4.500 TL'ye monitör tavsiyesi

Bütçe
4.500 TL

Schwifty

Çalışkan
Bütçemin güncel enflasyona uygun olmadığının farkındayım fakat iki hafta önce sepetime eklediğim "Lenovo Legion R24E" markalı monitör 2 hafta içinde gözlerimin önünde devasa bir fiyat düşüşü yaşadı. Öyle ki başlarda 4750 TL olan monitör bütçemi aşsa bile üzerine koyup alırım dediğim bir monitördü fakat 2 haftanın sonunda 3.799 TL bandına kadar düştü. Neden iki hafta bekledim? Çünkü araştırmadan etmeden "Samsung Odyssey G3 180hz" Monitör satın almıştım indirimde, fakat ürünün kronik sıkıntıları olduğunu herkes bağıra bağıra söylemiş, sipariş verdiğimde çok geç olmuştu ve ürün elime ulaştıktan sonra hiçbir testten geçemedi. Zaten VA panel olduğundan ötürü UFO testinden geçmesini pek beklemedim. Fakat ölü pixel testinde ekran birisi kırmızıda diğeri siyahta gözüken 2 adet ölü pixel'e rastladım. Ürünü olduğu gibi iade ettim. İade süreci de bi hayli uzun sürdü maalesef.

Şimdi ana konuya dönecek olursam bana bütçeme uygun tavsiye ettiğiniz bir monitör var mı? Yani akakçe'de çoğu indirimi yakalıyor olabilsem de, bazı sitelerin indirimlerini de göstermiyor. El elden üstündür belki bildiğiniz vardır diyeceğim.

Eğer alternatif alabileceğim bir monitör yok ise "Lenovo Legion R24E" modelini almakta kesin kararlıyım. Fakat bu monitör için parlaklığı berbat ve eğer CS oynuyorsanız 0.5ms olması sizin yararınıza olmaz denmiş. Parlaklığı anladım da, 0.5ms olayını anlayamadım.

Aslında çok daha iyi markalardan bu fiyata yine de iyidir deyip alabileceğim çok monitör var. Fakat benim isteklerimi karşılamıyor çünkü monitörde aradığım özellik Pivot olması değil. Fakat asansör sisteminin olması ve aşağı yukarı eğme hareketlerinin olması benim için önemli bir kıstas açıkçası. Şuan aktif olarak kullandığım monitör ASUS TUF GAMING VG27V modeli. Fakat monitör arkadaşıma ait, yenisini alana kadar bunu kullanıyorum. Kullandıkça fark ettiğim tek kötü şey ise 27inch monitörlerde eğer 4K çözünürlük desteği yoksa 1080p olduğunda her şeyin çok daha kötü gözükmesi.

Tavsiyeleriniz var ise bekliyorum veya Lenovo Legion R24E kullanan var ise yorumlarını esirgemesin lütfen. Tekrar iade ile uğraşmak da istemiyorum açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
R24E'in 4 farklı incelemesine baktım. 215, 237, 294 ve 303 nit çıkıyor. 215 ve 237çok düşükken 294 ve 303nit orta diyebiliriz. Kullanılan ön ayar modu farklı olabilir veya monitör piyangosuna denk gelmiş olabilirler. Kontrast oranı da 850:1, 960:1, 1200:1 ve 1250:1 civari çıkıyor. Açıkçası yine yorum yapmak güç. Renk gamutu 4 incelemede de çok iyi çıkıyor, fiyatındaki monitörlerden bariz daha iyi bu konuda. Hız olarak da hepsinde yeterli ve iyi diyebilirim. İlk çıktığı zamanlar fiyatı 5.400 TL idi ve alınmayacak kadar pahalıydı. 4400 TL olunca fiyatına göre iyi bir monitör haline gelmişti. Şu anki fiyatı çok iyi. Artı olarak ergonomi bakımından iyi olması da F/P oranını artırıyor.

Yani özetle öneririm. Yükseklik ayarına ihtiyacınız olmasaydı AOC 24G42e önerirdim, onun kontrast oranı ve renk gamutu biraz daha iyi. Onunda parlaklığı 300nit civarı çıkıyor. Ama fiyat farkı fazla, bütçeniz çıkmazsa R24e alıp geçebilirsiniz.

Bu arada önceden R24e için her yerde parlaklığı çok kötü bunu bilerek alın diyordum ama, kullanan arkadaşların çoğu parlaklık konusunda bana rahatça yetti diyordu. Sonradan gördüğüm 2 incelemede de 300nit çıkmasından kaynaklı fikrim biraz değişti bu modele karşı. En azından çok kötü değil de parlaklığı biraz düşük çıkabiliyor diye uyarmayı düşünüyorum bundan sonra.

R24E'in 4 farklı incelemesine baktım. 215, 237, 294 ve 303 nit çıkıyor. 215 ve 237çok düşükken 294 ve 303nit orta diyebiliriz. Kullanılan ön ayar modu farklı olabilir veya monitör piyangosuna denk gelmiş olabilirler. Kontrast oranı da 850:1, 960:1, 1200:1 ve 1250:1 civari çıkıyor. Açıkçası yine yorum yapmak güç. Renk gamutu 4 incelemede de çok iyi çıkıyor, fiyatındaki monitörlerden bariz daha iyi bu konuda. Hız olarak da hepsinde yeterli ve iyi diyebilirim. İlk çıktığı zamanlar fiyatı 5.400 TL idi ve alınmayacak kadar pahalıydı. 4400 TL olunca fiyatına göre iyi bir monitör haline gelmişti. Şu anki fiyatı çok iyi. Artı olarak ergonomi bakımından iyi olması da F/P oranını artırıyor.

Yani özetle öneririm. Yükseklik ayarına ihtiyacınız olmasaydı AOC 24G42e önerirdim, onun kontrast oranı ve renk gamutu biraz daha iyi. Onunda parlaklığı 300nit civarı çıkıyor. Ama fiyat farkı fazla, bütçeniz çıkmazsa R24e alıp geçebilirsiniz.

Bu arada önceden R24e için her yerde parlaklığı çok kötü bunu bilerek alın diyordum ama, kullanan arkadaşların çoğu parlaklık konusunda bana rahatça yetti diyordu. Sonradan gördüğüm 2 incelemede de 300nit çıkmasından kaynaklı fikrim biraz değişti bu modele karşı. En azından çok kötü değil de parlaklığı biraz düşük çıkabiliyor diye uyarmayı düşünüyorum bundan sonra.
Ya ilerde daha iyisi gelir mi bilmiyorum ama son 2 hafta içerisindeki en düşük fiyatı yakaladım muhtemelen. Bu yüzden sipariş veriyorum, umarım ölü pixel ve ghosting sorunu çok fazla değildir. İlk defa iade işlemiyle uğraştım ve ruhum yoruldu gerçekten.

Ya ileride daha iyisi gelir mi bilmiyorum ama son 2 hafta içerisindeki en düşük fiyatı yakaladım muhtemelen. Bu yüzden sipariş veriyorum, umarım ölü pixel ve ghosting sorunu çok fazla değildir. İlk defa iade işlemiyle uğraştım ve ruhum yoruldu gerçekten.

Ghosting fazla değil, OSD menüsünden response time ayarını level 2 yapın. Birazcık overshoot olur derseniz level 3 te olur. Ghosting'i gözle görülür miktarda azaltıyor ufo testinde.

Desktop Screenshot 2025.06.11 - 13.59.45.34.webp

Desktop Screenshot 2025.06.11 - 14.00.02.47.webp

Desktop Screenshot 2025.06.11 - 14.00.20.80.webp

Desktop Screenshot 2025.06.11 - 14.00.38.73.webp

Ghosting fazla değil, OSD menüsünden response time ayarını level 2 yapın. Birazcık overshoot olur derseniz level 3 te olur. Ghosting'i gözle görülür miktarda azaltıyor ufo testinde.

Eki Görüntüle 154142

Eki Görüntüle 154143

Eki Görüntüle 154144

Eki Görüntüle 154145
Detaylı araştırman için teşekkürler, sipariş verdim elime ulaşınca konuyu hortlatırım tekrar.

Eki Görüntüle 154142

Eki Görüntüle 154143

Eki Görüntüle 154144

Eki Görüntüle 154145
Monitör elime ulaştı ve 10 gündür kullanıyorum. Açık konuşmak gerekirse parlaklığı incelemelerde söylenenler kadar düşük. Yani oynadığım oyunlarda genel olarak parlaklığı %80 kullanıyorsam bu oranı %120 oranına çekmeyi tercih ettim. Ki bu da çok yüksek bir parlaklık kaybı olduğunu gösteriyor. Fakat yine eklemek gerekirse, bir süreden sonra parlaklık mevzusuna alışmaya başladım, zaten normal masaüstü parlaklığını ekran kartının yazılımından da ekstra bir şekilde ayarlayabiliyorum.

Bu kadar ciddi bir parlaklık kaybı olmasına rağmen kontrast oranı ve renk doğruluğu her ne kadar monitör ustası olmasam da muazzam. Renkler gayet canlı görünüyor. Monitörün parlaklığından ziyade 23.8inch olması biraz tat kaçırabiliyor. En azından bir anda 27inch monitörden geçiş yaptığımda öyle hissettim. Fakat buna da alışmak çok zor değildi.

Özetle değerlendirmek gerekirse bu monitör 10/10 bir monitör değil. Ama 3700 TL'ye aldığım bu monitör indirim zamanlarında gerçekten tam bir F/P ürünü. Kimseyi üzeceğini sanmıyorum, aman aman ciddi sorunları yok parlaklığı dışında fakat bunu da ekstra yöntemlerle aşmak mümkün. Fakat indirimsiz haliyle yani yanlış hatırlamıyorsam 4100 TL fiyatıyla bence bu monitörü almak yerine üzerine en azından biraz daha koyup ve 180hz oranından 165'e düşüp daha iyisi alınabilir.

Son düzenleme:
Detaylı araştırman için teşekkürler, sipariş verdim elime ulaşınca konuyu hortlatırım tekrar.

Monitör elime ulaştı ve 10 gündür kullanıyorum. Açık konuşmak gerekirse parlaklığı incelemelerde söylenenler kadar düşük. Yani oynadığım oyunlarda genel olarak parlaklığı %80 kullanıyorsam bu oranı %120 oranına çekmeyi tercih ettim. Ki bu da çok yüksek bir parlaklık kaybı olduğunu gösteriyor. Fakat yine eklemek gerekirse, bir süreden sonra parlaklık mevzusuna alışmaya başladım, zaten normal masaüstü parlaklığını ekran kartının yazılımından da ekstra bir şekilde ayarlayabiliyorum.

Bu kadar ciddi bir parlaklık kaybı olmasına rağmen kontrast oranı ve renk doğruluğu her ne kadar monitör ustası olmasam da muazzam. Renkler gayet canlı görünüyor. Monitörün parlaklığından ziyade 23.8inch olması biraz tat kaçırabiliyor. En azından bir anda 27inch monitörden geçiş yaptığımda öyle hissettim. Fakat buna da alışmak çok zor değildi.

Özetle değerlendirmek gerekirse bu monitör 10/10 bir monitör değil. Ama 3700 TL'ye aldığım bu monitör indirim zamanlarında gerçekten tam bir F/P ürünü. Kimseyi üzeceğini sanmıyorum aman aman ciddi sorunları yok parlaklığı dışında fakat bunu da ekstra yöntemlerle aşmak mümkün. Fakat indirimsiz haliyle yani yanlış hatırlamıyorsam 4100 TL fiyatıyla bence bu monitörü almak yerine üzerine en azından biraz daha koyup ve 180Hz oranından 165'e düşüp daha iyisi alınabilir.

H25t7'nin yeni incelemesini de gördükten sonra R24e almaya gerek yok zaten. 390,420 ve 430 nit çıkıyor. Hem de 3.800 TL fiyatı var. Renk gamutu açısından biraz daha zayıf ama parlaklık farkı büyük.

H25t7'nin yeni incelemesini de gördükten sonra R24e almaya gerek yok zaten. 390,420 ve 430 nit çıkıyor. Hem de 3.800 TL fiyatı var. Renk gamutu açısından biraz daha zayıf ama parlaklık farkı büyük.
İnceledim hoş bir monitör ama daha öncesinde belirttiğim gibi ergonomik ayalarınında olmasını istedim alacağım monitörün :(

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt