İlkay Demir 3

Uzman
Herkese merhaba. Sistemimin güncel hali şöyle;
  • İşlemci: Intel i7 14700K.
  • Ekran kartı: Galax 4070 Ti super.
  • Anakart: ASUS TUF gaming B760M-Plus Wi-Fi
  • RAM: XPG Lancer Black 32 GB 6000MHz CL30 DDR5 (1x32 GB)
Yukarıda da belirttiğim üzere tek slot 32 GB RAM'e sahibim. Bilgisayarı toplarken sonradan aynı RAM'den bir tane daha alıp, 64 yaparım diye tek slot 32 GB almıştım. Ancak bu RAM'i kolay kolay bulamıyordum. Şu an sadece MediaMarkt'te var ve fiyatı 5600TL. Şimdi stokta bulmuşken alınır mı? Sonradan tekrar stokta bulmam zor olur mu?
Ramlerde tek yerine çift slot kullanmanın her zaman daha iyi olduğunu biliyorum ama bazı arkadaşlar DDR5 mimarisinde bunun bir önemi olmadığını belirtmiş. Eğer aynı RAM'den bir tane daha alırsam performans artışı yaşar mıyım?
Bilgisayarda genel olarak oyun oynuyorum. Ağırlıklı olarak Rust, arada The Last of Us, Cyberpunk 2077 ve RDR 2 gibi oyunlar oynuyorum. Ayrıca ara sıra çok nadiren render almam gerekebiliyor.
Şimdi ben hazır aynı RAM'den stok bulmuşken alınır mı? Yoksa tek slot 32 GB devam mı etmeliyim?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pahalı ama çift kanal yapmak için alabilirsin, ya da satıp düzgün bir 2x16 al en azından.

Artık 16 GB RAM'ler yetmemeye başladı uzun zamandır 32 GB 16 X2 kullanıyorum oyun, Discord, Google Chrome, Steam açıkken boşta 17 18 GB RAM kalıyor bu yeterli geliyor bana ancak ülkemizde teknolojik parçaların her geçen gün artan fiyatına bakarsak aynı RAM'den bulmuşken renderda alıyorsanız ileriye dönük yükseltmek iyi olabilir imkanınız varsa. Bana da yetiyor diyorsanız tek slot RAM'la 2 slot RAM'in pek performans farkı göstereceğini sanmıyorum DDR5 için illa fark vardır ama anlamazsınız bile.

CPU performansında artış yaşarsın, bunun oyunlara yansıması da GPU darboğazı durumlarında yüksek FPS ve biraz daha hızlı render olur.

DDR5 mimarisi DDR4'den farklı. Her bir DDR5 RAM aslında kendi içinde çakma çift kanal olarak çalışıyor. Kit olarak sapladığında yandan yemiş 4 kanal oluyor. Performans artıyor tabi ama tek RAM kullanım da DDR4'e göre çok daha iyi.

Performanstan memnunsan, oyunlarda GPU kullanımın %90-95 üzeriyse değmez.

Pahalı ama çift kanal yapmak için alabilirsin, ya da satıp düzgün bir 2x16 al en azından.

2x16 yapmam daha saçma olur sanki hocam. Yeni alacaksam bendekinin aynısından alıp 2x32 yapmam daha mantıklı olur gibi geldi.

Artık 16 GB RAM'ler yetmemeye başladı uzun zamandır 32 GB 16 X2 kullanıyorum oyun, Discord, Google Chrome, Steam açıkken boşta 17 18 GB RAM kalıyor bu yeterli geliyor bana ancak ülkemizde teknolojik parçaların her geçen gün artan fiyatına bakarsak aynı RAM'den bulmuşken renderda alıyorsanız ileriye dönük yükseltmek iyi olabilir imkanınız varsa. Bana da yetiyor diyorsanız tek slot RAM'la 2 slot RAM'in pek performans farkı göstereceğini sanmıyorum illa fark vardır ama anlamazsınız bile.

Ayrıntılı anlatımınız için ayrıca teşekkür ederim. Hocam aslına bakarsanız ben de oyun + DC vs açıkken çok sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Açıkçası kaç GB kullandığına bakmadım ama bir sorun yaşamadım. Aslında beni düşündüren şey şu, artık bu RAM üretilmiyor mu bilmiyorum ama bulunması zor biraz. Çift slot RAM yaparkende hep aynı RAM'den yapılması gerektiği söyleniyor. O yüzden aklıma takıldı işte hazır varken alsam mı almasam mı diye. Yoksa sanırım benim de şu an çok ihtiyacım yok gibi duruyor.

2x16 yapmam daha saçma olur sanki hocam. Yeni alacaksam bendekinin aynısından alıp 2x32 yapmam daha mantıklı olur gibi geldi.

Ayrıntılı anlatımınız için ayrıca teşekkür ederim. Hocam aslına bakarsanız ben de oyun + DC vs açıkken çok sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Açıkçası kaç GB kullandığına bakmadım ama bir sorun yaşamadım. Aslında beni düşündüren şey şu, artık bu RAM üretilmiyor mu bilmiyorum ama bulunması zor biraz. Çift slot RAM yaparkende hep aynı RAM'den yapılması gerektiği söyleniyor. O yüzden aklıma takıldı işte hazır varken alsam mı almasam mı diye. Yoksa sanırım benim de şu an çok ihtiyacım yok gibi duruyor.
Belleği ileride de kullanırsın, bence al gitsin çift kanal olur en azından.

CPU performansında artış yaşarsın, bunun oyunlara yansıması da GPU darboğazı durumlarında yüksek FPS ve biraz daha hızlı render olur.

DDR5 mimarisi DDR4'ten farklı. Her bir DDR5 RAM aslında kendi içinde çakma çift kanal olarak çalışıyor. Kit olarak sapladığında yandan yemiş 4 kanal oluyor. Performans artıyor tabii ama tek RAM kullanım da DDR4'e göre çok daha iyi.

Performanstan memnunsan, oyunlarda GPU kullanımın %90-95 üzeriyse değmez.

Oyunlarda aslında genel olarak Rust oynuyorum. Belki biliyorsunuzdur Rust işlemci tabanlı bir oyun. Hem işlemciyi hem de ekran kartını ortalama %50-60 seviyelerinde kullanıyor. Eğer işlemci performansını da arttırır diyorsanız alsam daha iyi olur sanki.

Çift slot RAM yaparkende hep aynı RAM'den yapılması gerektiği söyleniyor.
DDR5 platformunda uyumluluk nasıl bilmiyorum ama DDR4'te öyle bir şey bahtsız bedevinin teki değilsen olmuyordu. 3 tane farklı marka, farklı bellek çipi, farklı frekans ve gecikme değerine sahip RAM'i uzun süre hiçbir problem olmadan mis gibi kullandım şahsen :)

Aynısından almak sorun yaşama ihtimalin %5'se %1'e indiriyordu DDR4 platformunda. Farklı RAM'ler alıp sorun yaşamayanı çok gördüm. Kit alıp uyum sorunu yaşayan da gördüm.

Oyunlarda aslında genel olarak Rust oynuyorum. Belki biliyorsunuzdur Rust işlemci tabanlı bir oyun. Hem işlemciyi hem de ekran kartını ortalama %50-60 seviyelerinde kullanıyor. Eğer işlemci performansını da arttırır diyorsanız alsam daha iyi olur sanki.
O zaman alsan daha iyi olur evet:)

Rica ederim, imkanınız varsa ileriye dönük çift slot 64 GB yapmanızı öneriyorum. 2-3 seneye artık 32 GB RAM'lerde yavaştan zorlamaya başlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba. Sistemimin güncel hali şöyle;
  • İşlemci: Intel i7 14700K.
  • Ekran kartı: Galax 4070 Ti super.
  • Anakart: ASUS TUF gaming B760M-Plus Wi-Fi
  • RAM: XPG Lancer Black 32 GB 6000MHz CL30 DDR5 (1x32 GB)
Yukarıda da belirttiğim üzere tek slot 32 GB RAM'e sahibim. Bilgisayarı toplarken sonradan aynı RAM'den bir tane daha alıp, 64 yaparım diye tek slot 32 GB almıştım. Ancak bu RAM'i kolay kolay bulamıyordum. Şu an sadece MediaMarkt'te var ve fiyatı 5600TL. Şimdi stokta bulmuşken alınır mı? Sonradan tekrar stokta bulmam zor olur mu?
Ramlerde tek yerine çift slot kullanmanın her zaman daha iyi olduğunu biliyorum ama bazı arkadaşlar DDR5 mimarisinde bunun bir önemi olmadığını belirtmiş. Eğer aynı RAM'den bir tane daha alırsam performans artışı yaşar mıyım?
Bilgisayarda genel olarak oyun oynuyorum. Ağırlıklı olarak Rust, arada The Last of Us, Cyberpunk 2077 ve RDR 2 gibi oyunlar oynuyorum. Ayrıca ara sıra çok nadiren render almam gerekebiliyor.
Şimdi ben hazır aynı RAM'den stok bulmuşken alınır mı? Yoksa tek slot 32 GB devam mı etmeliyim?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
32 GB RAM günümüzde demeyeyim de, yakın gelecekte 1-2 sene sonra standart hale geleceğini düşünüyorum. Nadir olarak render yaptığınızı söylüyorsunuz, bu yüzden pek size 2x32 RAM gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bu senaryoda 2x16 daha mantıklı olacaktır.

Rica ederim, imkanınız varsa ileriye dönük çift slot 64 GB yapmanızı öneriyorum. 2-3 seneye artık 32 GB RAM'lerde yavaştan zorlamaya başlar.
1-2 seneye 16 GB RAM piyasası kapanır, 32 GB RAM daha hala standart olmuş değil. 64 GB RAM'ın standart olması için minimum 5 sene daha var.