Bütçe
40.000 TL
Gaming için 4K IPS kullanıyorum. Bunu iş monitörü yapmak istiyorum ancak gaming tarafında OLED istiyorum. Çok iyi gözüküyor ancak şüphelerim var:
1. Yanma problemleri ne durumda?
2. Korumak için neler yapabiliriz? Markaların sunduğu çözümler işe yarar mı?
3. Kullananlar ne düşünüyor? Oyun oynarken bariz fark ve deneyimi artırdı diyor musunuz?

Teşekkürler :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Gaming için 4K IPS kullanıyorum. Bunu iş monitörü yapmak istiyorum ancak gaming tarafında OLED istiyorum. Çok iyi gözüküyor ancak şüphelerim var:
1. Yanma problemleri ne durumda?
2. Korumak için neler yapabiliriz? Markaların sunduğu çözümler işe yarar mı?
3. Kullananlar ne düşünüyor? Oyun oynarken bariz fark ve deneyimi artırdı diyor musunuz?

Teşekkürler :)

Mantıklı bir geçiş olur,

QD-OLED modellerinden alabilirsiniz ya da biraz daha bekleyip TANDEM QD-OLED modeller çıkacak, onlardan da alabilirsiniz.

1. soruna cevap olarak, 1.5 yıldır kullanıyorum; yanma, iz bırakma vs. yaşamadım.

2. soruna cevap olarak, son çıkan modellerde gerçekten yeterli marka çözümleri ve ekstra Windows ayarları ya da uygulamalar ile de bunu destekleyebiliyorsunuz.
Temizliği konusunda da ilk zamanlar tedirgin oluyordum ama sonra SAF su kullanmaya başladım. Asus'a da bizzat sordum, sorun olmaz dediler. Saf sudan sonra ne leke kalıyor ekranda ne de hızlı toz tutuyor. Tabi ki microfiber gözlük camı ile temizliyorum; güçlü araç kullanıyorsan temizliğine önem verirsin, ne yaktığına da bakmazsın misali. :D

3. soruna cevap olarak, oyun keyfi muazzam; hem FPS türünde hem de hikaye türünde. 0.03 ms GTG sayesinde ciddi akıcı hale geliyor oyun hissi FPS'lerde, hikayeli oyunlarda ise HDR destekli olanlarda da olmayanlarda da mükemmel bir görsel şölen sunuyor.

Model olarak sana şu an bir link atmam, atamam çünkü pahalı ürünler bunlar. Teknoloji olduğu için sorunlu çıkar, hasarlı çıkar; hem ben üzülürüm hem de sen vakit ve isteğini kaybedersin.

Şöyle söyleyeyim, piyasadaki OLED'lerin birçoğu aynı korumaya sahip neredeyse; özellikleri de birbirine çok yakın. İçine sinen bir marka var ise bu zamana kadar o marka özelinde satın almanı tavsiye edebilirim sadece. Ben Asus ürün kullanıyorum, 15 yıldır Asus'tan devam ediyorum mesela.

Bu arada biraz bekle, Tandem QD-OLED al derim şahsen; nedenini de söyleyeyim: Tandem QD-OLED'ler pixel yanığı vs. konularda daha iyi çünkü aslında 4. nesil bir panel oluyor. Panel içeriği biraz daha farklı ve sıcaklık değerleri düşürüldü; bu yüzden daha stabil oluyor. Gün geçtikçe de daha da iyi hale gelecek OLED teknolojisi.

Eylül ayında MSI çıkaracak birkaç model, sonrasında ise 2026 sonu ve 2027 içerisinde diğer markalar TANDEM QD-OLED modellerini sunacaklar. Eğer çok bir acelem yok diyorsan bu TANDEM QD-OLED'i beklemeni öneririm. He yok, ben hemen alacağım diyorsan yine QD-OLED tercihi yapmanı öneririm; hem oyun hem filmde QD-OLED çok daha içine sinecektir.

Başka bir sorun var ise yanıtlayabilirim; 1.5 yıldır ASUS XG27ACDNG QD-OLED kullanıyorum.

Mantıklı bir geçiş olur,

QD-OLED modellerinden alabilirsiniz ya da biraz daha bekleyip TANDEM QD-OLED modeller çıkacak, onlardan da alabilirsiniz.

1. soruna cevap olarak, 1.5 yıldır kullanıyorum; yanma, iz bırakma vs. yaşamadım.

2. soruna cevap olarak, son çıkan modellerde gerçekten yeterli marka çözümleri ve ekstra Windows ayarları ya da uygulamalar ile de bunu destekleyebiliyorsunuz.
Temizliği konusunda da ilk zamanlar tedirgin oluyordum ama sonra SAF su kullanmaya başladım. Asus'a da bizzat sordum, sorun olmaz dediler. Saf sudan sonra ne leke kalıyor ekranda ne de hızlı toz tutuyor. Tabi ki microfiber gözlük camı ile temizliyorum; güçlü araç kullanıyorsan temizliğine önem verirsin, ne yaktığına da bakmazsın misali. :D

3. soruna cevap olarak, oyun keyfi muazzam; hem FPS türünde hem de hikaye türünde. 0.03 ms GTG sayesinde ciddi akıcı hale geliyor oyun hissi FPS'lerde, hikayeli oyunlarda ise HDR destekli olanlarda da olmayanlarda da mükemmel bir görsel şölen sunuyor.

Model olarak sana şu an bir link atmam, atamam çünkü pahalı ürünler bunlar. Teknoloji olduğu için sorunlu çıkar, hasarlı çıkar; hem ben üzülürüm hem de sen vakit ve isteğini kaybedersin.

Şöyle söyleyeyim, piyasadaki OLED'lerin birçoğu aynı korumaya sahip neredeyse; özellikleri de birbirine çok yakın. İçine sinen bir marka var ise bu zamana kadar o marka özelinde satın almanı tavsiye edebilirim sadece. Ben Asus ürün kullanıyorum, 15 yıldır Asus'tan devam ediyorum mesela.

Bu arada biraz bekle, Tandem QD-OLED al derim şahsen; nedenini de söyleyeyim: Tandem QD-OLED'ler pixel yanığı vs. konularda daha iyi çünkü aslında 4. nesil bir panel oluyor. Panel içeriği biraz daha farklı ve sıcaklık değerleri düşürüldü; bu yüzden daha stabil oluyor. Gün geçtikçe de daha da iyi hale gelecek OLED teknolojisi.

Eylül ayında MSI çıkaracak birkaç model, sonrasında ise 2026 sonu ve 2027 içerisinde diğer markalar TANDEM QD-OLED modellerini sunacaklar. Eğer çok bir acelem yok diyorsan bu TANDEM QD-OLED'i beklemeni öneririm. He yok, ben hemen alacağım diyorsan yine QD-OLED tercihi yapmanı öneririm; hem oyun hem filmde QD-OLED çok daha içine sinecektir.

Başka bir sorun var ise yanıtlayabilirim; 1.5 yıldır ASUS XG27ACDNG QD-OLED kullanıyorum.
Hocam ben de goz yorma olayini merak ediyorum. Gecmiste Sony Oled TV vardi dayimdayekn gormustum yeni cikmisti Oled o siralar ilk cikan seriler. Ampul gibi isik sacarak calisiyordu. Isiklari kapatinca goz yoruyordu baya bir. Bundan dolayi ben soguk bakiyorum Oled monitor yerine MiniLed seviyorum. Sizin hic gozunuzu yordu mu?

Hocam ben de goz yorma olayini merak ediyorum. Gecmiste Sony OLED TV vardi dayimdayekn gormustum yeni cikmisti OLED o siralar ilk cikan seriler. Ampul gibi isik sacarak calisiyordu. Isiklari kapatinca goz yoruyordu bayağı bir. Bundan dolayi ben soguk bakiyorum OLED monitor yerine miniled seviyorum. Sizin hiç gozunuzu yordu mu?

Ciddi bir göz yorgunluğu yaşamadım, parlaklığı çok yüksekte kullanmıyorum ve mavi ışık ayarını da birkaç deneme sonrası kendime göre ayarladım. Bayağı bir uğraştım ayar için, belki de ondan dolayıdır. İlk seriler çok sorunluydu, hatta yazılar bile bozuktu metinlerde ama her 1-2 yılda birçok ciddi artışlarla panelleri güzelleştiriyorlar. Ben uzun süre bekleyip 3. nesil QD-OLED aldım veya gözüm sulandı, artık ekrana bakmaktan dediğimi hiç hatırlamıyorum. TV OLED'lerinden daha net, daha güzel renk ve netliğe sahip monitörler.

Ben de de OLED TV var, LG'nin 2025 modeli, onda da uzun film serileri yapıyorum bazen, renk ayarlarını güzel yapınca göz yorgunluğu yaşamıyorum hiç. Hiç demeyeyim de, çok ciddi yorgunluk hissetmedim diyeyim. :giggle:

Bir de şunu belirteyim, Mini LED hiç kullanmadım, o yüzden Mini LED ile karşılaştıramayacağım aslında belki daha rahat olabilir dediğiniz gibi ama ben OLED'de de ciddi sorun yaşamadım yorgunluk ile ilgili.

Ciddi bir göz yorgunluğu yaşamadım, parlaklığı çok yüksekte kullanmıyorum ve mavi ışık ayarını da bir kaç deneme sonrası kendime göre ayarladım. Bayağı bir uğraştım ayar için, belki de ondan dolayıdır. İlk seriler çok sorunluydu hatta yazılar bile bozuktu metinlerde ama her 1-2 yılda birçok ciddi artışlarla panelleri güzelleştiriyorlar. Ben uzun süre bekleyip 3. nesil QD-OLED aldım veya gözüm sulandı, artık ekrana bakmaktan dediğimi hiç hatırlamıyorum. TV OLED'lerinden daha net, daha güzel renk ve netliğe sahip monitörler.

Ben de de OLED TV var, LG'nin 2025 modeli, onda da uzun film serileri yapıyorum bazen, renk ayarlarını güzel yapınca göz yorgunluğu yaşamıyorum hiç. Hiç demeyeyim de, çok ciddi yorgunluk hissetmedim diyeyim. :giggle:
Sonucta azda olsa yasamissin. Bizim TV IPS herhalde Philips hic goz agirtmadi gece gunduz Xbox One X ile Battlefield oynardim bir sey olmazdi. Ama o ilk OLED TV ile yarim saat gecirmem sogutmustu beni. 😅

Sonucta az da olsa yasamissin. Bizim TV IPS herhalde Philips hiç goz agirtmadi gece gunduz Xbox One X ile Battlefield oynardim bir şey olmazdi. Ama o ilk OLED TV ile yarim saat gecirmem sogutmustu beni. 😅

Ayar önemli tabii :D bir de alışık değilsin mavi ışık parlaklık VSS göz alışkanlığı olmadığından da olmuş olabilir. Ya ben ışık sızması sorunlarından bıktığım için riske girip OLED olayına girdim iyi ki de girmişim diyorum. Çok IPS monitör aldım her markanın hepsinde bir şekilde sorun çıktı bıktım OLED aldım çok şükür memnunum. Acelen yok ise biraz daha bekle sende tandem QD-OLED'ler çıksın gidip denersin mağazalarda, 30-40 dk bakarsın ekrana göz ağrısı yapmaz ise alırsın :D

Ayar önemli tabii :D bir de alışık değilsin mavi ışık parlaklık VSS göz alışkanlığı olmadığından da olmuş olabilir. Ya ben ışık sızması sorunlarından bıktığım için riske girip OLED olayına girdim iyi ki de girmişim diyorum. Çok IPS monitör aldım her markanın hepsinde bir şekilde sorun çıktı bıktım OLED aldım çok şükür memnunum. Acelen yok ise biraz daha bekle sende tandem QD-OLED'ler çıksın gidip denersin mağazalarda, 30-40 dk bakarsın ekrana göz ağrısı yapmaz ise alırsın :D
Bizim TV'de gram isik sizmasi yok kömür gibi siyahlari var. Tertemiz siyah seritler olusuyor yularida ve asagida. Isik sizmasi aslinda ureticinin isini duzgun yapmamasindan kaynakli. Benim kuzenimin Monitoru var siyahlari simsiyah gram isik sizmasi yok yine IPS ekran Youtube isik sizmalari videosuna bakin bazi insanlar yorumlara kendi monitorlerinde hic oyle sorunlar yasamadigini belirtmis. Isik sizmasi bir ariza isin aslinda fakat insanalri oyle bir kandiriyorlarki normal gibi gosteriyorlar. Ozellikle youtuberlar tekonolojiden anladigini iddia eden influncerler bu durumu bir hata degil olmak zorunda olan bir sey olarak gosteriyorlar. Zaten artik incelemelere giden laptoplara baktiginizda oyle bir sorunun gozukmedigini gorebilirsiniz. Bu demek opuyor ki isik sizmasiz paneller mumkun bu en basitinden aciklama. Neyse artik biktim ben de zaten bize dandik panelleri gonderiyorlar hep bir sonraki lapobumda isik sizmasi olsun veya olmasin cok goze batmiyorsa oyle ampul gibi yanmiyorsa kiyida kosede oyle kullanirim artik. 😅

Bizim TV'de gram isik sizmasi yok kömür gibi siyahlari var. Tertemiz siyah seritler olusuyor yularida ve asagida. Isik sizmasi aslinda ureticinin isini duzgun yapmamasindan kaynakli. Benim kuzenimin monitoru var siyahlari simsiyah gram isik sizmasi yok yine IPS ekran YouTube isik sizmalari videosuna bakin bazi insanlar yorumlara kendi monitorlerinde hiç oyle sorunlar yasamadigini belirtmis. Isik sizmasi bir ariza isin aslinda fakat insanalri oyle bir kandiriyorlarki normal gibi gosteriyorlar. Ozellikle YouTuber'lar tekonolojiden anladigini iddia eden influncerler bu durumu bir hata degil olmak zorunda olan bir şey olarak gosteriyorlar. Zaten artik incelemelere giden laptoplara baktiginizda oyle bir sorunun gozukmedigini gorebilirsiniz. Bu demek opuyor ki isik sizmasiz paneller mumkun bu en basitinden aciklama. Neyse artik biktim ben de zaten bize dandik panelleri gonderiyorlar hep bir sonraki lapobumda isik sizmasi olsun veya olmasin cok goze batmiyorsa oyle ampul gibi yanmiyorsa kiyida kosede oyle kullanirim artik. 😅

Aynen öyle, teknik servislere gönderdiğimde hep iade aldılar zaten ASUS özelinde, diğerlerinde kabul etmediler 2 yıl önce. Hatta İtopya'dan almıştım ASUS IPS monitörümü, ilk onlara götürmüştüm, bana dedikleri "Abi bu bir sorun değil, teknik servis bunu iade etmez ya da değiştirmez" dediler. Ben de aldım monitörü, "2 güne görüşürüz" dedim, kendim elden götürdüm servise, 2 gün sonra değişim kartı ile geri geldim :) aynısını alıp şansımı denedim, yine aynı sorun çıktı, yine götürdüm, para iademi aldım. Ondan sonra pes ettim ve 3. nesil OLED'lerin çıktığını duyunca direkt gidip aldım.

Aslında ciddi bir sorun değil ama çok basit çözülebilecek bir sorun ve maliyet yüzünden yapılmadığını belirtti bana teknik servis elemanı. Bizim gibi ülkelere bu kalitesiz malzeme ve eksik içerikli ürünler geliyormuş. Ben de teknik servis çalışanın yalancısıyım ama inanmadım da değil yani çünkü Almanya'da akrabalarım var, hepsi Bosch fabrikasında çalışıyor ve 2.3. kalite ürünler TR gibi ülkelere gönderiliyor, bizzat ağzından duydum, "Banttan biz çıkarıyoruz" dedi. O yüzden monitörde de şaşırmam yani böyleyse :)

Bir de TV'lerde ben de hiç denk gelmedim, genelde monitör özelinde olmaya başladı ve daha önce IPS monitörler 1 ms değerleri görmeden önce 2-3 tane IPS monitör kullandım, hiçbirinde böyle bir sorun yoktu, ne zaman IPS'ler 1 ms'lere düştü bu ışık sızma olayı patlak verdi.

Aynen öyle, teknik servislere gönderdiğimde hep iade aldılar zaten ASUS özelinde, diğerlerinde kabul etmediler 2 yıl önce. Hatta İtopya'dan almıştım ASUS IPS monitörümü, ilk onlara götürmüştüm, bana dedikleri "Abi bu bir sorun değil, teknik servis bunu iade etmez ya da değiştirmez" dediler. Ben de aldım monitörü, "2 güne görüşürüz" dedim, kendim elden götürdüm servise, 2 gün sonra değişim kartı ile geri geldim :) aynısını alıp şansımı denedim, yine aynı sorun çıktı, yine götürdüm, para iademi aldım. Ondan sonra pes ettim ve 3. nesil OLED'lerin çıktığını duyunca direkt gidip aldım.

Aslında ciddi bir sorun değil ama çok basit çözülebilecek bir sorun ve maliyet yüzünden yapılmadığını belirtti bana teknik servis elemanı. Bizim gibi ülkelere bu kalitesiz malzeme ve eksik içerikli ürünler geliyormuş. Ben de teknik servis çalışanın yalancısıyım ama inanmadım da değil yani çünkü Almanya'da akrabalarım var, hepsi Bosch fabrikasında çalışıyor ve 2.3. kalite ürünler TR gibi ülkelere gönderiliyor, bizzat ağzından duydum, "Banttan biz çıkarıyoruz" dedi. O yüzden monitörde de şaşırmam yani böyleyse :)

Bir de TV'lerde ben de hiç denk gelmedim, genelde monitör özelinde olmaya başladı ve daha önce IPS monitörler 1 ms değerleri görmeden önce 2-3 tane IPS monitör kullandım, hiçbirinde böyle bir sorun yoktu, ne zaman IPS'ler 1 ms'lere düştü bu ışık sızma olayı patlak verdi.
En az isik sizmasi cikan Philips ve Samsung bildigim kadariyla. Bu ikisinden sasmamak lazim. Acer'da cok iyi laptop paneli konusunda ozellikle MSI idare eder.