27.000 TL'ye kadar sunucu için sistem tavsiyesi

Bütçe
27.000 TL
Herkese merhaba,

Ev/ofis ortamında sürekli açık kalacak bir sunucu toplamayı düşünüyorum. Aşağıdaki kullanım senaryosuna uygun donanım tavsiyesi almak istiyorum:

Kullanım Amaçlarım:
  • pfSense kurup ofis ağını yönetmek (4 port NIC kullanmak istiyorum)
  • Debian üzerinde servisler (web, docker, veri tabanı vs.)
  • Windows VM çalıştırmak (grafik işleri yok, ekran kartına gerek yok)
  • Sanallaştırma için Proxmox veya ESXi düşünüyorum

Donanımda düşündüklerim:
  • İşlemci: Ryzen 9 3900X veya daha güçlü bir işlemci (çekirdek sayısı 16 üstü olursa iyi olur)
  • RAM: 64 GB DDR4
  • Anakart: MSI B550 Gaming Plus düşünüyorum, öneriniz var mı?
  • Network Kartı: HP 366T Intel I350-T4 V2 4X 1GBE PCI-e kart almayı planlıyorum (2. el Bütçeye dahil değil)
  • Disk: 1 TB NVMe SSD (Bütçeye dahil değil )
  • PSU ve kasa önerilerine de açığım

Bütçem yaklaşık 25.000 – 27.000 TL arası. Ekran kartına gerek duymuyorum çünkü GPU passthrough yapmayacağım.

Sistem sürekli açık kalacak, elektrik tüketimi de mümkün olduğunca düşük olsun istiyorum. Ayrıca pfSense için network kartını PCI-e passthrough yapacağım. Bu sisteme uygun parçalar veya alternatif önerilerinizi paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
- İşlemci: Ryzen 9 5900X önerilir. 12 çekirdek ile iyi bir performans sunar ve enerji verimliliği daha yüksektir. Bütçenizi zorlamadan daha iyi bir seçim olur.

- RAM: 64 GB DDR4 tavsiye edilir. Bu miktar sanallaştırma ve hizmetler için yeterli olacaktır. Hız açısından 3200 MHz veya daha yüksek hızda RAM tercih edebilirsiniz.

- Anakart: MSI B550 Gaming Plus iyi bir seçim ama alternatif olarak ASUS TUF Gaming B550-PLUS da düşünebilirsiniz. Stabilite ve dayanıklılık açısından avantaj sunabilir.

- Network Kartı: HP 366T Intel I350-T4 V2 uygun bir seçim. Eğer bütçede bir sıkıntı yoksa, yeni bir kart düşünüyorsanız Intel X520-DA2'yi de inceleyebilirsiniz. Ancak, 2. elde iyi bir seçim yapmanız yeterli.

- Disk: 1 TB NVMe SSD düşünceniz iyi, markalar arasında Samsung 970 EVO veya WD Black önerilir. Hız ve güvenilirlik açısından yüksek performans sunarlar.

- Kasa: Öncelikle havalandırma kapasitesine dikkat edin. Fractal Design Define R5 veya NZXT H510 öneririm. Her ikisi de geniş iç alan sunar ve soğutma sistemleri için iyi bir hava akışı sağlar.

- PSU: 650W 80+ Gold sertifikalı bir güç kaynağı almanızı öneririm. Corsair RM650x veya Seasonic Focus GX650 uygun fiyatlı ve kaliteli seçeneklerdir.

- Ek Özellikler: Enerji verimliliği için işlemci soğutucusu olarak Noctua NH-U12S veya be quiet! Pure Rock 2 tercih edebilirsiniz. Ayrıca, UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) almanız da önerilir, bu durum sürekli çalışacak bir sunucu için önemlidir.

Bu bileşenlerle birlikte sisteminizin ihtiyacını karşılayabilir ve stabil bir performans alabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…