim. İşlemci sanırım 13.500 civarında, ekran kartı 33 civarındaydı. Anakart 7-8, RAM ise 23 olması lazım.
Çok masraflı olduğunu düşünürseniz R9 5950X+B550F+RX 9070 XT mantıklı olabilir.

Önerileriniz için teşekkür ederim. 9070XT ile önce ki kartlarda ki olan sorunlar, yazılımsal problemler çözüldü mü? Bilginiz var mı?

Anakartı değiştirmeyi planlıyorsan ve özellikle AM5 hedefin varsa DDR5 16GB ram için 10-12k gibi bir fiyatı da gözden çıkarman gerekiyor. Bence buna gerek yok. İmzandaki sistemdeki anakartında 1H2L 8 faz 46A vcore varken daha güçlü işlemcilere geçebilirsin. RAM ve anakart masrafın da olmaz. Bu anakart 320A verebiliyor = 1.3V referans alırsak 400W verebilirim diyor güya. Uygun fiyata yakalayacağın 13700kf gibi işlemcilere yeter. İ9'lara çıkma :)
Ha bence ona da gerek yok, CPU kullanan ve performansını ortaya koyan uygulamalar olmadığı sürece 13400F gayet okey bir işlemci.
Onun yerine ekran kartına bütçe ayırıp RTX 5070'e kapak atabilirsin gibi geliyor.

Anakartı değiştirmeyi planlıyorsan ve özellikle AM5 hedefin varsa DDR5 16 GB RAM için 10-12K gibi bir fiyatı da gözden çıkarman gerekiyor. Bence buna gerek yok. İmzandaki sistemdeki anakartında 1H2L 8 faz 46A Vcore varken daha güçlü işlemcilere geçebilirsin. RAM ve anakart masrafın da olmaz. Bu anakart 320A verebiliyor = 1.3V referans alırsak 400W verebilirim diyor güya. Uygun fiyata yakalayacağın 13700KF gibi işlemcilere yeter. İ9'lara çıkma :)
Ha bence ona da gerek yok, CPU kullanan ve performansını ortaya koyan uygulamalar olmadığı sürece 13400F gayet okey bir işlemci.
Onun yerine ekran kartına bütçe ayrım RTX 5070'e kapak atabilirsin gibi geliyor.

İşlemci taraflı bir sıkıntım yok ama 5070 ile i5 13400F uyumlu olur mu ondan tam emin olamadım yoksa benim kafamda ki plan güçlü bir M.2 SSD alıp bir de 5070 almaktı.

İşlemci taraflı bir sıkıntım yok ama 5070 ile i5 13400F uyumlu olur mu ondan tam emin olamadım
1080P de darboğaz olacağını/olacaksa da hissedilebileceğini sanmıyorum. 2K da zaten darboğaz olmaz. Keza darboğazın herhangi bir zararı yok. Eğer 5070 Ti'da kallavi bir indirim görürsen onu da takabilirsin. Darboğaz sadece cüzdandan çıkacak fazladan paradan alacağın verimi düşürür. Uzun vadede yine o kendini amorte eder GPU yüklenen oyunlarda.
benim kafamda ki plan güçlü bir M.2 SSD alıp
Belli bir seviyeden sonra render işlerine bulaşmayan standart kullanıcı için SSD'ler pek fark yaratmıyor. GEN 5 uçan kaçan SSD'ler overkil.
WD SN5000, Kioxia Exceria serisi gibi modeller F/P olarak iyi. Şanslıysan DRAM'li bir SSD bulursun o bile yeterli.
Kingston NV2 (giriş-orta gibi) ve Exceria PRO (üst seviye) kullanıyorum, farklı anlamak için baya deşmem gerekti.

1080p de darboğaz olacağını/olacaksa da hissedilebileceğini sanmıyorum. 2K da zaten darboğaz olmaz. Keza darboğazın herhangi bir zararı yok. Eğer 5070 Ti'da kallavi bir indirim görürsen onu da takabilirsin. Darboğaz sadece cüzdandan çıkacak fazladan paradan alacağın verimi düşürür. Uzun vadede yine o kendini amorte eder GPU yüklenen oyunlarda.

Belli bir seviyeden sonra render işlerine bulaşmayan standart kullanıcı için SSD'ler pek fark yaratmıyor. Gen 5 uçan kaçan SSD'ler overkil.
WD SN5000, Kioxia Exceria serisi gibi modeller F/P olarak iyi. Şanslıysan DRAM'li bir SSD bulursun o bile yeterli.
Kingston NV2 (giriş-orta gibi) ve Exceria Pro (üst seviye) kullanıyorum, farklı anlamak için bayağı deşmem gerekti.

Mevcut SSD'yi sistemi aldığımdan beridir kullanıyorum ve yavaş yavaş bitmeye başladığını anladım eskisi kadar verim alamadığımı görüyorum almışken de iyi bir M.2 SSD alıp yine uzun bir süre geçireyim diyorum zaten fiyatlar aldı başını gitti benim yüksek dediğim belki de standartlar düzeyler oluyor.