sonikpatlama

Üyecik
Normalde 8x2 3400 MHz RAM kullanıyordum, XMP ile overclocklanmış bir şekilde. Daha sonra 2x16 RAM aldım ve 8x2'leri söküp onları taktım. Bu RAM'ler XMP ile 3200 MHz oluyormuş. Fakat ben BIOS'tan 3200 MHz seçtiğimde overclock profili olarak “bilgisayar eski ayarlarına döndü” hatası alıyorum. Siyah ekranla birlikte F1 veya F2'ye basmamı istiyor ve eski ayarlara geri döndürüyor.
Ancak XMP profili 1'i seçince 3000 MHz olarak clock'luyor ve sorun olmuyor
Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Sistemim:

• İşlemci: Intel i7 6700
  • RAM: 2x16 GB Kingston DDR4 3200 MHz
  • Anakart: MSI Gaming M7 Z170A
  • Ekran Kartı: MSI Gaming X GTX 1070

Bellekleri anakartın önerdiği kanallara taktınız mı?
BIOS sürümünüz güncel değilse güncelleyin ve ayarlarını sıfırlamayı da deneyin.

BİOS güncellemeyi denedim o şekilde olmadı, anakartın önerdiği kanalları nasıl göreceğim?
Yanında gelen kitapçıkta yazar veya renklendirilmiş şekilde belli eder. Genellikle 2. ve 4. slotlar olur.

Anakart manual PDF içerisinde de ilk olarak DIMM2 takın diye belirtmiş. Diğer belleği de karşılığına denk gelen DIMM4'e takın. Anlamadıysanız görseldeki işaretlediğim yazının üstünde DIMM2 ve DIMM4 diye belirtilen resim. Yani iki kanalda bunları kullanın diye belirtiyor.

2025-04-05_12-53.webp

Son düzenleme:
2 ve 4 slotlara takmıştım rami eskisi de o şekilde takılıydı sökerken pc kapalı söktüm önce 4 e sonra 2 ye takmıştım böyle yapmam mı gerekiyodu

Uyarıda ilk olarak DIMM2 takın diyor. Bir şey fark edeceğini düşünmüyorum. Ama istiyorsan çıkarıp önce 2 sonra 4'e takmayı deneyin.