• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

30.000 TL bütçe ile R5 1500X & GTX 1050 Ti sisteme yükseltme tavsiyesi

Bütçe
30.000 TL

ozix2018

Çalışkan
Merhaba,

Öncelikle bütçemiz 30.000 TL.

Mevcut sistem:
  • Anakart: ASUS B350M-K
  • İşlemci: Ryzen 5 1500X.
  • Ekran kartı: MSI GTX 1050 Ti.
  • RAM'ler: XPG 16 GB (2×8 GB) 3200 MHz.
  • Güç kaynağı: FOEM FPS 600W.
Bu sistem MacBook alınca biraz geri planda kaldı fakat son zamanlarda Expedition 33 oynamak istiyorum. Bu yüzden 30.000 TL'ye mevcut sistemimi mümkün olduğunca yükselterek AAA oyunlar oynamak istiyorum.

İleride GTA 6 çıktığında da oynamak isterim. Güzel bir TV'im var, OLED 4K ve ambilightlı. Gamepadi bağlayıp TV'de oynamak istiyorum. Gönül isterdi ki 4K 60 FPS açabilecek bileşenler alayım ama bu bütçeye pek mümkün görünmüyor.

Benim mantıklı bulduğum yükseltme seçenekleri 4070 + Ryzen 5 5600 gibi; ancak sizin tavsiyelerinize de açığım.

Biraz araştırdım ama kafam karıştı: B350M-K bu bileşenleri kaldırır mı, yoksa AMD ekran kartı mı düşünmeliyim? Kafam karışınca sizden yardım almak istedim. Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni sistem al derim ben.

AM5 geç derdim de fiyatlar manyak arttı. Elindekini değerlendir bence. PSU, CPU ve GPU güncellemesi yapabilirsiniz. Anakart tarafında sorun olmaz. Ayrıca daha havadar bir kasaya da geçiş yapabilirsiniz. Bir de Ekran kartlarına zam gelecek, hemen RX 9060 XT 16 GB yapıştırın. Geri kalan para PSU ve işlemciye yeter. Zorlarsanız kasayı da değişirsiniz, daha güzel olur.

Hocam şu an anakart yeter ise şu parçaları alıp kurtulmayı düşünüyorum yoksa sıfırdan sistem toplamış oluyorum neredeyse.

Kasa olarak.

İşlemci olarak.

PSU olarak.

İşlemci soğutucu olarak.

Ve ekran kartı olarak.

Yani anakart ve RAM alırsam zaten sıfır sistem toplamış oluyorum ama fiyat da 80k yı görüyor yani amaç aslında alabildiğim en iyi ekran kartını almaktı sonra vay darboğaz yapmasın vay PSU yetmez PSU değişelim vay kasa ferah değil derken böyle bir hal aldı vallahi anlamadım.

Amazon olması şart mı? 5700X'e o kadar para verilmez de diğer parçalar da aynı şekilde. Ekran kartı hariç.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amazon olması şart mı? 5700X'e o kadar para verilmez de diğer parçalar da aynı şekilde. Ekran kartı hariç.

Yok şart değil de ben seviyorum güveniyorum bir de bir şey alacaksam ilk amazona giriyorum hepsibura Trendyol gibi siteler Çinli firmalara satıldığından beri reklamlar pop-uplar yüzünden tercih etmiyorum ama şart değil yani Amazon. Şunu şuradan alın güvenilir ya da bu parça yerine şunu alın derseniz bakarım.

Kasa olarak siyah renk tavsiye ederim, beyazı temizlemesi ayrı bir dert, sararıyor vs. kasa sizin zevkinize kalmış. İşlemciyi ikinci elden R5 5600 tavsiye ederim, eğer uyguna denk gertirirseniz 5600X'te olur. Alırken işlemci pinlerini de kontrol edersiniz. 5700X tavsiye etmiyorum çünkü f/p ile alakası yok. R5 5600 ve X olan zaten 0 olarak çok pahalı.

PSU: Raijintek Cratos Atx 3.0 850W 80+ Gold Pcıe 5.0 Full Moduler Atx Güç Kaynağı (RJ-0R30B00007)
CPU Cooler: Thermalright Peerless Assassın 120 SE RGB

Ekran kartı tarafında RX 9070 XT geleceğe dönük, güzel tercih.

Ben pek bilmiyorum hocam çok araştırdım da GPT önerdi bana CPU'yu 5600 darboğaz yapar dedi kasa olarak da şunu da beğendim aslında
RX 9070 XT de vallahi çok tantana var ama sorun olmaz gibi geliyor 5070 Ti gücünde 20k dahs ucuz bir kart ysni

Geriye benim B350M k anakart kalıyor o bu cihazları kaldırır umarım.

@ozix2018, anakartlık bir sıkıntı yok, endişelenme. Yapay zaka beşımıza bela oldu zaten, 5600 ve 5700X arasında ahım şahım fark yok. Spesifik bir iki oyun haricinde. Yapay zeka zaten çok biliyor ya her şeyin çekirdek sayısı olmadığını, salak zeka.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…