Yazdıklarınızın aynısını diğer forumda da yazdılar oraya da aynı konuyu açmıştım demek ki mevzunun yazılımla falan bir alakası yok. NTCS veya sRGB'ye bakarak monitör almayacağız demek ki kusursuz görüntü için LED teknolojisine bakacağız. Satın almadan anlayamıyoruz ne kadar araştırsak ta IPS, TN ve VA çöplerinin LCD olmayan LED teknolojisini kullanan bir ekranın yanında sıfır olduğunu adam akıllı öğrenemiyoruz. Olan parama oldu en kısa zamanda satıp LED monitör bakacağım zira tahammül edilecek gibi değil.
Parlaklık da kontrastı etkileyebiliyor. Arka aydınlatmaya bağlı. Laptop'un arka aydınlatmasında üretim hatası yoktur muhtemelen.
Monitör bakarken benim ilk kriterim kontrast oranı oluyor.

Yazdıklarınızın aynısını diğer forumda da yazdılar oraya da aynı konuyu açmıştım demek ki mevzunun yazılımla falan bir alakası yok. NTCS veya sRGB'ye bakarak monitör almayacağız demek ki kusursuz görüntü için LED teknolojisine bakacağız. Satın almadan anlayamıyoruz ne kadar araştırsak ta IPS, TN ve VA çöplerinin LCD olmayan LED teknolojisini kullanan bir ekranın yanında sıfır olduğunu adam akıllı öğrenemiyoruz. Olan parama oldu en kısa zamanda satıp LED monitör bakacağım zira tahammül edilecek gibi değil.
LED değil OLED. LED derseniz o da aynı kapıya çıkıyor. O-LED adı üstünde her bir noktanın kendi aydınlatması var. Sadece LED olarak bahsederseniz o da florasan yerine LED kullanılıyor ama aynı teknik demek. Ki zaten sizin monitör de LED aydınlatmaya sahip:
1746647535429.webp

Derin siyahlar, yüksek kontrast, iyi tepki süresi yani monitörde iyi şeyler arıyorsan bu LCD de mümkün değil, 20 yıl önce çıkan tüplü monitörlerin kontrast oranı OLED ekranlarla aynı. Hatta laptop ekranı vs tüplü monitör siyah sahnelerle ilgili bir videom bile var :D Eki Görüntüle 146515

Hocam bende de Acer Nitro 5 AN515-58-52ka notebook var. Biraz IPS glow var ama bu kadar değil. Sizin laptop ekranı 2010'lu yılların başında çıkan LED panelli notebook ekranları gibi çıkmış.

Arkadaşlar laptop ekranı 45 NTSC diye harici AOC 27g4X monitör aldım lakin iki ekranı yan yana koyduğum zaman laptoptaki panel daha iyi geliyor.

Sorunum şu: Harici monitör oyun oynarken veya film izlerken siyah tonlamayı düzgün veremiyor. Yapmadığım ayar kalmadı 3 aydır monitör ve Windows'taki tüm ayarları çevire çevire kullanıyorum ama yok abi siyah dışındaki tüm renkler çok güzel iyi hoş lakin gerçek net siyahı veremiyor monitör. Karanlık alanlar koyu gri gibi laptoptaki panel doygun renkleri daha soluk vermesine rağmen siyahı ve karanlık alanları gerçek renginde olması gerektiği gibi veriyor.

Benim bilmediğim farklı bir ayar mı var? Tam olarak ne yapmam gerekiyor bu durum can sıkmaya başladı herkesin övdüğü monitör normalde ama görüntüsünden memnun değilim.

AOC'un bu monitörü 2024 yılının başlarında çıkmıştı ve sorunlu bir modeldi. Ayrıca bu monitörde renk ayar sorunlarının haricinde panel bozulmaları da yaşanmıştı. O yüzden bu monitör, sorun yaşayanların ya elinde patladı ya da kullanıcılar monitörü bir şekilde iade etmeyi başardılar.

Ben 1 haftadır AOC 24G42e model monitörü kullanmaktayım ve siyah renk dahil diğer bütün renkleri gayet iyi veriyor. Ancak monitör bu yılın şubat ayında tanıtıldığı için henüz çok bir incelemesi yok. Ancak bu monitörü alanlar oldukça memnun.

Son düzenleme:
@Ahmet Emre Ustam internette bu monitörle alakalı hep olumlu yorumlar var bu forumda bile önerilmiş mesela benim sorunu yaşayan, 45NTCS laptop ekranından bile kötü siyah ve karanlık görüntüye maruz kalma durumu ile alakalı varsa kaynak atabilir misin? Kronik sorunu yok diye şöyle yazanlar da var.

Aslında bu modeli araştırdım, gayet önerilen bir modeldi eğer kronik bir sorunu olduğu bilsem hiç bulaşmazdım. Normal renklerde problem yok tekrarlıyorum. Tek sıkıntı siyah renk. Karanlık ton. Maalesef bu monitörde bu yok hiçbir filmi oyunu siyah renkte izleyip oynayamıyorum çok kötü bir şey.

@Ahmet Emre ustam internette bu monitörle alakalı hep olumlu yorumlar var bu forumda bile önerilmiş mesela benim sorunu yaşayan, 45ntcs laptop ekranından bile kötü siyah ve karanlık görüntüye maruz kalma durumu ile alakalı varsa kaynak atabilir misin? Kronik sorunu yok diye şöyle yazanlar da var.

Aslında bu modeli araştırdım, gayet önerilen bir modeldi eğer kronik bir sorunu olduğu bilsem hiç bulaşmazdım. Normal renklerde problem yok tekrarlıyorum. Tek sıkıntı siyah renk. Karanlık ton. Maalesef bu monitörde bu yok hiçbir filmi oyunu siyah renkte izleyip oynayamıyorum çok kötü bir şey.

Bunu da görmüştüm ama 24G4X ile karıştırmıştım. Ayrıca bu forum da şöyle bir şey de görmüştüm. Bir de sonu X ile biten monitörleri pek tavsiye etmiyorlardı.

Monitörü eğer Amazon’dan aldıysanız direkt iade edebilirsiniz. Ayrıca aksi belirtilmiyorsa internetten aldığınız ürünleri 14 gün içinde koşulsuz şartsız iade edebilirsiniz.

Bir de sonu X ile biten monitörleri pek tavsiye etmiyorlardı.
Yok aga ben diğer monitörleri de gördüm elimde AOC'un TN monitörü var çoğu IPS'den iyi görüntü veriyor ama tam karşıdan bakman lazım hafif yana veya aşağı yukarı uzanınca görüntü bozuluyor hepsinde bir sorun sıkıntı zaten arkadaşlar yazdı kusursuz görüntü için LCD monitör alınmayacak. Öğrenmiş oldum işte. Yok IPS'ydi yok VA'dı TN'di böyle saçmalıklarla uğraşmaya lüzum yok parasını verip OLED'i alıp dalgana bakacaksın. En kısa zamanda da bunu satıp OLED veya Mini LED bakacağım para olursa AMOLED bile düşünülebilir.

LCD monitör pişmanlıktır.

Bu arada ekranın güzel gelmesi sadece renk ile olmaz bence ms süresi (Ghosting), yansıma koruması parlaklık değeri bence bunlarda önemli en az NTSC kadar. Ondan sonra her LCD ekran aşırı glow yapacak siyahları gri gösterecek diye bir kaide yok kalite kalite ama belli bir bütçeden sonra LCD defteri kapanmaya başlıyor ve mini LED, OLED daha mantıklı oluyor. Yalnız Oled ve mini LED'in tamiri daha zahmetlidir.

Yok aga ben diğer monitörleri de gördüm elimde AOC'un TN monitörü var çoğu IPS'den iyi görüntü veriyor ama tam karşıdan bakman lazım hafif yana veya aşağı yukarı uzanınca görüntü bozuluyor hepsinde bir sorun sıkıntı zaten arkadaşlar yazdı kusursuz görüntü için LCD monitör alınmayacak. Öğrenmiş oldum işte. Yok IPS'ydi yok VA'dı TN'di böyle saçmalıklarla uğraşmaya lüzum yok parasını verip OLED'i alıp dalgana bakacaksın. En kısa zamanda da bunu satıp OLED veya mini LED bakacağım para olursa AMOLED bile düşünülebilir.

LCD monitör pişmanlıktır.

Hocam benim kullandığım monitör yandan da karşıdan da bakarken renk ışık ayarı gayet iyi ben kendi kullandığım monitörden gayet memnunum. Tabii AMOLED ve QLED monitörler her şekilde daha iyi ama en kötü 15.000-20.000 TL Ti gözden çıkarmak lazım o da herkesin yapabileceği bir şey değil.

Bende de %45 NTSC VA ve %99 sRGB IPS var, VA resmen çamur gibi. Panel kalitesi çok çok önemli. Miniled ve microled panellerin yaygınlaşınca görüntü kalitesini üst seviyelere taşıyacakları söyleniyor sağda solda ama bu konu hakkında teknik bir bilgim yok. Konuya da yardımcı olamadım zaten, gidiyorum. :elsalla: