27" OLED için 4K vs 2K

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Genzonzi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 424
  • Etiketler Etiketler
    oled
Bütçe
35.000

Genzonzi

Becerikli
Sistemim 4K için yeterli değil, şimdilik upgrade yapmayı da düşünmüyorum ama bilgisayar başında saatler geçiren biri değilim ve özellikle son zamanlarda TFT oynuyorum sadece. Yani yine de 4K'da TFT ve LOL gibi bir oyun için yetme olasılığı yüksek.

Sistem:
  • 6700 XT
  • i5 12400F
  • 3600 2x8 RAM (DDR4)
PS5 sahibiyim aynı zamanda ve genelde eşimle televizyonda oynuyoruz. Fakat kendi bilgisayar masamda olduğu için, alacağım monitörü ana monitörüm olarak kullanacağım fakat PC'de sadece ana monitör olarak kullanmanın yanı sıra oynadığım oyun da TFT, belki zaman zaman LoL, PUBG gibi oyunlar. Asıl amacım hem güncel kalmak, hem OLED teknolojisine sahip olmak, hem de eşimle oynadığımız oyunlar dışında, kendim vakit geçirirken, Diablo 4 & EA FC gibi oyunları tek oynarken PS5 ile kullanmak.

Almayı düşündüğüm monitör, hazır indirimdeyken:
https://www.amazon.com.tr/ASUS-Monitörü-XG27ACDNG-Soğutucu-DisplayWidget/dp/B0D7NSZRJW/

Ama bu kadar para vermişken 8-10K fazla verip 4K 27" alsam mı diye düşünüyorum.
Burada şunu belirtmeliyim aynı boyut olduğu için 4K'da kare başına daha fazla piksel düşeceği için muhtemelen daha iyi gözükecektir ki bunu Reddit'te özellikle çokça okudum fakat aradaki 8-10 bin TL'lik farka değecek kadar mı asıl düşündüğüm taraf o.
Ama zaten 2K'da şimdilik yeterli geliyorken, zorlamadan 2K olarak mı devam etsem?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence 4K. Şimdilik sisteminizle FSR ile falan telafi edilir. Veya Very Low 4K oynarsınız.
PC yükseltildiğinde güzel olur o 4K.

Şimdi belki diğer kişiler dediğime katılmayabilir.

4K monitör alıp 1080p'de kullanabilirsiniz, ama 1440p monitörde bunu yapamazsınız. Bu yüzden alabiliyorsanız 4K almanızı tavsiye ederim. Sisteminizin yettiği oyunları 4K oynar yetmediklerinde 1080p oynarsınız. Hem geleceğe dönük de bir yatırım olur, iyi bir monitörü belki 10-15 yıl kullanırsınız.

Edit: 4K da 1080p olur ama 1440p de olmaz derken bundan bahsediyorum:

OLED monitorlerin en buyuk sikintisi burn-in ve parlaklik. Bunu da her yeni jenerasyonda yaptiklari panel gelistirmeleri ve cesitli teknolojiler ile cozmeye calisiyorlar. Yani sozun ozu, OLED bir monitor alacaksan en azindan su an icin cozunurlukten ziyade en guncel jenerasyonlu panele sahip bir modeli almak, kullanici deneyimini daha fazla olumlu etkiler.

2K olmasini kabullenirsen Gen 4 QD-OLED ve Gen 4 WOLED'lerin model cesitlerinin Turkiye'ye gelmesini bekle.

G81F, Gen 4 QD-OLED bir model. Dusunebilirsin. Tabii QD-OLED'lerin bas belasi olan isikli ortamlarda siyahlarin morlasmasi sorunu bu modelde de var ama 4K istegini karsilayan ve Gen 4 guncel QD-OLED panel barindiran bir model oldugu icin alinabilir.

Beklerim dersen 2K olarak XG27AQWMG satisa gelir yakinda. Gen 4 Tandem WOLED, ek olarak True Black Glossy kaplamaya da sahip. QD-OLED ile neredeyse ayni renk gamutuna erisilebilen ilk WOLED modellerinden. QD-OLED gibi siyahlarin morlasmasi sorunu da yok. WOLED, Gen 4 ile birlikte QD-OLED'in onune gecebilir.

32 inç 4K cam gibi. 27 inçini hayal bile edemiyorum. 27 inç 4K bence.

Vallahi onu @2254 hocamla da konuştuk sağ olsun ama yakında gelir mi ki onu bilemiyorum işte. Malum Türkiye'deyiz, bir çok ürün yok maalesef burada.

Bir de Samsung'ların mat panel kullanmasından dolayı biraz rahatsızım. Dell QD-OLED kullandım, parlaklıktan dolayı iade ettim. Samsung G6 240 Hz aldım 17 bin TL, onda da PS5 ile ilgili baya sorun yaşadım, ekranı veremedim onu da iade ettim. Birisi Glossy birisi Mat idi bildiğiniz üzere. Glossy ekran nedense çok daha akıcı ve güzel görünüyordu.

@Genzonzi, ASUS'un Türkiye pazarında çok ekmeği var, XG27AQWMG'yi getirmemek gibi bir hata yapmazlar. Zaten çok abartı fiyattan gelmez, 2K en nihayetinde.
Valla bu da beni beklemeye itti şu an, çünkü dediğiniz gibi olursa, daha net karar verebilirim çünkü gerçekten fark yaratacak modeller olarak gözüküyor.

@BerkayZ87 @2254 hocalarım selamlar tekrardan, XG27UCDMG modeline baya bi yükseldim evet 45 K gibi bir fiyatı var ama çok çekici geldi, 6 taksit imkanıyla da bir sorun teşkil etmiyor. Muhtemelen değecek bir ürün gibi de duruyor yurtdışı yorumları ve incelemerinde izlediğim kadarıyla. Sizlere sorum şu olacak ;
Sistemimin bileşenlerini bahsetmiştim ama tekrar edeyim (DDR 4)
6700 XT - 12400F - 2 x 8 = 3600mhz ramler
Oynadığım oyunda TFT en azından şimdilik. Zaten PS5'imde var, EA FC 26, Diablo 4 vb. oyunlar. Bu sistemde TFT için 4K'da ekran kartım sorun teşkil eder mi sizce ? Evet çözünürlüğü 4K alabilirim ama bu ekran kartlarında "bandwith" felan muhabbetleri var, veri genişliği gibi bir şey herhalde. 4K için bu sisteme, TFT ve LOL oynanacağını, diğer oyunların PS5 tarafında oynanacağını varsayarsak, bir sıkıntı yaşatır mı ? Monitörü kovalayacağım 3-5K indirim beklerim belki kafam atarsa direkte alırım fakat sizlere sorduğum soru önemli benim için. Şimdiden tekrardan teşekkürler.

Samsung G81SF geçen ay 30.900 TL iken, mat ekran muhabbetinden almadım ama eğer o da indirime girerse direkt onu düşünebilirim çünkü aradaki fark 15K olacak ve aradaki farkı vermeye değmeyecek belki de.

@20424 Ayrıca sizleri de etiketleyeyim hocam. Şu soruyu da sorayım, ben 4K monitör alıp, sadece TFT'de olsa ufak tefek sıkıntı yaşadığımı varsayalım. 6700XT üzerine bir miktar parayla 4070, 3080 & 3090 ya da 6900XT & 7800XT gibi kartlara yönelerek sorunu çözer miyim sizce ? Yani 4K'da sadece GPU değiştirerek sorunun büyük kısmını çözer miyim ? Atıyorum 7800 XT - i5 12400F DDR4 sistem beni rahatlatır mı öyle bir durumda ?

Son düzenleme:

4K çözünürlükte işlemcinin etkisi azaldığı için yük çok büyük oranda ekran kartına biniyor, o yüzden bahsettiğiniz yükseltmenin büyük faydası olur, yani 4K'da GPU yetersizliğinden yaşanan sorunu daha güçlü bir kart ile çözersiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…