Bütçe
27.000 TL
Herkese merhaba,

Ev/ofis ortamında sürekli açık kalacak bir sunucu toplamayı düşünüyorum. Aşağıdaki kullanım senaryosuna uygun donanım tavsiyesi almak istiyorum:

✅ Kullanım Amaçlarım:
  • pfSense kurup ofis ağını yönetmek (4 port NIC kullanmak istiyorum)
  • Debian üzerinde servisler (web, docker, veri tabanı vs.)
  • Windows VM çalıştırmak (grafik işleri yok, ekran kartına gerek yok)
  • Sanallaştırma için Proxmox veya ESXi düşünüyorum

✅ Donanımda düşündüklerim:
  • İşlemci: Ryzen 9 3900X veya daha güçlü bir işlemci (çekirdek sayısı 16 üstü olursa iyi olur)
  • RAM: 64 GB DDR4
  • Anakart: MSI B550 Gaming Plus düşünüyorum, öneriniz var mı?
  • Network Kartı: HP 366T Intel I350-T4 V2 4X 1GBE PCI-e kart almayı planlıyorum (2. el Bütçeye dahil değil)
  • Disk: 1 TB NVMe SSD (Bütçeye dahil değil )
  • PSU ve kasa önerilerine de açığım

Bütçem yaklaşık 25.000 – 27.000 TL arası. Ekran kartına gerek duymuyorum çünkü GPU passthrough yapmayacağım.

Sistem sürekli açık kalacak, elektrik tüketimi de mümkün olduğunca düşük olsun istiyorum. Ayrıca pfSense için network kartını PCI-e passthrough yapacağım. Bu sisteme uygun parçalar veya alternatif önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Ev/ofis ortamında sürekli açık kalacak bir sunucu toplamayı düşünüyorum. Aşağıdaki kullanım senaryosuna uygun donanım tavsiyesi almak istiyorum:

✅ Kullanım Amaçlarım:
  • pfSense kurup ofis ağını yönetmek (4 port NIC kullanmak istiyorum)
  • Debian üzerinde servisler (web, docker, veri tabanı vs.)
  • Windows VM çalıştırmak (grafik işleri yok, ekran kartına gerek yok)
  • Sanallaştırma için Proxmox veya ESXi düşünüyorum

✅ Donanımda düşündüklerim:
  • İşlemci: Ryzen 9 3900X veya daha güçlü bir işlemci (çekirdek sayısı 16 üstü olursa iyi olur)
  • RAM: 64 GB DDR4
  • Anakart: MSI B550 Gaming Plus düşünüyorum, öneriniz var mı?
  • Network Kartı: HP 366T Intel I350-T4 V2 4X 1GBE PCI-e kart almayı planlıyorum (2. el Bütçeye dahil değil)
  • Disk: 1 TB NVMe SSD (Bütçeye dahil değil )
  • PSU ve kasa önerilerine de açığım

Bütçem yaklaşık 25.000 – 27.000 TL arası. Ekran kartına gerek duymuyorum çünkü GPU passthrough yapmayacağım.

Sistem sürekli açık kalacak, elektrik tüketimi de mümkün olduğunca düşük olsun istiyorum. Ayrıca pfSense için network kartını PCI-e passthrough yapacağım. Bu sisteme uygun parçalar veya alternatif önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler!
- İşlemci: Ryzen 9 5900X önerilir. 12 çekirdek ile iyi bir performans sunar ve enerji verimliliği daha yüksektir. Bütçenizi zorlamadan daha iyi bir seçim olur.

- RAM: 64 GB DDR4 tavsiye edilir. Bu miktar sanallaştırma ve hizmetler için yeterli olacaktır. Hız açısından 3200 MHz veya daha yüksek hızda RAM tercih edebilirsiniz.

- Anakart: MSI B550 Gaming Plus iyi bir seçim ama alternatif olarak ASUS TUF Gaming B550-PLUS da düşünebilirsiniz. Stabilite ve dayanıklılık açısından avantaj sunabilir.

- Network Kartı: HP 366T Intel I350-T4 V2 uygun bir seçim. Eğer bütçede bir sıkıntı yoksa, yeni bir kart düşünüyorsanız Intel X520-DA2'yi de inceleyebilirsiniz. Ancak, 2. elde iyi bir seçim yapmanız yeterli.

- Disk: 1 TB NVMe SSD düşünceniz iyi, markalar arasında Samsung 970 EVO veya WD Black önerilir. Hız ve güvenilirlik açısından yüksek performans sunarlar.

- Kasa: Öncelikle havalandırma kapasitesine dikkat edin. Fractal Design Define R5 veya NZXT H510 öneririm. Her ikisi de geniş iç alan sunar ve soğutma sistemleri için iyi bir hava akışı sağlar.

- PSU: 650W 80+ Gold sertifikalı bir güç kaynağı almanızı öneririm. Corsair RM650x veya Seasonic Focus GX650 uygun fiyatlı ve kaliteli seçeneklerdir.

- Ek Özellikler: Enerji verimliliği için işlemci soğutucusu olarak Noctua NH-U12S veya be quiet! Pure Rock 2 tercih edebilirsiniz. Ayrıca, UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) almanız da önerilir, bu durum sürekli çalışacak bir sunucu için önemlidir.

Bu bileşenlerle birlikte sisteminizin ihtiyacını karşılayabilir ve stabil bir performans alabilirsiniz.