Öküz

Uzman
Arkadaşlar laptop ekranı 45 NTSC diye harici AOC 27G4X monitör aldım lakin iki ekranı yan yana koyduğum zaman laptoptaki panel daha iyi geliyor.

Sorunum şu: Harici monitör oyun oynarken veya film izlerken siyah tonlamayı düzgün veremiyor. Yapmadığım ayar kalmadı 3 aydır monitör ve Windows'taki tüm ayarları çevire çevire kullanıyorum ama yok abi siyah dışındaki tüm renkler çok güzel iyi hoş lakin gerçek net siyahı veremiyor monitör. Karanlık alanlar koyu gri gibi laptoptaki panel doygun renkleri daha soluk vermesine rağmen siyahı ve karanlık alanları gerçek renginde olması gerektiği gibi veriyor.

Benim bilmediğim farklı bir ayar mı var? Tam olarak ne yapmam gerekiyor bu durum can sıkmaya başladı herkesin övdüğü monitör normalde ama görüntüsünden memnun değilim.

LCD, IPS panellerde normal, siyahlar biraz daha griye yakın tonda olur. Hele biraz da IPS Glow, ışık sızması falan varsa daha çok belli olur. Fazla ışık altında kullanmamaya çalış monitörü, daha az hissedersin.
Gerçek siyah istiyorsan OLED almalısın.
Laptopun paneli hakkında bilgim yok maalesef.

Son düzenleyen: Moderatör:
Laptopun paneli hakkında bilgim yok maalesef.

Laptop 17.3" IPS panel orada bir karışıklık yok. Monitör normal renkleri daha iyi ve canlı veriyor orada da sıkıntı yok tek sorun siyah renk. Film veya oyunda karanlık alanlarda böyle güzel bir monitör kullanıp da böylesine kötü bir görüntü elde edince canımız sıkılıyor. Yani yazılımsal olarak yapabileceğimiz bir şey yok diyorsunuz doğru mu anladım?

Tamamen kusursuz bir görüntü için IPS falan da hikaye o zaman OLED mi almam gerekiyor?

Hakikatten şaka gibi ya. Bunca zaman hiç kimse bu olaydan bahsetmedi ilk defa burada mı açıklanıyor yani. Gerçek siyah renk ve karanlık ton için LCD almayacağız, OLED monitör bakacağız o zaman. Televizyonlarda karanlık sahneler yine iyi ama @Bold Pilot monitöre gelince niye böyle bir şey oluyor acaba. Bir de laptop ta IPS monitör de ama monitörüm niye daha kötü? Bunu da merak ediyorum.

Hakikatten şaka gibi ya. Bunca zaman hiç kimse bu olaydan bahsetmedi ilk defa burada mı açıklanıyor yani. Gerçek siyah renk ve karanlık ton için LCD almayacağız, OLED monitör bakacağız o zaman. Televizyonlarda karanlık sahneler yine iyi ama @Bold Pilot monitöre gelince niye böyle bir şey oluyor acaba. Bir de laptop ta IPS monitör de ama monitörüm niye daha kötü? Bunu da merak ediyorum.
Derin siyahlar, yüksek kontrast, iyi tepki süresi yani monitörde iyi şeyler arıyorsan bu LCD de mümkün değil, 20 yıl önce çıkan tüplü monitörlerin kontrast oranı oled ekranlarla aynı. Hatta laptop ekranı vs tüplü monitör siyah sahnelerle ilgili bir videom bile var :D
1746637405813.webp

LCD ile düzgün siyah deneyimi için Mini LED almak zorundasınız. OLED ise en iyi seçenek bunun için.

Aslında yaygın bilinen bir şeydir fakat siz tecrübe etmiş oldunuz maalesef :/
Bu arada şu an bu monitörde kaçmayacak mükemmel bir fırsat var. Stok kaldı mı bilmiyorum.
İndirim Kaplanı'ndan alıntıdır:
Samsung eğitim programına TC numarası ve öğrenci belgesinde sağ üst köşede bulunan barkod kodu ile basit bir şekilde kaydolduktan sonra, fiyat otomatik olarak bu seviyeye düşüyor. Şu anda alınabilecek en mantıklı OLED monitör olacaktır. İhtiyacı olanlar kaçırmasınlar çünkü stok çok sınırlı oluyor.

Link: https://www.samsung.com/tr/multistore/tr_egitim//feature.LS27DG612SUXUF/
Screenshot_2025-05-07-20-34-00-568_com.whatsapp.webp

Yazdıklarınızın aynısını diğer forumda da yazdılar oraya da aynı konuyu açmıştım demek ki mevzunun yazılımla falan bir alakası yok. NTCS veya sRGB'ye bakarak monitör almayacağız demek ki kusursuz görüntü için LED teknolojisine bakacağız. Satın almadan anlayamıyoruz ne kadar araştırsak ta IPS, TN ve VA çöplerinin LCD olmayan LED teknolojisini kullanan bir ekranın yanında sıfır olduğunu adam akıllı öğrenemiyoruz. Olan parama oldu en kısa zamanda satıp LED monitör bakacağım zira tahammül edilecek gibi değil.