Bütçe
30.000 TL

EFI Shell

Yetkin
Yer
ÇANKAYA/ANKARA
Merhabalar. Da Vinci Resolve Studio gibi toollarla color grading yapmayı öğrenmek istiyorum (temel olarak. 65K floresan ışık, 12G-SDI'lı capture card, kalibre cihazı gibi şeylere bütçem yok. Amacım sadece toolları öğrenmek). ViewSonic VP2768a-4K dışında gerçekten bir ürün yok mu? Bana gereken şeyler;

1. En az 1200:1 kontrast oranı
2. En az IPS panel
3. En az Delta E <2
4. %100 Rec.709 (BT.709) renk gamutu
5. Donanımsal kalibrasyon desteği
6. LUT desteği
(Opsiyonel olarak KVM switch, VRR, Thunderbolt 4'e sahip Type-C gibi şeyler olursa iyi olur)

Bu ViewSonic dışında birde iki tane HP modeli (727pk ve 727pm) var fakat Rec.709 (BT.709) değeri belirsiz. Sözde bana HP e-posta ile cevap gönderecekti ama vermediler. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
%100 Rec.709 zaten cok basit bir kriter. YouTube standartlari Rec.709 olarak geciyor. Rec.2020 gibi daha genis renk uzaylari var artik. Guncel amiral monitorler %80 Rec.2020 gibi mukemmel degeri rahatlikla gorebiliyor.

Kalibrasyon cihazi almalisin cunku kalibrasyon bir kere yaptim bir daha yapmama gerek yok kafasinda bir sey degil. Surekli olarak yapmalisin. Bu yuzden profesyonellige giriseceksen SpyderX Elite veya i1 Display Pro Plus gibi bir alete butce ayirman gerekiyor.

Konuya donersek OLED'e yonelebilirsin. Tabii 4K bir OLED almak mantikli, zira 2K modellerde profesyonel calisacagin senaryolarda color fringing muhabbeti rahatsiz edebilir. Direkt olarak color fringing muhabbetini goz ardi etmek istiyorsan da IPS'e yonelmelisin.

Renk gamutu bakimindan 2K seceneklerden en iyi model MAG274QRF-QD'dir. %100 Adobe RGB ve %98 DCI P3 renk gamina sahip. Rec.2020 degeri de %82 falan olmasi lazim. 2. el rahatlikla 10.000 TL'ye bulunabiliyor. Yanina bir de 6-7K bandinda 2. el kalibrasyon cihazi alirsin yari fiyata isi bitirmis olursun. Oyuncu monitoru adi altinda satilmasi seni yaniltmasin, bunlar canavar gibi renk gamutuna sahip modeller cunku.

Piyasada satilan pek cok tasarimci monitoru tabiri caizse para dudukleme yontemi olarak karsimiza cikiyor. sRGB dE < 1 yazarak tasarimci monitoru yapmis olmuyorsunuz. Bu monitorlerin cogu Adobe RGB ve DCI P3 gibi genis renk uzaylarinda %80'i anca goren modeller. Oysa su an 24G4X gibi 5000 liralik bir monitor bile %85 Adobe RGB sunuyor. Tek farklari birisi kalibre sekilde cikiyor digeri rastgele cikiyor bu yuzden renk dogruluklari farkli ama kalibrasyon cihazi aldiktan sonra 24G4X farkini ortaya koyuyor daha yuksek renk gamindan oturu. 24G4X sadece bir ornek tabii, konuyu aciklamak acisindan.