Çözüldü 4 kanal RAM kullanılmalı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Talha Yiğit

Yetkin
Yer
Konya
İşlemcim Ryzen 5 2600X
Anakartım Colorful X570M Gaming frozen V14
4x8 32 GB RAM düşünüyorum. Eski bilgiseyarimdada 4x4 16 GB DDR3 bellekler vardı. Birçok kişi 4 slotun kullanılması gereksiz diyor henüz RAM almadim ve 4 kanalmı 2 kanalmı konusunuda anlayamadım. Arasındaki farklar nedir? 2x8 4000 MHz 4x8 3600 MHz gibi mi kullanabiliyoruz?

Çözüm
Evet o konuda öyle 2x16 yapıp 64'e çevirebiliyoruz ama anlamadığim konu frekans. Özellille DDR5 sistemlerde daha düşük hızlar alırsınız diyorlar.
Geçen yıl topladığım DDR5 oyun sisteminde önceki DDR4 sistemde olduğu gibi 4 bellek modülü kullanmak istedim, aldığım 6000 MHz bellekler 4 modül takılınca 4800 MHz hızda kaldı, daha üstüne çıkamadım. Gidip 2 tane 32 GB bellek modülü almak zorunda kaldım, 2 modül ile şu anda sorunsuz 6000 MHz hızında kullanıyorum.

DDR4 sistemde bu sorunu yaşamamıştım, 2018 yılında topladığım sistemde 4 tane 3200 MHz modülü rahatlıkla tam performansında kullanabildim ama DDR5 için 4 slotu doldurmak yüksek bellek hızlarında soruna davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor.
Hocam sizin gibi 32'lik stickler takacak olsa arkadaş eyvallah 4'ünüde doldursun. 64'lük stick bulup 2 tane takmaktan iyidir. 4x8 sadece mantıksız, ileride ağır RAM kullanacak bir işe başlarsa upgrade ederken satmasıyla vs uğraşır. DDR4 Sistem zaten arkadaşın sistemi, bu nedenden ötürü 2x16 kullanılması taraftarıyım.

Evet o konuda öyle 2x16 yapıp 64'e çevirebiliyoruz ama anlamadığim konu frekans. Özellille DDR5 sistemlerde daha düşük hızlar alırsınız diyorlar.
Geçen yıl topladığım DDR5 oyun sisteminde önceki DDR4 sistemde olduğu gibi 4 bellek modülü kullanmak istedim, aldığım 6000 MHz bellekler 4 modül takılınca 4800 MHz hızda kaldı, daha üstüne çıkamadım. Gidip 2 tane 32 GB bellek modülü almak zorunda kaldım, 2 modül ile şu anda sorunsuz 6000 MHz hızında kullanıyorum.

DDR4 sistemde bu sorunu yaşamamıştım, 2018 yılında topladığım sistemde 4 tane 3200 MHz modülü rahatlıkla tam performansında kullanabildim ama DDR5 için 4 slotu doldurmak yüksek bellek hızlarında soruna davetiye çıkarmaktan başka bir işe yaramıyor.

Çözüm
Evet doğru hızın düşer fakat kaybın olduğunu düşünme yinede..

Hocam bana kalsa şöyle bir şey yapacaktım eşim son anda istemedi 600k gözden çıkartmıştım 96 gb her slota 2'li dizerdim..

AMD Ryzen Threadripper Pro 7995WX Doksan Altı Çekirdek 2.50 GHz İşlemci​

Evet doğru hızın düşer fakat kaybın olduğunu düşünme yine de.
Sebep? 6000 MHz CL30 bellek modüllerine niye o kadar para vereyim o zaman? Şimdiki işlemci/anakart nesillerinde bunun yazılımla düzeleceğini hiç beklemeyin, belki 1-2 nesil sonra ancak bu sorun düzelecek. 5 yıl sonra da yeni sistemi komple toplarken muhtemelen DDR6 belleklerle sistem toplayacağım, niye en başında olabilecek en verimli şekilde kullanmak için parça almayayım?

Enayilik yapıp 4 slot RAM aldım, elimde patladılar kenarda boş boş duruyorlar. Üstüne gidip yeni RAM almak zorunda kaldım ben bu sorun yüzünden. DDR5'lerde 4 slot RAM önermeyin.

4 kanal kullanacaksan o anakartta destek yok diye biliyorum belirli bir frekansın üzerine çıkamazsın. Çünkü; 2 kanalda daha yüksek hızlar RAM'ler çalışabiliyorken 4 kanal RAM'de çalışamıyorlar. O sebeple 2 kanallı RAM kullanmanı şiddetle tavsiye ederim kaldı ki o işlemciyle RAM artırsan da performans çok değişmeyecektir en kısa zamanda farklı bir işlemciye geçmeni öneririm.

Hocam maliyet olarak bakarsan olaya haklısın ben fiyat konusunda kasmıyorum olur yenisini alırım ileride problem yok 3e beşe bakmıyorum yani..

Hocaaaam, yapma hocam. Kıskandırıyorsun bizi. Yengeyi kırmamışsın boşverin hocam şu an ki bilgisayar ile mutluysanız ne güzel. İşiniz icabı mı bu kadar yüksek sistem istiyordunuz yoksa bir tür fetiş (!) mi?

Hocam ben iş için topluyorum bu PC'yi çünkü kazanç olarak geri dönüyor ,bir şekilde 9950x serisini bekliyorum butik bir ajansı var eşimin onun için iş amaçlı kullanıyoruz 5 adet makinemiz şu an için mevcut.

Yakında geliyor hocam azıcık daha sabredin. Allah daha çok kazandırsın, sizde eczacısınız sanırsam.

Aradığım cevap buydu evet DDR4 de pek etkilemiyor. 4000 MHz'e kadar da çıkmam sanırım.

Yüksek hızlara çıksamda şimdi işime yaramaz. İşlemcim maksimum 2933 MHz destekliyor. 3600 4000 fark etmez kısaca o yüzden yeni işlemciye kadar 4 slotuda doldurabilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…