4.500 TL'ye Ryzen 7 7800X3D için anakart önerisi

348375

Deneyimli
Merhaba. Geçen seferki konumda ATX anakart için öneri almıştım fakat BIOS güncellerken sorun çıktı ve bende bütçeyi düşürüp ATX almaya karar verdim. Tek isteğim, BIOS sıkıntısı olmaması. Onun dışında Ryzen 7 7800X3D beslemesi serin çalışırsa yeterli.

Son düzenleyen: Moderatör:

Minimum tercih etmen gereken model budur:

A620-B840 çipset AM5'te yeri yok. 7800X3D termal sorunlu bir çip, PBO ve UV yapman gerekecek. A620-B840 PBO, UV, OC desteği yok. AMD limitasyonu mevcut. Resmi BIOS'lar ile bu engel aşılamıyor.

7800X3D kitli olduğundan BCLK ve PBO Boost Clock Override izin vermez. Sadece ECLK desteği mevcut kartlarda Multiplier artışı ile frekans artırmak mümkün, tek yöntem bu. Onun haricinde -15/-20 Undervolt uygulanmadan da çoğu oyunda 5.05 GHz Boost frekansı göremez. 3D Cache konumu nedeniyle sıcaklığa ve voltaja çok hassastır. İnce ayar çekmen lazım. 9800X3D'de bu sorunların hepsi düzeltildi.

Bu sebeplerden dolayı A620-B840'tan uzak durman elzem AM5'te.

@Ayhan Dönmez
Peki bu anakart 9800X3D besler mi?

Ve şu anakartlara bakar mısınız hangisi alınmalı?

Aralarından hangisi VRM olarak daha iyi F/P olması ve sorun çıkarmayan olması gerekli teşekkürler.

MSI B650M-P, ASUS Prime B650M-R uygun olur. Maxsun çok uygun olmaz, sınırda kalır. Dediğim modellere yönel, VRM ve M.2 Heatsink modellere bakmak lazım. Maxsun TR pazarında henüz yeni AM5'te, 4 faz VCore uzun vade çok sağlıklı olmaz. 7800X3D için sorun oluşturmasa da ilk tercihim olmazdı.

@348375 Bu bütçede B650M-R al geç yani, çok kafa bulandırmaya gerek yok. En memnun kalacağın o olur bu segmentte. ASUS, BIOS olarak daha stabil AM5 sokette.

9800X3D besler mi peki serin şekilde çalışır mı termal sorunu var dediniz 7800'de ondan soruyorum.

9800X3D besler mi peki serin şekilde çalışır mı termal sorunu var dediniz 7800'de ondan soruyorum.

B650M-R'ye 9800X3D takıp kullanılır, sorun olmaz. Faz sayısı belirtilmemiş, 5-6 Faz VCore yeterlidir bu işlemcilere. Sorun olmaz. Stokta kullanmazsın yine de. -20 Undervolt fabrika çıkışı yer 9800X3D'lerin çoğu. VRM Heatsink modellere yönelmen en doğrusu. Pasif soğutma olmalı. Fan da üfletebilirsin. Ama onu yapan adam RAM'lere de fan üfletir, OC yapar zaten. B650M-R en uygun tercih senin senaryoda.

Gaming'de fark olmaz, Render'de sıkıntı yaşarsın. 100 derecede bariz VRM Throttling başlar, bu tarzda soğutman gerekir:

7800X3D'de 3D V-Cache konumu uygun değildi, 9800X3D'de o yüzden devrim yaşandı. 7800X3D'de Chrome açtığında 40'tan 65'e fırlıyordu çip durduk yerde. 9800X3D'de bu tarz sorunlar yok. Ryzen mimarisi gereği bu Spike olayları normal ama 7800X3D'deki ayrı bir seviye.

Hocam cahilliğime verin dediklerinizi pek anlamıyorum soğutucu olarak Phantom spirit kullanacağım ve evet oyun için
Alacağım mesela yük altında göreceği maksimum değerler ne olabilir dediklerinizi biraz araştırdım da pek anlamadım.

Ben bahsettiğiniz ayarları yapamam yani normal haliyle kullanılabilir mi?

Normal haliyle kullanılabilir ama tavsiye etmem. PBO konusu açıp ona göre ayarlarsın, arkadaşlar yardımcı olur o konuda. B650M-R yeterlidir Gaming için, minimum alman gereken o yani bu seçenekler arasında.

Normal haliyle kullanılabilir ama tavsiye etmem. PBO konusu açıp ona göre ayarlarsın, arkadaşlar yardımcı olur o konuda. B650M-R yeterlidir gaming için, minimum alman gereken o yani bu seçenekler arasında.

Anladım o halde vakti gelince açacağım konuyu, peki diyelim ki bütçeyi arttırdım ATX ve mATX olarak 6-8k arası ne önerirsiniz şu an aklımda bu anakartı kullanıp ileride 9070XT gibi bir ekran kartına geçersem ATX yükseltmesi düşünüyorum çünkü mATX olunca 9070XT kartın kalınlığı ön panel portların eziyor bu sebeple şu anlık almak istediğim minimum bu ama yükseltirsrm eger dediğim bütçede ne önerirsiniz mATX ve ATX olarak.

AM5'te ilk tercih bu kart olmalı Budget:

Sebebi 1 DPC, 2 DIMM olması. AM5'te 4 DIMM sorun çıkartıyor. En uygun topoloji bu. 2 RAM slotu olacak yani, kanal başına 1 DIMM konfigurasyonu. 4 slot da olsa, 2 slot da olsa 4 kanal desteği yok bu platformda. Dual Channel çalışıyor.

Aynı özelliklerde başka bir kart, aynı fiyat segmentinde henüz mevcut değil. Alabilirsen B850M-Force, alamazsan B650M-R. İkisinden biri arasında seçim yapman gerekli.

Sonrasında RAM+PBO optimizasyon konusu açarsan arkadaşlar yardımcı olur o konuda, senin bir şey yapmana gerek yok. Montaj kusuru olmasın, yeterli. 2x16 6000 MT/s CL30 tercih etmen yararına. 5200-5600 MT/s Samsung, Micron stabil etmesi AM5'te zor. Boot sorunları ya da mavi ekran yaşayabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…