Bütçe
30.000-40.000 TL
@Ayhan Dönmez, ne yapalım attığım sistemi 5600 MHz seçip alalım mı hocam? Başka düzgün sistem bulamadım, tek tek toplayınca da 48 bin tutacak.

RAM timing ile uğraşamaz kendisi, EXPO açtırabilirim sadece. BIOS'la falan da uğraşmaz. Anlamışsınızdır, dümdüz kullanıcı yani 😄

Tek tek alınca toplaması sıkıntı yaratacak ona.

Hocam stok yok maalesef, seçtirmiyor. Parça parça da dediğim şekilde yapabiliyoruz, aşağı yukarı 8.000 TL fiyat farkı çıkıyor toplamda eğer 5050 yerine 5060 koyarsam. 40 bine alacaksak 48 bine alıyoruz yani. Anakart, RAM ve kasa daha iyi seçim oluyor ama.

Dediğim gibi O.C. İle falan işi yok, sadece girip oyun oynayacak. Almayalım mı hazırı?

Seçeneklerden RAM değişeyim diyorum, izin vermiyor ona da.

@Ayhan Dönmez, @LH44,

Şu sistemde anakartı B650M-R, RAM'i 5600 MHz CL36 seçsek uyar mı? 45'e geliyor. Uyarsa bunu alalım.

7500F + B650M-R + RTX 5060 + Patriot Venom 16 GB 6000MHz CL30 + Kioxia SSD + Thermalright kule tipi soğutucu, kasayı 750W segotep ya da BitFenix alın. RAM CL değeri Max en yüksek 34'ü geçmeyin. Sistem bu şekilde daha stabil olur. Cuma akşamı gaming gecesi indirimini bekleyin. Bu şekilde devam edebilirler @Ayhan Dönmez @LH44

@Ayhan Dönmez, ne yapalım attığım sistemi 5600 MHz seçip alalım mı hocam? Başka düzgün sistem bulamadım, tek tek toplayınca da 48 bin tutacak.

RAM timing ile uğraşamaz kendisi, EXPO açtırabilirim sadece. BIOS'la falan da uğraşmaz. Anlamışsınızdır, dümdüz kullanıcı yani 😄

Tek tek alınca toplaması sıkıntı yaratacak ona.

İnceleyeceğim sistemi birazdan, 5600 CL36 çok şansa kalıyor. Samsung gelirse düz EXPO sıkıntı yaşamaz gibi. Yaşarsa da bu yeni Train algoritmasını Normal almak zorunda eskisi gibi. AMD hala düzeltme yoluna gitmedi, gideceğini de sanmam. Micron zaten son kullanıcıdan çekildi, şu anda tek üzerine düştükleri Hynix. D4'teki çeşitlilik ve başarı burada olsa, bu adamlar bu şekilde davranamazdı zaten. Çok mağduriyet var, Global forumlarda da öyle. Takipteyim hepsini.

Zaten çipi kontrol edebiliyor HWiNFO'dan kolayca, diğer başka yazılımlar da var Die bilgisini görebileceği. Çok farkları yok. Sorun yaşarsa foruma konu açar, ilgileniriz herkes gibi. Umarım sorun yaşamaz, zaten yaşamaması adına herkese minimum B650M-R ve 1x16 6000 CL30 modül öneriliyor. Taban bu şekilde, altı hep sorun çıkarttı şimdiye dek.

@Caner Uncu, SSD var hazırda demişsiniz. Tek tek şöyle bir şey toplanabilir. Yaklaşık 43.900 ediyor. Bütçe çıkmaz ise anakartı A620'ye düşürebilirsiniz.

İşlemci:

Anakart:

RAM:

Kasa&psu:
Konu 'segotep axe 5 siyah 650W ATX kasa - 3.139 TL!' https://techolay.net/sosyal/konu/segotep-axe-5-siyah-650w-atx-kasa-3-139-tl.190661/

İşlemci soğutucu:
Konu 'zoko ıce Pro WP6 işlemci soğutucu - 910 TL' https://techolay.net/sosyal/konu/zoko-ice-pro-wp6-islemci-sogutucu-910-tl.190520/

Ekran kartı:

@Ayhan Dönmez, Intel sistem de olur da bulamadım düzgün. AM4 de kurtarıyor aslında ama almışken AM5 alsın dedim, bütçe kurtarıyor.

1776175093142.webp

Bu sistemde dikkatimi ilk çeken Crucial = Micron olması, 6400 CL32 Crucial Pro modüller de mevcut. Onlar da Micron mesela, bu konuda uyanık olmak lazım. Normalde Hynix harici 6400 CL32 1.35-1.4v'larda sağlayan hiç modül yok. Micron özel serisi bunlar, bir şekilde binlemişler. Diğer Timing'ler leş vaziyette tabii, 6400 CL32 sürümünden bahsediyorum. Buradaki zaten 6400 CL38, bu kesin Micron. Crucial yazıp da Samsung çıkamaz zaten, Micron olmak zorunda. Onun haricinde 6400 CL32 Hynix bile alsa, EXPO açtığında 1:2 mod atacak. Yani bellek frekansı 3200 MHz iken, bellek kontrolcü frekansı 1600 MHz olacak. EXPO kapalı 4800 MT/s JEDEC düşünürsek, burada bellek ve bellek kontrolcü frekansı 2400 MHz olacak. Yani EXPO kapalı haline göre oluşacak performans farkını net şekilde görmeniz lazım. Bellek kontrolcü uyursa hiç anlamı yok. 6000 MT/s CL30 modüller için konuşursak bellek ve bellek kontrolcü frekansı Sync ve 3000 MHz olacak. İstenen ideal senaryo bu. Diğer 5600 CL28 modüllerde vs. olan durum da bu, orada 2800 MHz olur. Ama 6000 üzerini 1:2 mod atacağından, onun sınırı minimum 7200 MT/s olur AM5'te. Yoksa EXPO boşa açmış olunuyor.

1776175275968.webp

Bu özelleştirme kesinlikle cüzi miktara yapılmalı.

1776175305842.webp

@Caner Uncu dediğiniz gibi, bu modülden yana tercihimi kullanıp şansımı denerdim. Hynix, Samsung, Micron gelme şansı var. Başka da opsiyon yok zaten. Hazır sistem odaklı bakılıyorsa, bu sistem özelinde durumlar bu şekilde.

@Ayhan Dönmez, o hâlde hazır olursa Kingston + B650M-R ile 45'e onu alalım ya. Parça parça da 48 bin tutuyor.

Ben de öyle yapardım, umarım Hynix ya da Samsung çıkar. GGTR ile iletişime geçip belki ekip yönlendirmesi ile böyle bir şey mümkün olur. Öncesinde sorun yaşayabileceğinizi iletin. BIOS Update yapıp EXPO açtıkları vakit eğer ki modül Micron binlenmiş ise Boot etmiyor şu anda, onlar da sorun yaratacağından emin olduktan sonra aynı marka-model bir başka Kingston takabilirler. Diğer türlü eve gelecek, BIOS Update sonrası EXPO Boot etmeyecek. Sonrasında teknik ekibe tekrardan geri dönecek. Böyle bir sürece bence gerek yok. Samsung ya da Hynix'te sorun olmaz, Micron çıkarsa sorun yaşayacaktır yüksek ihtimalle. Yaşamazsa da çok şanslı atfetmeli kendini.

Ekip gerekli testleri yapıyor, diye biliyorum hazır sistemlerde. BIOS Update ve EXPO işlemlerinin sorunsuz olduğundan emin olurlarsa iyi olacaktır. Sorunsuzsa da muhtemelen Samsung modüllerdir, Kingston üç farklı çipi de kullanıyor 5600 CL36'larda.

@Caner Uncu Bu arada diğer arkadaşların önerdiği gibi parça parça almak genelde daha avantajlıdır, o şekilde düşünmekte de fayda var. Hesabı iyi yapmak lazım bu hususta, en azından alınan parçalardan net şekilde emin olunur. Hazır sistemlerde iş biraz şansa kalıyor.

@Lorien, benim elimde yok. Kendisi laptoptan söküp masaüstüne takacak. SSD ileride alınacak. Yani her türlü masraf olacak ama ertelenmiş olacak.

@Ayhan Dönmez, BIOS update yapmasa direkt 5600 MHz EXPO açıp kullanamıyor mu yani şimdi Micron çıkarsa?

Valla bana kalırsa da parça parça ama işte hem 8 bin fazlası çıkıyor hem de birleştirmesi sorun yaratır, aynı şehirde değiliz. O yüzden kendisi zorlanır.