Hocam panel tipleri ile ilgili bir bilgim yok sizi yanlış yönlendirmek istemem. Monitörlerde benim bilgim kısıtlı. Ben sadece rekabetçi oyunlar oynadığım için benim için monitörün hızı önemli. O yüzden kimseyi kandırmak istemem bilgili olan arkadaşlar hangisini almanız daha mantıklı olduğunu yazar illaki. Ben sadece Hertz değerinin belli bir yerden sonra farkının olmadığını kesin olarak dile getiriyorum.
Anladım hocam teşekkür ederim yardımlarınız için 🙂

Monitorde Hz arttikca ayirt etme orani duser. Yani 60 Hz ile 144 Hz arasindaki hissiyat farkiyla 240 Hz ile 540 Hz arasindaki hissiyat farki ayni degil. Ortalama olarak 240 - 280 Hz'den sonrasi pek fark etmiyor standart kullanici icin. Profesyonel e-spor oyuncusu falan degilseniz gereksiz. Eger elinizde 4K'da sorun cikarmayacak bir ekran karti varsa ben kesinlikle 4K - 240 Hz derim. Panel teknolojisi ve tipi olarak 2K olana gore bariz olarak kotu degilse tabii.

Monitorde Hz arttikca ayirt etme orani duser. Yani 60 Hz ile 144 Hz arasindaki hissiyat farkiyla 240 Hz ile 540 Hz arasindaki hissiyat farki ayni degil. Ortalama olarak 240 - 280 Hz'den sonrasi pek fark etmiyor standart kullanici icin. Profesyonel e-spor oyuncusu falan degilseniz gereksiz. Eger elinizde 4K'da sorun cikarmayacak bir ekran karti varsa ben kesinlikle 4K - 240 Hz derim. Panel teknolojisi ve tipi olarak 2K olana gore bariz olarak kotu degilse tabii.
Yani bir Tandem WOLED olamıyor hiçbir panel QD-OLED i bile geçti Tandem WOLED ama işte 4k alırsam 3.nesil WOLED alacağım 2k alırsam Tandem WOLED

Hikayeli oyunda 540FPS alabileceğini düşünüyor musun?
5090 ile evet hatta videosu var mert bayantemur alıyor 5090 ile cyberpunk 2077 4k da 600fps alıyor birde 2k olduğunu düşünün 800-900 fpsye uçar 2k da

İnanın 4X multiframe gen açacağınıza gidip düz kas gücü ile oynayın, çok daha akıcı gelir.

Düz kas gücü için en az 5090 gerekli Cyberpunk 2077 de 4K Ultra da saf kas gücü cortluyor anca 80 FPS veriyor ama ara ara sürekli daha doğrusu 55 FPS'ye kadar düşüyor ve akıcılık gidiyor.

Monitörlerle alakalı çok fazla araştırma ve deneyim okudum ve şunu rahatça söyleyebilirim. 360Hz'den sonrası hep aynı. 240 ile 360 arasında ufak bir fark oluyor ama o kadar düşük bir fark ki bu çok ciddi FPS oyuncuları anlık refleks tepkilerinde anlayabiliyor bu farkı. Gündelik kullanıcı asla anlayamaz. Yani kısacası 360Hz ve üstü artık absürt. Hz sayısı arttıkça ms farkı tam tersine daha kısalır yani arada devasa fark olmaz. 360Hz ile 540Hz arasında tahminimce 1ms fark olur bunu da hiçbir insan evladı hissedemez 240 ila 540 arasında ise 3ms kadar fark olsa dahi hissedemezsin. Akıcılık ile gecikme aynı şeyler değildir. 540Hz tabii ki biraz daha akıcı hissettirir ama FPS oyunlarında vereceğin tepki süresi 360Hz ile aynı olur. YouTube'da Hz farkını gösteren videolara, yavaşlatılmış videolara inanmayın. Evet yavaş çekimde fark oluyor ama hangi oyunu o yavaşlıkta oynuyoruz? Günümüzde bile çoğu esporcu 240 ile 360Hz kullanıyor. Siz hikayeli oyunlar oynuyorum demişsiniz 240Hz gayet yeterli olur sizin için.
Bu söylediğiniz oled veya üst düzey TN monitörler için geçerli değil. 750hz de olsa farkı hissedeceksin. Hz yükseldikçe bulanıklık azalır. 360hz de bile oled bulanık. 500hz de biraz da olsa bulanıklık var. 720hz de oldukça az. BFI sayesinde TN monitörler 540hz de o kadar yüksek hareket netliği ne sahip ki pikseller gözüküyor. Yani sanki hareket etmiyorsun da yerinde duruyorsun gibi.
Screenshot_20251202_140903_app_revanced_android_youtube_MainActivity.webp

Screenshot_20251202_141004_app_revanced_android_youtube_MainActivity.webp

İnsan gözü bu farkı rahatlıkla anlar. Sadece hz değerine ayak uydurabilecek bir monitöre ihtiyaç var. Eğer tepki süresi yetersizse bulanıklık ve ghosting artar. Bu yüzden 500hz olup ghosting yapan ve fazla bulanık monitörler var.

1000hz de gelecek.
Screenshot_20251202_142415_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.webp

Tabii ki ben de 4k çözünürlüğü hz ye tercih ederim ama anlaşılır fark yok da demem.