Yer
Haddonfield, Illinois
Önümüzdeki yıl büyük bir ihtimale veterinerlik fakültesine gideceğim ve 1 yıl İngilizce hazırlık var mış.

İngilizcem fena değil, anahtar kelimelerden ne anlatıldığını anlayabiliyorum. Konuşmada da çok akıcı olmasa da idare edecek kadar var.

3 aylık bir çalışmayla İngilizce hazırlığı atlayabilecek kıvama gelebilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Önümüzdeki yıl büyük bir ihtimale veterinerlik fakültesine gideceğim ve 1 yıl İngilizce hazırlık var mış.

İngilizcem fena değil, anahtar kelimelerden ne anlatıldığını anlayabiliyorum. Konuşmada da çok akıcı olmasa da idare edecek kadar var.

3 aylık bir çalışmayla İngilizce hazırlığı atlayabilecek kıvama gelebilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Uzun zamandır İngilizce çalışıyorum ve İngilizce diğer dillerde de aynısı olduğu gibi yavaş yavaş öğrenilen bir dil. 3 ay içerisinde de. B1-B2 arasını 3 ayda tamamlaman çok zor. Tamamlasan bile hazırlığı kurtarır sadece. Kendin o B1-B2'yi öğrenmiş olmazsın.

Onun dışında öğrenmek için belirli kalıplar yerine sevdiğin şeylerden başla (A2+):

Okuma için sevdiğin kitapları, oyunları İngilizce okumaya çalış. Anlamadığın veya bilmediğin yüzlerce kelime olacak veya çeviremediğin cümle kalıpları olacak. Bunları not alacaksın ve tekrar edeceksin.

Yazma: İster günlük tut, ister sohbet et ya da yazma ile alakalı en ufak bir şeyler yap. Yapacağın şeylerde o gün öğrendiğin kelimeleri kullanmaya gayret et.

Dinleme ve Konuşma: Discord sunucuları bunun için biçilmiş kaftan. Oynadığın ve sevdiğin oyunların fandomlarına girerek sohbet etmeye çalış, kendi düşüncelerini aktarmaya çalış. Aktarmak istediğin ancak anlamını bilmediğin kelimelere bak. yazma ve okuma için bile geçerli olabilir.

Dil bilgisi: Zaten bu 4'ünü yapabilmek için buna ihtiyacın var. Hepsiyle beraber dengede götürmen lazım. Youtube veya herhangi bir kaynak olabilir. Kaynak önerisi olarak benim geçmişte kullandığım "Sevil Farukoğlu - New Inside English Grammar" kitabını önerebilirim. Bu başlangıçtan orta seviyeyi kapsayan güzel bir dil bilgisi kitabı.

Önerilerim:
1. İngilizceyi Türkçe üzerinden değil, sanki hiçbir dil konuşamıyormuşsun gibi öğrenmeye çalış. Tabii bu ilk seviyeler için geçerli değil ancak özellikle A2+ sonrasında bunu yapman çok önemli. İngilizce'den Türkçe'ye çevirmeden direkt İngilizce'den o şeyi anlaman ve aynı zamanda söyleyebilmen çok önemli. Hem Türkçe'den ayrışan dil bilgisini çok daha rahat kavrarsın, hem de sana konuşmada akıcılık ve anlamada akıcılık konusunda büyük hız kazandırır.

2. Deyim ve konuşmalara çok dikkat et. İnsanlar İngilizce eğitim videolarında konuştukları gibi konuşmuyorlar. Aynı zamanda günlük konuşmalarında çok fazla deyim kullanıyorlar.

3. Farklı aksana sahip olan insanları izle ve anlamaya çalış. Her zaman Amerikan aksanı duymayacaksın. Mesela yazılım öğrenmek istiyorsan git Hintli bir abinin videolarını izlemeye çalış.

4. Gölgeleme tekniğini kullan. Telaffuz ve anlamanı geliştirir.

5. Günlük hayatında İngilizce düşünmeye çalış ve gördüğün olayları İngilizce yorumlamaya çalış. 1. önerimdeki şeyi geliştirmende yardımcı olur.

6. Konudan konuya atlamayı dene. Mesela dil bilgisi çalıştıktan sonra çalışmaya devam ederken yeni öğrendiğin kelimelerle o öğrendiğin dil bilgisi kuralları çerçevesinde bir şey yazmayı dene.

7. Aralıklı tekrar.

Aksanına çok fazla takma. O ülkede yaşamadığın sürece (yaşasan bile zor) bir Amerikan gibi Amerikan aksanıyla konuşamayacaksın. Dili en iyi geliştirme yolu maruz kalmaktır. O da o ülkede bulunmaktır. Dili öğrenme konusundaki başka en önemli husus seni motive eden şeylerdir. Eğer bir motiven yok ise, eninde sonunda bırakacaksın. Kendini motive etmenin yollarına bak. Sağlıklı çalışmalar :giggle:.