Makaleler
1
5G aktif olduğundan beri bir süredir böyle haberler yayımlanıyor. Bu yılın sonu veya 2029'da 2G servislerinin iptal edileceği konuşuluyor. Peki 2G destekleyen telefonlara ne olacak? Yani IMEI kayıtları silinip aramalara tamamen kapalı hâle mi gelecek?

Peki 2G destekleyen telefonlara ne olacak? Yani IMEI kayıtları silinip aramalara tamamen kapalı hâle mi gelecek?
Yüksek ihtimalle evet. Kaçak telefonları kapatmak isterler. Bir ara 5G cihazlara atılan 4.5G özellikli cihaz IMEI numarası nedeniyle 5G çalıştırmayacak gibi dedikodular dolaşıyordu.

Yüksek ihtimalle evet. Kaçak telefonları kapatmak isterler. Bir ara 5G cihazlara atılan 4.5G özellikli cihaz IMEI numarası nedeniyle 5G çalıştırmayacak gibi dedikodular dolaşıyordu.

O bildiğim kadarıyla IMEI atma yöntemine göre oluyor mesela arkadaşım da 4.5G çalışırken bende 5G de çalışıyor.

5G aktif olduğundan beri bir süredir böyle haberler yayımlanıyor. Bu yılın sonu veya 2029'da 2G servislerinin iptal edileceği konuşuluyor. Peki 2G destekleyen telefonlara ne olacak? Yani IMEI kayıtları silinip aramalara tamamen kapalı hâle mi gelecek?

Yani destekleyen telefonları da kullanan kaldığını sanmıyorum iPhone bile 3G başı dertte olanlar kaçakcılar. Ama muhtemelen silerler zaten devletinde istemediği bir durum.

Bence böyle bir şey olmaz. Dedeler falan hala Nokia 3310 falan kullanıyor. Bir de her yerde 5G olamaz. Birini araman gerekse 5G yerine 2G kullanırız.

Bazı haber kaynaklarında 2029 denmiş fakat bunun gerçek olma ihtimali çok az gibi görünüyor. Bazı binalarda yangın veya güvenlik alarmlarında halen daha 2G gibi sistemler düşük güç tükettiğinden kullanılıyor.

Saha ekiplerinin kullandığı telsizlerde de aynı nedenle halen daha 2G kullanılıyor. Bu denli radikal değişikliklerin uygulanacağını düşünmüyorum.

Ben de 5G geldiğinden beri 2G gözükmüyor.

1783100147381.webp

Milyonlarca 2G POS var, askeri bölgelerde kullanılan telefonlar var, yaşlı telefonları var, 2G'yi önümüzdeki 3-4 yıl içinde kapatamazlar. 2030'dan sonra belki.