30.000-40.000 TL ile R5 7500F & RX 9060 XT'li sistem önerisi

Bütçe
30-40 bin TL

orkn

Çalışkan
RX 9060 XT GPU ve Ryzen 5 7500F CPU olacak içerisinde. Sadece kasa topluyorum bütçem 30-40 bin arası.

Anakarttan çok anlamadığım için açtım konuyu. Sistemde şimdilik 16 GB DDR5 RAM ve 1 TB M.2 SSD olsun istiyorum. İleride param oldukça gerek GPU, CPU gerekse de RAM ve SSD'leri yükselteceğim.

Sorularım şunlar:
  • Çoğu anakart 2 RAM slotuna sahip ve ben 64 GB RAM takacağım zaman bu iş nasıl olacak? 2x32 mantıklı mı yoksa 4 slotlu alıp 4x16 gibi yapılabilir mi?
  • Ayrıca CPU yükselteceğim zaman anakart buna izin verecek mi? Kısacası 30-40 binlik bilgisayarı 100-150 binlik bir bilgisayara dönüştüreceğim yavaşça ve sistemin bunlara izin vermesini istiyorum.
Hazır sistem veya toplama bir şekilde olabilir. Her türlü öneriye açığım şimdiden teşekkürler.

1- alacağınız anakartın sitesinde desteklediği RAM miktarı yazar. Ayrıca sistemde kullandığınız işlemcinin de RAM desteklerine bakmak lazım. Bildiğim kadarıyla R5 7500F 32 GB rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca bana kalırsa 4 slot alıp 4x16 yapmaktansa 2x32 daha karlı.

2- AM5 bir anakart, örneğin B850, R5 7500F'den R9 9950X3D kadar yükseltme yapabilirsiniz. AMD işlemcilerin bu olayı güzel. İntellerde olduğu gibi işlemci değiştirdiğiniz de anakartı da değiştirmeye gerek yok. Tek yapmanız gereken soketinin uyması.

Umarım sorularınızın karşılığını almışsınızdır. Kafanıza başka takılan bir soru varsa bekliyorum.

Ayrıca örnek olması adına da bir sistem atayım. Bilen arkadaşlar daha iyilerini de atacaktır.

Yani AM5 bir anakart almam yeterli olur diyosunuz. Peki bu B850M, B850M-PLUS,E,A,F, B850 MAX modeller arasında hangisini tercih etmeliyim veya önerebileceğin bir anakart var mı.

Yani AM5 bir anakart almam yeterli olur diyosunuz. Peki bu B850M, B850M-Plus, E, A, F, B850 Max modeller arasında hangisini tercih etmeliyim veya önerebileceğin bir anakart var mı?

B650 bile destekler zaten o işlemcileri. Anakartlar hakkında detaylı bir bilgim yok hocam. Bilen birileri yardımcı olurlar.

F/P olarak iyi B650 anakartlar var, 9800X3D de takarsınız ileride problem olmaz, 4 slota RAM'e bulaşmayın, oyun için 64 GB gereksiz ayrıca, belirttiğiniz bütçe yetersiz çok vasat parçalarla o bütçede kalınabilir, ilerisi için anakart ve PSU'da çok düşük kalmamak lazım.

İlk amacım oyun olmayacak sistemde. Bütçem dediğim gibi şuanlık 30-40 bin. GPU ve CPU toplam yaklaşık 23-25 bin gibi bir fiyata denk geliyor. Geri kalan parçalar şuanlık ucuz parçalar olabilir(en ucuzu da olabilir) sonrasında değiştiririm.

Mesela:

64 GB RAM ile yine 40 bine çıkmıyor, 32 GB ile anca çıkar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…