PC Uzmanı

Başarılı
Merhaba arkadaşlar RTX 5080 almak istiyorum 16 GB VRAM'i var birazcık düşündürüyor super serisini beklemek istemiyorum ne zaman çıkacağı belli değil ve fiyatı ne olacak o da belli değil o yüzden şunu merak ediyorum. Şu anlık (yani en fazla 1 yıl sonraya kadar 2-3 yıl kullanma beklentim yok) 4K için 16 GB VRAM yeterli olur mu?

Evet uzun dönem boyunca (5 yıl) fazlasıyla yeterli olacaktır. Ben olsaydım RTX 5080 Super'leri beklerdim çünkü bu kartların RTX 4080'lerle performansı zaten neredeyse aynı. 4080'lerin stoğu kalmadığı için sıfırını bulamazsınız ama bence acele etmeyin derim.
1756628829963.webp

Yeter. Ben şuan 4K monitör ile 4070 kullanıyorum. Şuana kadar her oyunu Ultrada oynadım RT hariç olmak üzere. 12 GB VRAM bile yetiyor. Genel kullanım 10.5-11 GB. Zaten RT açınca 2K'da bile cortluyor çoğu kart.

5 yıl boyunca bir de üstüne fazlasıyla falan yetmez bu kadar uzun vadeli öngörüleri neye göre yapıyorsunuz anlamıyorum.
4070 2023'te 2K kartı olarak çıktı halen en son çıkan oyunları 4K'da DLSS P ile Ultrada açıyor. 2 yıl geçti. Yani 4070 bile 3 yıl götürüyorsa 4K ile 5080 rahat 4 götürür. 5 götürür hatta.

5 yıl boyunca bir de üstüne fazlasıyla falan yetmez bu kadar uzun vadeli öngörüleri neye göre yapıyorsunuz anlamıyorum.
Öngörüm şöyle, RTX 2080'ler 8-11 GB VRAM'lerle çıkmıştı. O günden beridir oyunlardaki VRAM tüketimi kademeli olarak 8 GB'a sabitlendi. Optimizasyonu kötü olan oyun bile 12 GB tüketiyor. Hadi diyelim ki 5. senede 16 GB VRAM yeterli olmamaya başladı ki bunun önüne geçebilmek için oyun içinde adları texture detail veya filtering olarak geçer ve bunları birer kademe en yüksekten düşürerek ayarlarsanız tüketimden tasarruf etmiş oluyorsunuz. Ek olarak Nvidia Denetim Masası'nda da doku süzmeyi kalite seçeneğine alarak tedbir almış olabiliyorsunuz. Hadi bu çözümler size fayda sağlamadı diyelim ki DLSS'i açmanız doğrudan etki etmektedir.
1756636054728.webp

Evet uzun dönem boyunca (5 yıl) fazlasıyla yeterli olacaktır. Ben olsaydım RTX 5080 Super'leri beklerdim çünkü bu kartların RTX 4080'lerle performansı zaten neredeyse aynı. 4080'lerin stoku kalmadığı için sıfırını bulamazsınız ama bence acele etmeyin derim.
Eki Görüntüle 180018

Bu fotoda hangi ayarlarda oynanıyor 4K Ultra native mı? Ben 4K Ultra native oynamak istiyorum 1 yıl oynasam 4K native 1 yıl yeterli sonrasına bakacağım ya ayar düşürürüm ya da RTX 6000 serisine geçerim.

Evet öyleymiş. Birkaç yere daha baktım. Bence 6000 serisini beklemenize gerek yok çünkü aşırı pahalı çıkış yapacaklar. 5080'lerin süperleri geldiği gibi sisteminizi kurarsınız.

Oo çok iyiymiş o zaman 5080 4K Ultra native olarak 100 FPS veriyorsa yaşadık ya ayrıca 12.5 GB VRAM tüketmiş bence bu bayağı iyi geriye daha 3.5 GB VRAM boş alan kalıyor.

5080 Super beklemek istemiyorum hem fiyat belli değil hem ne zaman çıkacağı belli değil ve benim şu anda bir tek ekran kartı hariç sistemim hazır bir tek ekran kartı almam gerekli o yüzden alıp geçeyim diyorum.