Bütçe
27.000 TL
Makaleler
1
Yer
Ankara
Merhaba, artık zamanı gelmişti;

CPU: 7800X3D (arkadaştan 2. el olarak alacağım, 14-15 bin civarına anlaşırız gibi duruyor.)
ANAKART: ASUS TUF Gaming B850M-Plus Wi-Fi AMD AM5 DDR5 Micro ATX Anakart (10.399₺)
RAM: Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL36 (5.304, 00 TL) ya da XPG Caster RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 (4.999, 00 TL)

Parçalarını düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum. Halihazırda elimde bulunan sistem;
  • Ryzen 5 5600 & AK400 Digital​
  • Corsair Vengeance Pro RGB SL 2x16 GB 3600MHz​
  • Kingston Renegade 2TB + Kioxia Exceria G2 1TB​
  • Galax RTX 5070 1-Click OC & ASUS TUF VG27AQZ 2K​
  • Gigabyte A520M DS3H​
  • FSP VITA 850GM​

Hocam işlemcinin sıfır 13K civarıydı en son, 2. el alıp da pahalıya almayın.

Hocam şu anda almayacağım işlemciyi, daha sonra alacağım. Arkadaş tanıdık zaten o da 9800x3d geçeceği için satıyor, 2-3 aylık işlemci olacak güncel şartlarda tekrardan anlaşırız. Ağustos başını bulur gibi geliyor şimdiden parça belirlemeye çalışıyorum.

İşlemcinin sıfırı daha ucuz, bir de AK400 ile sıcak çalışır o işlemci Phantom spirit iyi olur.

Kasa destekliyorsa ATX anakart alın.
ATX konusunu ben de düşünüyorum. Kasa destekliyor fakat bir artısı olur mu bana?
Evet, ben de öyle ak400 konusunda öyle düşünüyordum fakat youtube benchmarklarında yeteri kadar soğuk tutabiliyor gibi duruyor

Bellekleri 6000MHz CL30 almaya bakın. CL36'da Micron die çıkarsa üzülürsünüz. 6000 CL30 belleklerin %99.9'u Hynix A-Die. En güzel DDR5 yongası.
XPG Caster RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30 kesin gibi o zaman. Teşekkür ederim.

ATX konusunu ben de düşünüyorum. Kasa destekliyor fakat bir artısı olur mu bana?
Evet, ben de öyle AK400 konusunda öyle düşünüyordum fakat YouTube benchmarklarında yeteri kadar soğuk tutabiliyor gibi duruyor

mATX anakartı çok daha ucuza alamıyorsunuz, M.2 slotlarında azalma oluyor, bileşenler daha sıkışık, bazılarında mosfetlerde bile değişiklik oluyor, ATX alınmalı bence.

AK400 ile kullanılır ama oyunlarda 80 üstünü rahat görür diye düşünüyorum, işlemci 5600 ile aynı gücü çeksede tasarımı nedeniyle soğutmak biraz daha zor, denersiniz duruma göre bakarsınız.

mATX anakartı çok daha ucuza alamıyorsunuz, M.2 slotlarında azalma oluyor, bileşenler daha sıkışık, bazılarında mosfetlerde bile değişiklik oluyor, ATX alınmalı bence.

AK400 ile kullanılır ama oyunlarda 80 üstünü rahat görür diye düşünüyorum, işlemci 5600 ile aynı gücü çeksede tasarımı nedeniyle soğutmak biraz daha zor, denersiniz duruma göre bakarsınız.
Soğutucu konusunda ben de o şekilde düşünüyorum. Sorun yaşarsam şu arkadaşı alacağım: https://www.gaming.gen.tr/urun/6287...ava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili/

Anakart konusunda kararsızım. Belirttiğim anakart her türlü işimi görüyor ve aynı zamanda ATX sürümü de mevcut. 3 SSD fazlasıyla işimi görür ve ATX kart biraz daha çirkin duruyor işin açığı :D https://www.epey.com/anakart/karsil...50m-plus-wifi_asus-tuf-gaming-b850-plus-wifi/ baktığımda ATX olanda bir tane x16 ve x1 fazla gözüküyor, wifi sürümleri arasında bir fark var ve bu anakartı tercih etmemdeki en büyük sebep olan 11 USB girişi, ATX sürümünde 9'a inmiş. fiyatı da dışında başka bir fark da yok gibi. Normal şartlarda büyük bileşenleri de seviyorum ama burada hiçbir faydası yok gibi duruyor kağıt üzerinde.