Çözüldü 3600MHz CL18 RAM XMP Profile 2'ye alındığında mavi ekran veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

qantumbox

Çalışkan
Yer
Zonguldak/Kdz Ereğli
Vatan Bilgisayar'dan XPG D41 2x8 16 GB 3600 MHz CL18 RAM kiti satın aldım. Aldığımdan beri XMP Profile 1'de yani 3200MHz CL16'da kullanıyorum. Ne zaman XMP Profile 2'ye çeksem normalde ya da oyunlara girerken ve girdikten bir süre sonra kapanma veya mavi ekran alıyorum. Kasam fotoğraftaki gibi olup MSI X470 Gaming Plus Max modelidir. İşlemci olarak Ryzen 5 2600 vardır. Acaba işlemcinin bu kadar yüksek MHz desteklemediğinden dolayı böyle bir hata alıyor olabilirim?

resim_2025-06-13_000033636.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet Ryzen 3600 olsa 3600 MHz kullanırsınız, 2600 sıkıntılı o konuda, siz yine oyuna girme aşamasına gelebiliyormuşsunuz, çoğu görüntü bile vermiyor 3600 MHz ile.

Böylesi anakart BIOS RAM XMP işlerinden anlayanlardansındır diye buraya sormak istedim, birkaç konuya daha yazdım bir türlü cevap veren çıkmadı.

(ASUS) Çoğu anakartlar da XMP ayarı XMP-I XMP-II XMP Tweaker şeklinde oluyor "XMP Tweaker" (D.O.C.P Tweaker) soracaktım, sanırım manuel olarak istediğimiz RAM Mhz değerini buradan seçip başka hiçbir yere dokunmadan oluyormuş bu doğru mudur nasıldır bilemiyorum.

DDR5-6000Mhz RAM'leri XMP-I XMP-II 6000Mhz kullanamıyorum sistem boşta yada oyunda kitlenme çakılma kapanıp-açılma sorunlar nedeniyle Bios'da "Auto" seçili default 4800Mhz kullanmak zorundayım. Bios'da XMP Tweaker seçerek RAM Mhz hızı (OC olmayan üst sınır) 5600Mhz ayarlamak istiyorum.

RAM DRAM Voltage ile System Memory Multiplier ayarlarından RAM Mhz/Timing/CAS değerlerinden hiç anlamam başıma bir hata çıkarır diye hep korkarım yani bu yüzden sormak istiyorum, RAM'lerin Mhz değerlerini "XMP Tweaker" seçerek ayarlama nasıl yapılmalı?.

Böylesi anakart BIOS RAM XMP işlerinden anlayanlardansındır diye buraya sormak istedim, birkaç konuya daha yazdım bir türlü cevap veren çıkmadı.

(ASUS) Çoğu anakartlar da XMP ayarı XMP-I XMP-II XMP Tweaker şeklinde oluyor "XMP Tweaker" (D.O.C.P Tweaker) soracaktım, sanırım manuel olarak istediğimiz RAM MHz değerini buradan seçip başka hiçbir yere dokunmadan oluyormuş bu doğru mudur nasıldır bilemiyorum.

DDR5-6000MHz RAM'leri XMP-I XMP-II 6000MHz kullanamıyorum sistem boşta ya da oyunda kilitlenme çakılma kapanıp-açılma sorunlar nedeniyle BIOS'da "Auto" seçili default 4800MHz kullanmak zorundayım. BIOS'da XMP Tweaker seçerek RAM MHz hızı (OC olmayan üst sınır) 5600MHz ayarlamak istiyorum.

RAM DRAM Voltage ile System Memory Multiplier ayarlarından RAM Mhz/Timing/CAS değerlerinden hiç anlamam başıma bir hata çıkarır diye hep korkarım yani bu yüzden sormak istiyorum, RAM'lerin MHz değerlerini "XMP Tweaker" seçerek ayarlama nasıl yapılmalı?

XMP olan profiller RAM'in profilleri, Tweaker olanlar anakartın sunduğu profiller bu daha verimli olabilir, frekansı XMP veya Tweaker açıp, örneğin 6000 MHz, bu açıkken gelişmiş menüden sadece RAM frekansını biraz aşağı çekebilirsiniz.

Konu açıp durumu anlatırsanız daha iyi olur.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt