• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

300.000 TL'ye oyun ve yapay zeka için R7 9800X3D ve RTX 5090 sistem toplama tavsiyesi

Bütçe
280.000-300.000 TL
Sıvı soğutma olarak Lian Li galahad ll Lite performance AiO 360mm olabilir rakiplerini gecıyor fıyatını hak edıyor.

Stoğu olmamasını geçtim Trinty Performance 7.000 bandına düşerken gerek yok.

@Albus Dumbledore, https://share.google/zRKnTVC2b24cmIwcb stok var mış bu arada. Fakat düşük bile olsa kutunun açık -iade edilmiş ürün- gelme ihtimali var, Gaming.Gen özellikle RAM'lerde böyle bir sorun yaratıyor.

@Albus Dumbledore, PSU olarak alttakilere de bakılabilir, Enermax daha F/P diye ilk onu ilettim.

Sessizlik önemliyse: https://share.google/c53MebVqKVr4xEUeg
Aura'ya kıyasla sesli olup kalite anlamında da bir tık önde olan; https://share.google/TJyHtW5T0CPUdhFiq

Son düzenleme:
Hocalarım tekrardan selam, birkaç parçayı aldım. Konu üstünden geçmek ve ürün sormak istiyorum.

- Anakart ve kasanın yapısından dolayı Galahad Trinity AIO Performance modeli sanırım alamıyorum. Yapay zekaya göre radyatör 32mm olduğu için anakart ile kasa arasında sıfıra sıfır olduğunu söyledi ve bende ölçtüğümde gerçekten öyle. Üst taraftan kablo geçirecek yer kalmıyor.
Ondan dolayı biraz da estetik durması için HydroShift II LCD-C 360TL modelini almayı düşünüyorum. Sizce hata mı ediyorum? Ekstra Lian Li fanlarla daha uyumlu bir kasa içi düşünüyorum. Ancak sistem soğutmasında yetersiz kalır mı bilemedim.

- RAM stoklara girmediği için sizce beklemeye devam mı etmeliyim yoksa başka bir markaya mı yönelmeliyim.

- CPU olarak R9 9950x3D alıyorum.

Selam hocam @Albus Dumbledore, ben Yapay zekâ mühendisiyim. Hatta kısa süre önce de sizinle birebir mantaliteyle sistem toplama işine de giriştim (150.000TL Sistem). Henüz almadım ancak yaptığım araştırmalardan ve tecrübelerimden birkaçını size aktarayım.

İşlemci: 9950X, 9800X3D ve 9700X dışındaki işlemcilere bakmanıza gerek yok. Ben yola 9800X3D düşüncesiyle çıktım, @LH44 hocam ile biraz üstüne konuştuktan sonra 9950X'e kaydım şu an için de acaba 9700X mi alsam diye düşünüyorum. Bunlardaki en kritik nokta yazılım kısmında işlemci yoğunluklu işleri ne kadar yapacağınız (data process, container kaldırma vs.) Ona göre seçin ama 9950X3D kesinlikle paranızı çöpe atmak olur.

RAM: Bu bütçede 64 GB'tan aşağısı hakaret olur.

Anakart: Bu noktada @Ayhan Dönmez hocamın da bilgilerinden faydalanarak bence VRM altyapısı güçlü PCB-layer sayısı fazla bir anakart seçmeniz çok daha sağlıklı olur. MSI için forumda MPG ve üstü önerildiği için şu anda MSI MPG X870e Carbon Wi-Fi önerebilirim, N11'de 21 bin TL olması lazım.

Ekran kartı: 5090 farklı bir klasman, 32 GB VRAM local LLM serveri kurabilmek adına güçlü ve pahalı bir seçim ancak Ventus modellerini çok tercih etmeyin. Soğutması güçlü modellere yönelin.

Depolama: Tamamen opsiyonel, DRAM'li ürünlere yönelin @LH44 hocamın önerdiklerine bakarsınız.

Sıvı soğutma: Bu kadar pahalı bir seçime gerek yok, kasanıza Arctic lf III 360 Pro sığıyorsa yeterli bence. Ben de sizinle benzer düşüncelerdeydim ancak Arctic cidden bu işin vakkosu olmuş. Sığmazsa Lian Li galahad II Lite performance 360 veya Trinity modelleri öne çıkıyor.

Güç kaynağı: 5090 ve 9950X üzerine kuracağınız bir sistemde 1200W aşağısını seçmeyin derim.

Bir de alan olarak nelerle uğraşıyorsunuz? Generative AI, VLM, LLM, Stable Diffusion vs.

@Xoulth, yanıtınız için teşekkür ederim.
Ben ekonomi öğrencisiyim, yazılım konusunda sınavı kazanamamdan dolayı bir süre yolları ayırdık. Ancak yapay zeka olayı çıktığından beri kendime ait kendim yapacağım bir kişisel asistanım olmasını istiyordum. Hızlıca bir çıktı vermeyecek ancak hedeflerim doğrultusunda olduğu için yıllarımı vererek en sorunsuz ve sistemimin verebileceği en güçlüsünü yapmak gibi bir hedefim var. Zaten bilgisayarı sadece yapay zeka için değil, oyunları daha kaliteli bir şekilde oynayabilmek için de en iyisini almaya çalışıyorum.

Ekran kartı için, hocalarımız zaten MSI RTX 5090 GAMING TRIO OC modelini önerdiler, onu alacağım.

Sıvı soğutma konusunda tekrar bakacağım.

Şu an uğraştığım bir alan yok, sırayla ilerleyeceğim ancak: LLM, Generative AI gibi ekstra duygu tanıma, duygusal tepki üretme gibi yıllarımı vereceğim geniş çaplı bir projeyle uğraşıyorum.

Anakart olarak Gigabyte X870 Aorus Elite WI-FI7 önerebilirim 15 bine almıştım daha 2 hafta falan oldu alalı güzel sıvı soğutma olarak Lian Li galahad ll Lite performance 360 önerebilirim bende de aynısı var memnunum zaten güzel soğutma.

Son düzenleme:

Hocam benim bir sorum olacaktı, o soğutucudaki fanlar RGB mi yoksa sadece işlemciye takılan kısımda mı RGB var?

Hocam benim bir sorum olacaktı, o soğutucudaki fanlar RGB mi yoksa sadece işlemciye takılan kısımda mı RGB var?

Sadece işlemciye takılan yeri RGB. Eğer soğutucu fanlarındaki RGB önemli değilse alabilirsin performans daha önemli benim açımdan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…