Selam hocam
@Albus Dumbledore, ben Yapay zekâ mühendisiyim. Hatta kısa süre önce de sizinle birebir mantaliteyle sistem toplama işine de giriştim (
150.000TL Sistem). Henüz almadım ancak yaptığım araştırmalardan ve tecrübelerimden birkaçını size aktarayım.
İşlemci: 9950X, 9800X3D ve 9700X dışındaki işlemcilere bakmanıza gerek yok. Ben yola 9800X3D düşüncesiyle çıktım,
@LH44 hocam ile biraz üstüne konuştuktan sonra 9950X'e kaydım şu an için de acaba 9700X mi alsam diye düşünüyorum. Bunlardaki en kritik nokta yazılım kısmında işlemci yoğunluklu işleri ne kadar yapacağınız (data process, container kaldırma vs.) Ona göre seçin ama 9950X3D kesinlikle paranızı çöpe atmak olur.
RAM: Bu bütçede 64 GB'tan aşağısı hakaret olur.
Anakart: Bu noktada
@Ayhan Dönmez hocamın da bilgilerinden faydalanarak bence VRM altyapısı güçlü PCB-layer sayısı fazla bir anakart seçmeniz çok daha sağlıklı olur. MSI için forumda MPG ve üstü önerildiği için şu anda MSI MPG X870e Carbon Wi-Fi önerebilirim, N11'de 21 bin TL olması lazım.
Ekran kartı: 5090 farklı bir klasman, 32 GB VRAM local LLM serveri kurabilmek adına güçlü ve pahalı bir seçim ancak Ventus modellerini çok tercih etmeyin. Soğutması güçlü modellere yönelin.
Depolama: Tamamen opsiyonel, DRAM'li ürünlere yönelin
@LH44 hocamın önerdiklerine bakarsınız.
Sıvı soğutma: Bu kadar pahalı bir seçime gerek yok, kasanıza Arctic lf III 360 Pro sığıyorsa yeterli bence. Ben de sizinle benzer düşüncelerdeydim ancak Arctic cidden bu işin vakkosu olmuş. Sığmazsa Lian Li galahad II Lite performance 360 veya Trinity modelleri öne çıkıyor.
Güç kaynağı: 5090 ve 9950X üzerine kuracağınız bir sistemde 1200W aşağısını seçmeyin derim.
Bir de alan olarak nelerle uğraşıyorsunuz? Generative AI, VLM, LLM, Stable Diffusion vs.