Öncelikle efendiler, bütçesi belirsiz çünkü ne kadar tutar bilmiyorum. Kafamda fiyat/performans bir sistem toparlamak var. Sarı siteden kutusu açılmamış sıfır ürünlerden toplamayı düşünüyorum. Nakit alacağım için bu konuda kafam rahat.
İndirimlerden bir adet 7800X3D çözdüm kendime. 2K 360 Hz OLED bir monitörüm var. Keyfini süreceğim bir bilgisayar toplamam lazım. RTX 5070 Ti alırım diye düşünmüştüm ama 9070 XT'nin fiyat açısından daha verimli olacağına kanaat getirdim. Az biraz ışıklı bir şey yapmak istediğim için Nitro+ modeli konusunda pusuya yattım, bekliyorum. Bu parçaların haricinde bana önermeniz gereken RAM, anakart, işlemci soğutma, güç kaynağı, kasa ve depolama kalıyor.
Elimde bir adet Samsung 990 Pro Heatsink var 1 TB'lık. Windows'u ve yükleme ekranı bol olan oyunları buna kurmayı düşünüyorum. Haricinde oyun modlamayı sevdiğim için ve oyun sil kur yapmaktan sıkıldığım için yanına bir depolamaya daha ihtiyacım var. Bunu hard disk almayı düşündüm çünkü 4 TB almak istiyorum. 4 TB SSD'ler çok tuzlu. Her halükarda önereceğiniz anakartın 2 SSD slotu olması lazım, birine de kendinden heatsinkli SSD'imi takabilmem lazım. Bazılarında bir plakanın altında oluyor M.2 SSD slotu, o tür plakalarla uyumluluk sorunu yaşanabilir. Yine de depolamanın acelesi yok. Olmadı bütçeme uymazsa 4 TB SSD alma işini bekletirim.
RAM olarak birkaç gündür forumda geziniyorum, RAM'lere overclock yapılıyor sanırsam; sweet spot ve die gibi şeyler okudum ama hiçbir şey anlamadım. Yine de almışken güzel bir şey almak lazım diye düşündüm. 6000 MHz CL30 sanırsam öneriliyor, XPG Lancer RGB modeline denk geldim ama die konusu nasıl oluyor bilmiyorum. Güzel bir model önerirsiniz herhalde. 2x16 düşündüm. Sonrasında sisteme RAM upgrade'i yapar mıyım bilmiyorum. 32'den 64'e çıkmak bana çok fayda sağlamayabilir, anakart önerinizi 2 slotlu da yapabilirsiniz.
Soğutucu olarak açıkçası oldum olası korktum sıvı soğutmalardan ama ekranlı sıvı soğutma modelleri ilgimi çekmiyor değil. Oyun oynarken sağ üst kısma FPS ve CPU GPU sıcaklığı tablosu açmaktan sıkıldım. Bu tür verileri gerçek zamanlı olarak başka bir ekrandan kontrol etmek isterim ama sırf ekranlı olacak diye aşırı para bayılmak istemiyorum. Yine de RGB konusu benim için önemli bir konu, aşağıda neden olduğunu anlatacağım, o yüzden gerekirse ona göre de bütçe ayırırım.
Kasa ve güç kaynağı olarak akvaryum kasalar aşırı hoşuma gidiyor. Lakin masamın üzerindeki yer limitli. Böyle bir makineyi de yere koymak için toplamıyorum. Hem akvaryum gibi camlı hem de daha dikdörtgen modeller
gördüm. Böyle kasalar önerirseniz hoş olur. Güç kaynağı da ya içinde gelir ya da önerirsiniz.
Kasa fanları olarak da RGB açısından güzel önerilerinize ihtiyacım var. SignalRGB veya OpenRGB kullanarak bütün parçaların ışıklandırmasını tek bir yerden kontrol etmek istiyorum. O yüzden isterseniz fansız bir kasa önerebilirsiniz, ben ekstradan fan alabilirim.Hem belki bu
fanları ekranlı alırım, o ekranlara sıcaklık değerlerini yansıtırım. Ekranlı işlemci soğutucu masrafından da kurtarmış olursunuz beni böylece. Sıvı soğutmanın fanlarını da kontrol edebilmem lazım, belki sadece radyatörlü sıvı soğutma önerirsiniz ve ben fan alırım (?) açıkçası bilemiyorum. Evimdeki aydınlatmaları bile SignalRGB ile senkron bir şekilde kontrol edebiliyorum. Bu yüzden bu RGB işine sardım biraz.
Genel olarak oyun oynamak için kullanılacak. Müzik uygulamaları da kullanırım, kayıt alırım büyük ihtimalle ama bunları hâlihazırda rahatlıkla yapacağını düşünüyorum sistemin. Şimdiden öneriler için teşekkür ediyorum. Ben sizin önerilerinize göre parça takibi yapacağım ve yaz içerisinde toplayacağım. Acelesi yok.