Bütçe
3.500 TL

Loniss

Uzman
Yer
Kahramanmaraş
Arkadaşlar merhaba,

Bilgisayarımda bir süredir sebepsiz yere elektrik gitmiş gibi kapama sorunları var. Bu sorunlar ekran kartım ve işlemcim 80 dereceyken de oluyor 60 dereceyken de. Boşta kapandığı bile oldu. SSD-RAM-CPU gibi bir sürü parçayı test ettim ama bir sonuç çıkmadı, kesin bir şekilde sonucu bilemiyoruz, kapanma sorunları rastgele zamanlarda olduğu için bilgisayarcılar vs. de fark edemeden sorun yok deyip geri veriyorlar. Ama tahminim PSU olduğu yönünde. Sistemimde Cooler Master 750W MWE 230v model PSU var şu anda. Bu konuda başka bir önerisi olan varsa söyleyebilir ama riske girip PSU satın alıp denemekten başka çözümüm kalmadı gibi. Zaten bu kapanma sorunlarıyla alakalı açtığım bir konu daha var profilimde.

Asıl konuya gelirsek:

Sistemimde 750W PSU var ama fiyat çok artmadığı sürece yatırım olması açısından 800-850 veya daha üst wattlara çıkması bir sorun değil benim için. Bazı bileşenlerim nadir bulunan parçalar, o yüzden gerçekten kaliteli bir PSU'ya ihtiyacım var, bu sistemi herhangi bir elektriksel sorundan korumak istiyorum. Bütçe olarak 3500 yazdım, 3500 benim ideal bütçem ama eğer kayda değer miktarda fark olacaksa 4500'e kadar çıkabilirim. Şu an araştırmalarım sonucu 2 modelin iyi olduğunu düşünüyorum:

Şu iki model arasında kaldım:
Araştırmalarım sonucu bu ikisi arasında kaldım. XPG Gold sertifikali ve çoğu PSU 6 koruma sunarken 8 adet elektronik koruma sunuyor ama genel duyduğuma göre Corsair kalite olarak daha üstte gibi. Bu iki PSU'dan hangisini tercih etmeliyim veyahut öneriniz başka bir PSU var mıdır, nedenleri ile söylerseniz çok sevinirim.

Sistem bilgisi:
  • MSI B450-A PRO MAX
  • AMD Ryzen 5 5600
  • 32 GB 3600 MHz DDR4 RAM
  • RTX 2080 Ti FTW3 11GB
  • 2 TB M.2 SSD
  • Cooler Master 750W 80+

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam durum şöyle: Bilgisayar tam yük altında kapanmaya daha meyilli, boştayken ise 5 6 saat süre sonucunda kendi kendine kapandığını gözlemledim. Ek olarak bilgisayar kapandığında ve yüke bindiğinde bobin sesi gelmeye başlıyor PSU'dan.
Açıkçası hem araştırma yapıyorum hem de GPT ile konuşuyorum, PSU'daki durumları anlattığımda bana PSU testi yapmamamı yaparsam PSU'nun ölüp ölürken de sisteme zarar verme ihtimalinden bahsetti ve biraz çekindim o yüzden PSU testi yapmaya.
Ama zaten hiçbir zaman stabil davranmıyor. Test ettiğim oyun ekran kartını tam yüke, RAM ve işlemciyi ise yüzde 80 yüklere çıkartıyor, zaten PSU testi kadar oluyor, o koşulda bile 2 saat kapanmadığı da oluyor 15 dakikada kapandığı da, orantısız hareketler var sistemde.

Bunun dışında önerdiğiniz PSU markasının forumlarda 1 2 kez önerildiğini gördüm ama ismini vs hiç bilmiyorum, Corsair veya XPG en azından bildiğim güvendiğim, kalitesini ispatlamış markalar.
Attığınız PSU'nun farkı tam olarak nedir, benim araştırdığım modellerden üstün yanı nedir?

Ayrıca bu EVGA da düşündürdü.

Son düzenleme:
Hocam durum şöyle: Bilgisayar tam yük altında kapanmaya daha meyilli, boştayken ise 5 6 saat süre sonucunda kendi kendine kapandığını gözlemledim. Ek olarak bilgisayar kapandığında ve yüke bindiğinde bobin sesi gelmeye başlıyor PSU'dan.
Açıkçası hem araştırma yapıyorum hem de GPT ile konuşuyorum, PSU'daki durumları anlattığımda bana PSU testi yapmamamı yaparsam PSU'nun ölüp ölürken de sisteme zarar verme ihtimalinden bahsetti ve biraz çekindim o yüzden PSU testi yapmaya.
Ama zaten hiçbir zaman stabil davranmıyor. Test ettiğim oyun ekran kartını tam yüke, RAM ve işlemciyi ise yüzde 80 yüklere çıkartıyor, zaten PSU testi kadar oluyor, o koşulda bile 2 saat kapanmadığı da oluyor 15 dakikada kapandığı da, orantısız hareketler var sistemde.

Bunun dışında önerdiğiniz PSU markasının forumlarda 1 2 kez önerildiğini gördüm ama ismini vs hiç bilmiyorum, Corsair veya XPG en azından bildiğim güvendiğim, kalitesini ispatlamış markalar.
Attığınız PSU'nun farkı tam olarak nedir, benim araştırdığım modellerden üstün yanı nedir?

@Yusuf7878 hocam size daha iyi açıklayacaktır.

XMP kapatmayı denedin mi? GPT pek de doğru değil. Öyle bir olasılığın yaşanma olasılığı çok az.

Ve hayır, Evga o fiyattan alınmaz. Her ne kadar kaliteli olsada eski kalıyor tüm modellerin yanında.

Bu var o bütçede. Biraz daha çıkarsan:

Markanın bir önemi yok. Üretici değil ikiside. İkisinin de berbat modelleri mevcut.

Son düzenleme:
XMP kapatmayı denedin mi? GPT pek de doğru değil. Öyle bir olasılığın yaşanma olasılığı çok az.

Ve hayır, EVGA o fiyattan alınmaz. Her ne kadar kaliteli olsa da eski kalıyor tüm modellerin yanında.

Bu var o bütçede. Biraz daha çıkarsan:

Markanın bir önemi yok. Üretici değil ikisi de. İkisinin de berbat modelleri mevcut.

XMP kapatmayı denemedim ama bilgisayarı aldığımdan beri XMP açık kullanıyorum zaten, bu sorun durduk yere çıktı.
Üstelik herhangi bir mavi ekran vs sorunum yok, RAM testleri yaptım herhangi bir hata bulunmadı, Windows'un hata kodlarına da herhangi bir şey düşmüyor, direkt elektrik kapanmış gibi gidiyor cihaz. Yine de denerim bugün.
PSU kısmına gelirsek, hocam attığınız modelin daha yeni olması ve 850W olması dışında benim seçtiğim 3 modelden avantajları nelerdir? ( bu kısımlar aşırı ilgimi çekmiyor, PSU'nun kalitesi sistemimi koruması ve uzun ömürlü olması daha önemli şu an )
Yani iki modeli de araştırdım ikisi hakkında da çok çok az bilgi var, açıkçası aldığım ürünün uzun ömürlü olması şu anda önemli benim için, kapasitör kaliteleri hakkında çok iyi yorumlar yok, XPG hakkında da yok ama en azından fiyatı uygun, EVGA evet, ATX 3.0 sanıyordum, EVGA gerçekten eskiymiş ama burada hala en güvenilir tercih EVGA gibi duruyor.
Yani bütçemin çok fazla olmadığının farkındayım ama High Power gibi tercihlerin kablo kaliteleri fan kaliteleri bobin kaliteleri vs, aldıktan 1 yıl 2 yıl sonra ne olacağı hakkında şüpheliyim.

XMP kapatmayı denemedim ama bilgisayarı aldığımdan beri XMP açık kullanıyorum zaten, bu sorun durduk yere çıktı.
Üstelik herhangi bir mavi ekran vs sorunum yok, RAM testleri yaptım herhangi bir hata bulunmadı, Windows'un hata kodlarına da herhangi bir şey düşmüyor, direkt elektrik kapanmış gibi gidiyor cihaz. Yine de denerim bugün.
PSU kısmına gelirsek, hocam attığınız modelin daha yeni olması ve 850W olması dışında benim seçtiğim 3 modelden avantajları nelerdir? ( bu kısımlar aşırı ilgimi çekmiyor, PSU'nun kalitesi sistemimi koruması ve uzun ömürlü olması daha önemli şu an )
Yani iki modeli de araştırdım ikisi hakkında da çok çok az bilgi var, açıkçası aldığım ürünün uzun ömürlü olması şu anda önemli benim için, kapasitör kaliteleri hakkında çok iyi yorumlar yok, XPG hakkında da yok ama en azından fiyatı uygun, EVGA evet, ATX 3.0 sanıyordum, EVGA gerçekten eskiymiş ama burada hala en güvenilir tercih EVGA gibi duruyor.
Yani bütçemin çok fazla olmadığının farkındayım ama High Power gibi tercihlerin kablo kaliteleri fan kaliteleri bobin kaliteleri vs, aldıktan 1 yıl 2 yıl sonra ne olacağı hakkında şüpheliyim.

High Power'ın net bir incelemesi yok yalnız platform bilgisi belli. Benim kullandığım High Power Performance GD 750W ATX 3.0 ile aynı platformu kullanıyor olması lazım. Yalnızca kapasitörler tümüyle Taepo seçilmiş. Genel yapı kalitesi güzel duruyor. Fan sesi duymadım şimdiye kadar. Tüm korumalar mevcut zaten.

EVGA tercih edilesi değil. ATX 2.X bir üniteye o para verilmemeli. 5070 gibi ekran kartları için dönüştürücü kullanmak gerek.

XPG'nin yapı kalitesi bayağı düşük. Performansı iyi yalnızca. Raijintek Cratos Lite modeli çok daha üstün yapı kalitesi anlamında XPG'den.

High Power'ın net bir incelemesi yok yalnız platform bilgisi belli. Benim kullandığım High Power Performance GD 750W ATX 3.0 ile aynı platformu kullanıyor olması lazım. Yalnızca kapasitörler tümüyle taepo seçilmiş. Genel yapı kalitesi güzel duruyor. Fan sesi duymadım şimdiye kadar. Tüm korumalar mevcut zaten.

EVGA tercih edilesi değil. ATX 2.X bir üniteye o para verilmemeli. 5070 gibi ekran kartları için dönüştürücü kullanmak gerek.

XPG'nin yapı kalitesi bayağı düşük. Performansı iyi yalnızca. Raijintek cratos Lite modeli çok daha üstün yapı kalitesi anlamında XPG'den.

Hocam aslında dediğiniz mantıklı, açık söyleyeyim XPG de High Power de tercih edesim kaçtı iyice.
EVGA ve raijntek arasındayım.
Şimdi EVGA'nın sadece platform ve watt dezavantajı var, onun dışı kalite olarak üst düzeyde.
Ama olay burada patlıyor, benim sistemim zaten hali Azir'da eski ATX sürümü ile çalışıyor ve elimdeki sistem dönemine göre maksimum düzeyde toplanmış halde, bu sisteme bir güncelleme yapamam şu dakikadan sonra, bu sistemin üzerine yapılabilecek tek şey komple daha iyi bir sistem yapmak, DDR4'e daha fazla yatırım yapılamaz, onun için alacağım PSU'da daha yeni nesil uyumluluğun ve daha yüksek Watt'ın bir anlamı yok.
Tamamen saf kalite ve stabilize güç iletme olarak bu 2 PSU'yu kıyaslamamız lazım,
Çoğu kişinin sizin dediğiniz mantıkla raijntek cratos alması lazım evet ama benimki istisna bir durum biraz.

Amacım elimdeki bütçe ile bu sisteme maksimum güvenliği ve en iyi elektriği en iyi kalite ile sunmak şu anda,
Daha fazla watt veya yeni seri kart için olacak bir kablonun değeri olmayacak bu sistemde.

Ha bu dediğim koşullarda konuştuğumuz 2 modelden de daha iyisi varsa olabilir tabii.

Güncelleme:
Kendi araştırmalarım sonucu EVGA PSU'yu aldım ve 2 gündür cihaz kapanmıyor, kapanma sorununu da çözmüş olduk.
Çok doğru bir tercih oldu, voltajlar çok daha stabil öncesine göre, bobin sesi hiç yok, ne cihaz açıkken ne cihaz kapalıyken.
Ve kesinlikle PSU inanılmaz kaliteli, her parçasında her harekette hissettiriyor.
Yaptığım uzun araştırmalar sonucu RTX 2000 ve RTX 3000 serisi kullanan insanların rahatlıkla tercih etmesini tavsiye ediyorum, 40 ve 50 serisi için de Raijntek güzel bir tercih olacaktır kesinlikle.

Son düzenleme: