40.000 TL'ye kadar telefon önerisi

Bütçe
40.000 TL

Kasıyor gibi gelmiyor. Aktif 15 kullanıyorum. 13 ile arasında batarya işlemci dinamik ada ve yazılım desteği farkı var. Bütçe varsa bence değer. Ama 2. El pro serisi daha mantıklı olur.

15 ya da 13 Pro demişsiniz (bu mesajda değil) bence güncel cihaz ve yazılım daha iyidir. 13 Pro iOS 20 kadar güncelleme alacak 3 senesi falan kaldı diyebiliriz. iOS 18 zaten bu sene çıktı 3 sene sayılır 15 daha 5 senesi var. iOS 22 kadar alacak ama kamera falan güzel olsun derseniz 13 Pro Pro serileri daha çok özellik odaklı diyebiliriz daha çok özelliği var. Düz modeller daha uygun daha standart özellikleri var. MacBook alacağım dediğiniz için Apple önerdim. Android tarafında az çıkabilirseniz S24 Ultra bütçeniz için S24+ ya da S23 Ultra her ikisi de iyi cihaz bu arada özelliklere bakarsanız kafanız karışmasın neden az batarya diye iOS ile kapatıyor batarya farkını rica ederim.

Dediğim gibi MacBook alacağım için iPhone daha iyi gibi.

Aslında dedikleriniz doğru ancak benim için kamera vb gibi özellikler yerine uzun sure kullanım daha önemli.

Kasıyor gibi gelmiyor. Aktif 15 kullanıyorum. 13 ile arasında batarya işlemci dinamik ada ve yazılım desteği farkı var. Bütçe varsa bence değer. Ama 2. el Pro serisi daha mantıklı olur.

2. ele hiç girmek istemiyorum.

Aslında dedikleriniz doğru ancak benim için kamera vb gibi özellikler yerine uzun sure kullanım daha önemli.

2. ele hiç girmek istemiyorum.

O zaman 15 çıkabilirseniz ama çıkmaya hiç gerek yok 13 size yetecektir.

Öncelikle bilmediğiniz konular üzerine yorum yapmanızı tavsiye etmiyorum.

Bilmediğiniz konu dediğiniz, toplasan bir elin parmağını geçmeyecek kadar iPhone hakkında mesajınız var, hepsi de ya fanboyluk kaynıyor, ya da yanlış bilgi kaynıyor.
Saydığım maddelerin çoğu olmazsa olmaz özellikler ve bu özelliklere hiçbir işe yaramıyor demeniz kadar komik bir argüman yok.
Saydığınız maddelere tekrar bir bakalım:
  • Gece modunda portre çekimi.
  • Çelik kasa.
  • ProRes video çekebilme.
  • ProRaw fotoğraf çekebilme.
  • Lidar.
  • Makro çekimi.
  • Telefoto kamera.
  • 120Hz ekran.

1. Gece modunda portre tamam, yine benim pek işime yaramayacak bir özellik ama neyse, göz ardı ediyorum.
2. Çelik kasa; aşırı derece de parmak izi tutan, çok çabuk kirlenen ve çoğu iPhone kullanıcısının muzdarip olduğu bir şey.
3. ProRes video çekebilme; Konu sahibi de dahil olmak üzere birçok iPhone kullanıcısının adını bile duymadığı bir özellik, profesyonel değilseniz ihtiyacınız yok, bu mu olmazsa olmaz özellik?
4. ProRaw fotoğraf çekebilme; tekrardan yazmayacağım ki sizin gibi biri için tekrar yorulmayayım, ProRes için ne dediysem hepsi geçerli.
5. Lidar; Bunda patladım işte Baya olmazsa olmaz ya, Portre fotoğraf çekerken bile Lidar sensörünü kapatıp bakın, hiçbir fark oluşmayacak. Neredeyse hiçbir işe yaramayan bir şey, bu mu olmazsa olmaz? E, düz model iPhone 13 kullanıyorsunuz, sizde de yok?
6. Makro çekim; Yine birçok kullanıcının işine yaramayacak bir şey, kullananlar vardır elbet ancak benim için de gereksiz. Bun da göz ardı edelim, canınız sağ olsun.
7. Telefoto kamera; Bunu zaten açıkladım, aha bırakayım tekrar:
8. 120 Hz ekran; Bunu zaten ilk cümlemde söyledim direkt.

iPhone 13 Pro'nun kamerası bariz bir şekilde iPhone 15'den daha iyi.

Peki argümanınız var mı? Hadi ben yine argüman sunayım:

Bunlar sadece birkaçı.

Düz bir modele 50k gibi para vermekte cabası...

Peki, iPhone 13 Pro sıfır satılıyor mu artık? Onu da mecbur ikinci el alacak, peki 2. el bir cihaza 30-40K para vermek ne kadar mantıklı? Ben konu sahibine iPhone 15'i illa sıfır al demedim fark ettiysen.
...ancak 2. el veya yurt dışı bile olsa iPhone 15 serisine çıkın derim.

Dediğiniz işlemci ile aralarında 1 yıl fark var.
iPhone 15'de kullanılan A16 Bionic, iPhone 14 Pro serisinde kullanılan A16 Bionic ile birebir aynı değil. iPhone 15'de kullanılan A16 Bionic'de 1 çekirdek fazladan GPU çekirdeği var. Dediğim gibi, iki model arasında yaklaşık %20-%25 performans farkı var. Ben argüman da sunuyorum, siz anca "1 yıl var" deyin zaten.

Bir argüman bulamadığınızda "internetten kopyala yapıştır yapıyor işte", "özellikleri bilmiyorsunuz bile" şeklinde verdiğiniz yanıtlar kadar asılsız ve saçma argümanlar görmedim hayatımda.
Argüman bulamadığım da mı? Dünyanın argümanını sundum size ve konu sahibine. Sizin sunabildiğiniz argüman ise en fazla "iPhone 13'ü "minimum" 10 yıl kullanırsın" falan oldu sadece.

"Çelik kasa ile parmak izinizi silmeye devam" yanıtınız ne kadar bu konulardan anlamadığınızı gösteriyor.
Umarım ciddi değilsinizdir ya, tek ümidim bu çünkü.

Lidar özelliği düşük ışıkta veya karanlıkta daha iyi fotoğraf çekmemize yarıyor.

Yanlış; Lidar sensörü, kızılötesi ışıklar yayarak alan derinliğini ölçer sadece. Düşük ışıkta daha iyi fotoğraf çekmeye falan yaramıyor. Alın ne işe yaradığını siz bilmiyorsunuz ancak ben size atayım:

Olay şu ki sevgili iPhone'lardan anlamayan arkadaşım;
İnternet'e "iPhone 13 Pro vs iPhone 15" yazmışsın, karşına çıkan her şeyi atmışsın. iPhone 13 Pro'nun iPhone 15'e göre telefoto kamera avantajı var diyorsun da, arada 1x zoom farkından başka bir işe yaramıyor aradaki bu fark. iPhone 13 Pro 3. bir kamera ile 77 mm optik zoom yapabiliyor iken, iPhone 15 3. bir kameraya ihtiyaç duymadan 52 mm optik zoom yapabiliyor. Arada 25 mm fark var. Tek fark bu yani, umarım anlamışsındır.

İşin özü, madem bilmiyorsun, insanlara yanlış bilgiler verme.

Vay be. Üşenmemiş yazmışsın. Söylemek istediğim her şeyi demişsin helal olsun.
Özellikle lidar konusunda çok gülmüştüm ama yazmaya üşenmiştim.
Dipnot: Lidar teknolojisi derinlik, yakınlık, uzaklık algılıyor. Yeni Tesla model arabalarda kullanılıyor. Apple ile dalga geçtikten sonra tüm stokları Tesla kapmıştı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…