PoliJya

Uzman
Merhaba, 40×40×40 bitkili akvaryum kurmayı planlıyorum. Daha öncesinde fanusta birkaç balık baktım fakat onlarda kısa sürdü, ilk defa akvaryum kurmayı planlıyorum.
Balık olarak 1 betta, 1 cüce vatoz, 4 çöpçü düşünüyorum.
Biraz araştırdım, bitki için CO2 gerekiyormuş ve maalesef benim tüp alacak bütçem yok.
Bu yüzden:

CO2 gerektirmeyen ve bakımı kolay bitki önerisi.

Filtre ve ısıtıcı önerisi.

Evimizin ısı yalıtımı iyi, kışın da genellikle kombi açıyoruz; yine de ısıtıcı lazım mı?

Genel: kum, toprak vs. hangilerini almalıyım?

Su değişimi nasıl yapılmalı? Suyun ne kadarlık kısmı geri alınmalı? Ne sıklıkla su değişimi yapmalıyım?
Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bitki için CO2 şart değil. CO2 için sitrik asitli sistem kurabilirsiniz. Bitki olarak Elodea, tilki kuyruğu, Anubias’lar, moss türleri kullanılabilir. Ayrıca SP Japan gibi bitkiler de olabilir ama kuvvetli ışık istiyorlar.
Filtre olarak askılı dış filtreler var, onları öneririm. Dolphin H500 güzeldir. O tarz filtrelere bakmanız en iyisi. 400 l/h civarında olmalı. Betta bakacağınız için debi yapmamalı. Önerdiğim Dolphin 500 l/h ama debi ayarı var. Elle kısılıyor, isteğinize göre. Isıtıcı ise kesinlikle alınmalı. Su her zaman odaya göre soğuk olur. Oda 25-26 derece olsa bile su 22 civarında olur. Betalar hafif sıcak suyu severler. 26 idealdir. Daha düşük sıcaklıklarda mutsuz olurlar. 75-100 W ısıtıcı alın. Tavsiyem 100 W almanız; ileride büyütürseniz değiştirmekle uğraşmazsınız. Kum olarak aktif toprak almanızı ve kapsül gübre kullanmanızı öneririm. Topraktan kaçınmayın, kesinlikle. Bitki büyütmek için en önemlisidir. Su değişimi için ise haftalık %30–40 olacak şekilde yapmanız yeterlidir. Dip çekimi opsiyonel bir şey. Oturmuş bir akvaryumda dip çekimi şart değil; özellikle görsel olarak sıkıntı yaratmıyorsa. Başka sorunuz varsa sorabilirsiniz. Ben de betta bakıyorum. Hatta profil arka planımda fotoğrafı var.

Bitki için CO2 şart değil. CO2 için sitrik asitli sistem kurabilirsiniz. Bitki olarak elodea, tilki kuyruğu, Anubias'lar, moss türleri kullanılabilir. Ayrıca sp japan gibi bitkiler de olabilir ama kuvvetli ışık istiyorlar.
Filtre olarak askılı dış filtreler var, onları öneririm. Dolphin H500 güzeldir. O tarz filtrelere bakmanız en iyisi. 400 l/h civarında olmalı. Betta bakacağınız için debi yapmamalı. Önerdiğim dolphin 500 l/h ama debi ayarı var. Elle kısılıyor, isteğinize göre. Isıtıcı ise kesinlikle alınmalı. Su her zaman odaya göre soğuk olur. Oda 25-26 derece olsa bile su 22 civarında olur. Betalar hafif sıcak suyu severler. 26 idealdir. Daha düşük sıcaklıklarda mutsuz olurlar. 75-100W ısıtıcı alın. Tavsiyem 100W almanız; ileride büyütürseniz değiştirmekle uğraşmazsınız. Kum olarak aktif toprak almanızı ve kapsül gübre kullanmanızı öneririm. Topraktan kaçınmayın, kesinlikle. Bitki büyütmek için en önemlisidir. Su değişimi için ise haftalık %30–40 olacak şekilde yapmanız yeterlidir. Dip çekimi opsiyonel bir şey. Oturmuş bir akvaryumda dip çekimi şart değil; özellikle görsel olarak sıkıntı yaratmıyorsa. Başka sorunuz varsa sorabilirsiniz. Ben de betta bakıyorum. Hatta profil arka planımda fotoğrafı var.

Cevap için teşekkürler hocam, önerdiğiniz bitkiler için sitrik asitli sistem özellikle kurulmalı mı? Yeni başladığım için bu tarz sistemlerde uğraşmak istemiyorum ve kuracağım alan çok da geniş bir alan değil. Önerdiğiniz filtre çok ses yapıyor mu? Filtre hakkında biraz daha kaliteli bir şeyler alabilirim 2K civarı bütçe ayırdım sessiz olursa güzel olur. Birkaç videoda birden fazla toprak kum vs. kullanılıyordu, zemin için sadece 10 litre toprak yeterli mi? Suyun değişimini musluk suyu + su düzenleyici şeklinde yapmayı düşünüyorum. Güçlü ışık kaynağı olarak kaç watt almalıyım? Öneriniz varsa sevinirim.

Cevap için teşekkürler hocam, önerdiğiniz bitkiler için sitrik asitli sistem özellikle kurulmalı mı? Yeni başladığım için bu tarz sistemlerde uğraşmak istemiyorum ve kuracağım alan çok da geniş bir alan değil. Önerdiğiniz filtre çok ses yapıyor mu? Filtre hakkında biraz daha kaliteli bir şeyler alabilirim 2K civarı bütçe ayırdım sessiz olursa güzel olur. Birkaç videoda birden fazla toprak kum vs. kullanılıyordu, zemin için sadece 10 litre toprak yeterli mi? Suyun değişimini musluk suyu + su düzenleyici şeklinde yapmayı düşünüyorum. Güçlü ışık kaynağı olarak kaç watt almalıyım? Öneriniz varsa sevinirim.

Şart değil CO2, şimdilik kurmayabilirsiniz. Dophin H500 gayet kaliteli ve sessiz.
Oturduğunuz bölge neresi? Şehrin su değerlerine bakacağım. 10 litre toprak yeterli. Işık için Creaqua armatürleri var, onlara bakabilirsiniz.

Şart değil CO2, şimdilik kurmayabilirsiniz. Dophin H500 gayet kaliteli ve sessiz.
Oturduğunuz bölge neresi? Şehrin su değerlerine bakacağım. 10 litre toprak yeterli. Işık için creaqua armatürleri var, onlara bakabilirsiniz.

Hocam kurmayacağım ama bitkili akvaryum yapmayı düşünüyorum, o yüzden CO2 gerektirmeyen bitkiler lazım. Tamamdır H500 alacağım. İstanbul/Bahçelievlerde oturuyorum.

Hocam kurmayacağım ama bitkili akvaryum yapmayı düşünüyorum, o yüzden CO2 gerektirmeyen bitkiler lazım. Tamamdır H500 alacağım. İstanbul/Bahçelievlerde oturuyorum.
Su pH değeri iyi. Çeşme suyunu su düzenleyici damla ile kullanabilirsiniz. Suyu 1 gün önceden, üstünde yazana göre ilaçlayın ve bekletin. Ben Tropical markasının ürünlerini kullanıyorum. Sera, Tropical, Reeflowers, Tetra gibi markalar dışında ürün kullanmayın. Üstte yazdığım bitkiler CO2’siz yaşamaya uygundur. Size tavsiyem su marulu ve pistia da almanız. Betalar üstlerine yatmayı ve köklerine saklanmayı severler. Ayrıca catappa yaprağı kullanılabilir. Suyu çay rengine döndürür ama haberiniz olsun.

Su ph değeri iyi. Çeşme suyunu su düzenleyici damla ile kullanabilirsiniz. Suyu 1 gün önceden, üstünde yazana göre ilaçlayın ve bekletin. Ben tropical markasının ürünlerini kullanıyorum. Sera, tropical, reeflowers, tetra gibi markalar dışında ürün kullanmayın. Üstte yazdığım bitkiler CO2'siz yaşamaya uygundur. Size tavsiyem su marulu ve pistia da almanız. Betalar üstlerine yatmayı ve köklerine saklanmayı severler. Ayrıca catappa yaprağı kullanılabilir. Suyu çay rengine döndürür ama haberiniz olsun.

Tamamdır hocam, sorum olursa tekrardan yazarım, yardımınız için teşekkür ederim.

Hocam tekrardan merhaba, akvaryum için çoğu malzemeleri ayarladım fakat toprak, gübre ve ısıtıcı konusunda kafam karıştı.

Toprak olarak, aktif toprak 3lt tropica alacağım, sayısal olarak kalınlığı ortalama 5cm olarak hesapladığım zaman, 3 litre fazlasıyla yetiyor gözüküyor, bir sıkıntı çıkmaz değil mi?

Gübre kısmında kapsül demiştiniz, açıkçası anlamadığım için bulamadım, önerebileceğiniz gübre varsa alabilirim.

Atakanpetshopun kendi sattığı kapsül var 10'lu kapsül, sizce iş görür mü?

Isıtıcı olarak eheim 75W seçtim fakat fiyatı bana biraz tuzlu geldi, eğer değer diyorsanız kalabilir ama açıkçası bir ısıtıcıya bu kadar para vermek istemiyorum, neredeyse filtreden daha pahalı.

Son düzenleme:
Tamamdır hocam, sorum olursa tekrardan yazarım, yardımınız için teşekkür ederim.

Hocam tekrardan merhaba, akvaryum için çoğu malzemeleri ayarladım fakat toprak, gübre ve ısıtıcı konusunda kafam karıştı.

Toprak olarak, aktif toprak 3lt tropica alacağım, sayısal olarak kalınlığı ortalama 5cm olarak hesapladığım zaman, 3 litre fazlasıyla yetiyor gözüküyor, bir sıkıntı çıkmaz değil mi?

Gübre kısmında kapsül demiştiniz, açıkçası anlamadığım için bulamadım, önerebileceğiniz gübre varsa alabilirim.

Atakanpetshopun kendi sattığı kapsül var 10'lu kapsül, sizce iş görür mü?

Isıtıcı olarak eheim 75W seçtim fakat fiyatı bana biraz tuzlu geldi, eğer değer diyorsanız kalabilir ama açıkçası bir ısıtıcıya bu kadar para vermek istemiyorum, neredeyse filtreden daha pahalı.

Eheim pahalıdır ama değer. O kapsül gübreleri toprağı koyarken içine gömüyorsunuz. Bitkilerin gelişimini destekliyor. Ayrıca creaqua gübreleri de güzeldir.