4x8 GB RAM kullandığım sistemde başıma gelenler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ahmet Hkan
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 30
  • Etiketler Etiketler
    ram

Ahmet Hkan

Çalışkan
Öncelikle selamlar. PC'min özellikleri R5 5600, RX 9060 XT (Full HD'de darboğaz yapmıyor bu arada), 4*8 DDR4 RAM kitim var ve anakartım B550 A Pro MSI.

Sistemde yaşadığım problemler şunlardı: Oyun esnasında bir anda siyah ekran, masaüstünde durduk yere siyah ekran ve kapanma vs. vs. bayağı problemlerim vardı.

Sistemdeki bütün parçalar sıfır alındı, PSU hariç ve ben de doğal olarak PSU'dan şüphe duyuyordum ancak durum çok farklı çıktı.

Araştırdığımda (geç fark etmiş olmanın vermiş olduğu hüzün) AMD işlemcilerde RAM kontrolcüsü (IMC) zayıf olduğu için 2 kanal kullanıma daha yatkın olduğunu öğrendim.

Ama elimdeki RAM'leri satıp 2*16 yapacak imkanım da yok. Elimizdekilerle yetinmek zorundayım ve bu yüzden çözüm aramaya başladım.

Araştırdığımda IMC kontrolcüsünün voltajının anakartta auto değerlerde olduğunu ve değerin 0,940 civarında seyrettiğini gördüm ve bu değeri autodan çıkarıp AMD overclock değerine getirdim.

Ve sistemi yeniden başlattım. 2-3 defa reset attıktan sonra BIOS'ta değere baktığımda 0,940 civarında dolaşan voltaj 1,004 değerinde sabitlendi, yani 0,250 mV civarında bir artış elde ettim.

Sonrasında OCCT ile test etmeye başladım. Testlerde değeri değiştirmediğim zaman 15. saniyede WHEA hatası almaya başlıyordum, değeri değiştirdikten sonra ise WHEA hatası kayboldu. Bu şekilde yaklaşık

30 dakikalık bir test yaptığımda hata gelmedi. Başımda böyle bir olay geçti, sizlerle paylaşmak istedim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…