Bütçe
5.000 TL
@ShadowLegion 14'ün statik basıncı 5.2mm H₂O bunu belirteyim. Kötü bir değer değil, bayağı iyi hatta üstüne üstlük hava akışı 30 CFM daha fazla bu sebeple 14'ü önerdim.

12'liğin statik basıncı 6.9mm H₂O, hava akışı 70 CFM civarı.

Kafanızda soru işareti kalmaması adına biraz daha açarak açıklamak istedim.

Hayırlı olsun şimdiden.
Sağ olun hocam. Ayrıca lancool 216'da PCIe slotunun dışına takılan bir fan vardı. Onu takmıyordum onu da takayım da en giriş seviyesi 5080'i muazzam soğutayım.

@LH44 hocam şu ekran kartının altındaki PCIe WiFi kartını da sökeceğim ve kasanın dışına da P14 Prolar geldikten sonra boşa düşecek olan 120mm fanı takacağım. Şimdi
Bile 300-310W çekerken %45 fanda 72 derecede ve VRAM de 75-76 derece.

Bu fanları aldıktan sonra %35-40 fanda 70 derece ve altını hedefliyorum bakalım hocam.

Valla ilk başlarda giriş seviyesi kartlara ön yargılıydım ama eğer kasa iyiyse altına fan at geç tertemiz oluyormuş. @Ayhan Dönmez

IMG_5587.webp

Bundan sonra da kasanın arkasına şu aparatla 120lik bir fan daha atacağım. Size sormak istediğim içeriye üflesin mi yoksa egzoz fanı gibi mi takayım?

IMG_4036156F-0841-476D-84EE-6196D74F830B.webp

Şu şekilde dışarı verecek değil mi?

IMG_5588.webp

Son düzenleme:
Sağ olun hocam. Ayrıca lancool 216'da PCIe slotunun dışına takılan bir fan vardı. Onu takmıyordum onu da takayım da en giriş seviyesi 5080'i muazzam soğutayım.

@LH44 hocam şu ekran kartının altındaki PCIe WiFi kartını da sökeceğim ve kasanın dışına da P14 Prolar geldikten sonra boşa düşecek olan 120mm fanı takacağım. Şimdi

Bu fanları aldıktan sonra %35-40 fanda 70 derece ve altını hedefliyorum bakalım hocam.

Valla ilk başlarda giriş seviyesi kartlara ön yargılıydım ama eğer kasa iyiyse altına fan at geç tertemiz oluyormuş. @Ayhan Dönmez

Eki Görüntüle 211192

Bundan sonra da kasanın arkasına şu aparatla 120lik bir fan daha atacağım. Size sormak istediğim içeriye üflesin mi yoksa egzoz fanı gibi mi takayım?

Eki Görüntüle 211194

Eki Görüntüle 211195
@ShadowLegion Dediğim Push-Pull yapabiliyor musun ekran kartına? Eğer sağ arkadaki tahliye ızgarasına P14 Pro gibi yüksek statik basınçlı bir fan reverse olarak üfletirsen, ROG Astral modelindeki Push-Pull taklit ediyorsun. Bunu bir dene, faydasını göreceksin. Fan devrini ekstra kısmanı sağlayacak. Bende 3 derece minimum kıstı aynı fan devrinde bu yöntem.

@LH44 Bu modelde Vapor Chamber var mıydı? Bir de macun mu yoksa PTM mi kullanıyorlar, bilgin var mı?

Eki Görüntüle 211192

Eki Görüntüle 211194

Eki Görüntüle 211195
@ShadowLegion Bu arada bu tahliye fanı için kasa desteği var mı yoksa sen mi uydurdun bir şekilde? Merak ettim doğrusu.

@ShadowLegion Dediğim Push-Pull yapabiliyor musun ekran kartına? Eğer sağ arkadaki tahliye ızgarasına P14 Pro gibi yüksek statik basınçlı bir fan reverse olarak üfletirsen, ROG Astral modelindeki Push-Pull taklit ediyorsun. Bunu bir dene, faydasını göreceksin. Fan devrini ekstra kısmanı sağlayacak. Bende 3 derece minimum kıstı aynı fan devrinde bu yöntem.

@LH44 Bu modelde Vapor Chamber var mıydı? Bir de macun mu yoksa PTM mi kullanıyorlar, bilgin var mı?

@ShadowLegion Bu arada bu tahliye fanı için kasa desteği var mı yoksa sen mi uydurdun bir şekilde? Merak ettim doğrusu.
@Ayhan Dönmez direkt kasa destekliyor Ayhan hocam. Ben uydurmadım. Orada PCIe WiFi ve BT kartı takılı olduğu için kasa dışına takamamıştım.

P14 fanları GPU'nun altına takacağım ama anlamadığım nokta şu push-pull için nasıl bir konfigürasyon lazım hocam?

Bu modelde Vapor Chamber var mıydı? Bir de macun mu yoksa PTM mi kullanıyorlar, bilgin var mı?
Bendeki direkt Inno3D X3 ama X3 OC olan modeli değil. Vapor chamber yok muhtemelen hocam.

@Ayhan Dönmez direkt kasa destekliyor Ayhan hocam. Ben uydurmadım. Orada PCIe WiFi ve BT kartı takılı olduğu için kasa dışına takamamıştım.

P14 fanları GPU'nun altına takacağım ama anlamadığım nokta şu push-pull için nasıl bir konfigürasyon lazım hocam?
Hem Push-Pull için hem de alta takacağın 2 tane Arctic için şöyle bir sıkıntı olabilir. Yüksek devirde özellikle yüksek statik basınçta fanların önünde hava alabileceği yeterli boşluk yoksa bir nevi hava açlığı yaşayacak gibi düşün bunu, akabinde rezonans sesi yapacaktır. Bazı frekanslarda belli olabilir bu tırmalayıcı ya da uğultulu ses özellikle. Ona tek tek bakarsın, çıkabileceği maksimum RPM o şekilde ayarlaman uygun olur.

Push-Pull için dümdüz Astral mantığında olacak, fanı reverse çevirip hava tahliyesi için kartın sağ arka yüzünde ızgara var. O olmazsa kart boğulur çünkü, oradan hava tahliyesi şart özellikle ekstra faydası var. Sen oraya Astral mantığında ters çevirip statik basınç yüksek bir fan koy Arctic gibi. Farkı o zaman net anlarsın. En iyi ihtimalle %50 devirde kullanacaksan %40 çekmeni sağlar.

Bendeki direkt Inno3D X3 ama X3 OC olan modeli değil. Vapor chamber yok muhtemelen hocam.
1765904065067.webp

@ShadowLegion Şu kısımdan bahsediyorum, reverse takacaksın P12-14 Pro'yu. Kart fan devrini %10 minimum kısmanı sağlayacak. Ya da aynı devirdeyken bende minimum 3 derece düşürdü. 1500 RPM çevirtiyorum 12 CM fanı.

3X OC modelinde vardı. PTM değil de macun kullandığını hatırlıyorum ben. (Kötü bit macun değil.)

Sizde 3x OC var zannediyorum ben.. "En giriş seviye kart" demenize anlam verememiştim.

En giriş değil bu arada. Galax 1-Click OC, Palit ve Gainward'ın V1 ve S ibareli modelleri daha düşük tier sayılır.

Şu kısımdan bahsediyorum, reverse takacaksın P12-14 Pro'yu. Kart fan devrini %10 minimum kısmanı sağlayacak. Ya da aynı devirdeyken bende minimum 3 derece düşürdü. 1500 RPM çevirtiyorum 12 CM fanı.
@Ayhan Dönmez hocam oraya takamam çünkü anakart VRM soğutma bloğu var orada. Yapabileceğim en iyi şey şuan ekran kartının altına P14 Pro 14cm atmak 2 adet ve şu alttaki resimdeki tarzda PCIe slotuna bir egzoz fanı daha atmak.
1765905130949.webp

Bire bir şu fotoğraftaki setupu yapabilirim ancak astral şeklinde fan atmam için oraya epey küçük bir fan atmak gerekir ki o fanı da oraya sabitlemek için vida olayı yok.

@Ayhan Dönmez hocam zaten statik basınçlı fanlar sağlam bir şekilde itecek havayı. Push-pull eğer çok gerekirse ve asla düşmezse sıcaklık o zaman Noctua'nın 9cm vs. gibi bir fanını alabilirim ancak vidalama yeri yok gibi nasıl bağlarım onu bilemem. Şuan bütçeyi kastım epey az da olsa o push pull olayı kalsın.

Aslında eğer VRM soğutma olmasa ve bağlanabilecek olsa 2 adet 120 mm fan boşa çıkacak. Birisini direkt kasanın arkasına PCIe slotuna takacağım, birisini de push pull olacak şekilde yapabilirdim ama işte...

@LH44 hocam saat hızları dışında ben bir fark bulamadım araştırdım ve yapay zekaya da detaylı araştırma yaptırdım ama. Yani 59.000 TL'ye faizsiz 10 taksit diye almıştım ben, fiyatı ciddi düşmese almazdım zaten.

@Ayhan Dönmez hocam zaten bu kart stok halde %70 fanda dönüyordu ve 360W çekiyordu. UV ile birebir aynı performansı 290-300W çekerek yapacak seviyeye getirdim 0.925 mV civarında.

Hem Push-Pull için hem de alta takacağın 2 tane Arctic için şöyle bir sıkıntı olabilir. Yüksek devirde özellikle yüksek statik basınçta fanların önünde hava alabileceği yeterli boşluk yoksa bir nevi hava açlığı yaşayacak gibi düşün bunu, akabinde rezonans sesi yapacaktır. Bazı frekanslarda belli olabilir bu tırmalayıcı ya da uğultulu ses özellikle.
Hava alabilecek kadar boşluk var hocam, neredeyse 12-14 cm boşluk oluyor ekran kartı ile altındaki P14 Pro fanlar ile arasında. @Ayhan Dönmez

En giriş değil bu arada. Galax 1-Click OC, Palit ve Gainward'ın V1 ve S ibareli modelleri daha düşük tier sayılır.
Halen benim aldığım fiyatın altında herhangi bir 5080 yok bu arada hocam hele de 10 taksitli.

@LH44 hocam saat hızları dışında ben bir fark bulamadım araştırdım ve yapay zekaya da detaylı araştırma yaptırdım ama. Yani 59.000 TL'ye faizsiz 10 taksit diye almıştım ben, fiyatı ciddi düşmese almazdım zaten.

Soğutma performansı üstte yazdıklarıma göre biraz daha iyi İnno3d'nin.
Hele ki "S" ibareli olan Palit ve Gainward kartlara değinmek bile istemiyorum. 😀

Hele ki "S" ibareli olan Palit ve Gainward kartlara değinmek bile istemiyorum.
O gün ben konu açmasaydım eğer INNO3D daha önce kullanmdığım için almazdım büyük ihtimalle :D

Bu arada soğutmada öyle ciddi bir problem de yok hocam. yani fan devri %45 72-74 derece ki VRAM sıcaklığı da 77-78'i geçmiyor. %45 fan devrinde ses de yok hocam. Dediğim gibi ben eskiden en tepe model ekran kartlarını aldım epey paralar bayıldım ama bundan sonra bayılmam. Zaten Lancool 216 gibi bir canavarı bugünler için almıştım ve her şeyin hakkını veriyor sağ olsun :D

@Ayhan Dönmez hocam oraya takamam çünkü anakart VRM soğutma bloğu var orada. Yapabileceğim en iyi şey şuan ekran kartının altına P14 Pro 14cm atmak 2 adet ve şu alttaki resimdeki tarzda PCIe slotuna bir egzoz fanı daha atmak. Eki Görüntüle 211206

Bire bir şu fotoğraftaki setupu yapabilirim ancak astral şeklinde fan atmam için oraya epey küçük bir fan atmak gerekir ki o fanı da oraya sabitlemek için vida olayı yok.

@Ayhan Dönmez hocam zaten statik basınçlı fanlar sağlam bir şekilde itecek havayı. Push-pull eğer çok gerekirse ve asla düşmezse sıcaklık o zaman Noctua'nın 9cm vs. gibi bir fanını alabilirim ancak vidalama yeri yok gibi nasıl bağlarım onu bilemem. Şuan bütçeyi kastım epey az da olsa o push pull olayı kalsın.

Aslında eğer VRM soğutma olmasa ve bağlanabilecek olsa 2 adet 120 mm fan boşa çıkacak. Birisini direkt kasanın arkasına PCIe slotuna takacağım, birisini de push pull olacak şekilde yapabilirdim ama işte...

@Ayhan Dönmez hocam zaten bu kart stok halde %70 fanda dönüyordu ve 360W çekiyordu. UV ile birebir aynı performansı 290-300W çekerek yapacak seviyeye getirdim 0.925 mV civarında.

Hava alabilecek kadar boşluk var hocam, neredeyse 12-14 cm boşluk oluyor ekran kartı ile altındaki P14 Pro fanlar ile arasında. @Ayhan Dönmez

Halen benim aldığım fiyatın altında herhangi bir 5080 yok bu arada hocam hele de 10 taksitli.
@ShadowLegion Bu arada tam olarak fan nereye çarpıyor? Görsel olarak iletebilir misin kasa içini, yandan çektiğin için net algılayamadım.

Vida olayına gerek yok, reverse takacağın için sarsıntı dahi yapmadan durabiliyor 12-14'lük fanlar arka ızgarada. Sabitleme işlemine gerek yok yani Arctic için. Titreşim dahi yapmıyor.

@ShadowLegion Bu arada tam olarak fan nereye çarpıyor? Görsel olarak iletebilir misin kasa içini, yandan çektiğin için net algılayamadım.

Vida olayına gerek yok, reverse takacağın için sarsıntı dahi yapmadan durabiliyor 12-14'lük fanlar arka ızgarada. Sabitleme işlemine gerek yok yani Arctic için. Titreşim dahi yapmıyor.
Evden çıktım hocam ama yarın kasayı açıp ben detaylı tarif edeyim size.

Eğer sarsıntı yapmıyorsa elimdeki BeQuiet PureWings 2 fanı taksam olur mu hocam? 12 cm