Birden fazla emsal görmüşlüğüm var. Stok sistemlerinde hazır parça vardır onu kullanmışlardır, ya da bölgesel olarak bazı bölgelere bu şekilde yolluyor da olabilirler. Sizin örneğinizde en azından, kesilip sonradan hava kanalına dönüştürülebilecek kanal mevcutmuş. Ben size söyleyeyim;
- Tek fanlı, bakır blokları incecik olan oyuncu bilgisayarları(mesela cyborg),
- Çift fanı yan yana yerleştirmiş(Acer'in bir modeli, arka soldaki fan ızgarasından 2 fan faydalanırken, sağdaki fan ızgarası sizinki gibi plastik görüntü verilmiş ama açık değil) olan bakırlarının bence yetersiz olan oyuncu bilgisayarları,
- Bakır blokların dizilişi sebepli işlemci ve GPU'nun birbirini ısıtacağını ön göremeyen tasarıma sahip oyuncu bilgisayarları çokça mevcut.
- Laptopların sağ ve sol köşelerinde kablo girişi bırakan "bence" tasarım hataları.
~ Bence bu büyük bir hata. Laptopu kullanayım dediğimde yan tarafında kulak gibi birçok kablo olmalı hepsi arkaya atılmalı.
Ben bilgisayar önerirken, seçim esnasında dissassembly sorgusunun sonuçlarına bakıyorum artık. Bu şekilde konumlandırılmış olanları eski kafalı tecrübeme dayanarak direkt eliyorum.
Kendimden örnek vereyim. Legion alacaktım, 3060 GPU'lu. Altı, sağı ve solu fan ızgaralı bir model. Gel gelelim bulamıyorum, çok çok üzüldüm anlatamam
gerçekten. Yeni serilerini almak istemiyorum. Neden;
- Kablo girişlerinin neredeyse tamamı sağ ve sol yüzeyde,
~ Monitör ile sabit kullanımda çok sorun olmayabilir ama bence sorun! Taşıyayım desem sağından solundan niye mouse ıvır zıvır takmak durumundayım? Niye ahtapot görüntüsü oluşturuyor?
- Genelinde fan ızgaraları arka tarafta. Yanlarda fan ızgarası kaldırılmış. Kullanım türüme göre açık alan olsun istiyorum ben, niye altında ve arka sırt tarafında fanlar?
- İş istasyonu olmadıkça birçok cihazda M.2 soğutucu plakaları yok. Olanlarda absürt hak etmeyen rakamlara satılıyor,
- Ekranda devasa çerçeveler barındırıyor birçoğu. 2K ekran olsun desen fiyatlar yine tavanlarda,
Yani böyle bir cihaz bakma sebebim de şu; illa en yüksek segment cihaz almak zorunda değil kimse. İlla oyuncu segmentine sıkıştırmaya gerek yok. Ama neden minnacık bir bakırla soğutuyoruz bu ekran kartsız bilgisayarları? Ya da niye harici bir ekran kartı artık yok MX330'lar gibi? Niye ikincil bir fan yok? Buraya kadar çok önemli, buradan sonrası görece önemsiz. Gel gelelim günlük kullanım cihazlarının da birçoğunda ekran ile üst kasa arasında fan çıkışı mevcut.
Sizin ASUS örneğinize eklediğim MSI ve Acer markasında olduğu gibi koca markalarda böyle şeyler olmamalı. Sonra git gg, Monster, gibi yerel markalara güven. Zaten birçoğu yeni türemiş, yeterli vakit boyunca kullanılmamış, bu yüzden de sağda solda müşteri deneyimi paylaşılmadığı için okuyamadığın cihazlara güven.
Finalde; kafama göre şöyle yüksek çözünürlüklü, en az 15" olan, çift fanlı ve bakır dizilimi iyi olan, birden fazla SSD ve RAM slotu olup bunlara da termal padli bir soğutucu metali olan, Xe veya Intel Graphics'e bağlı kalmayacağım düzen yok abi. İşimi ne genel kullanım bilgisayarları çözebiliyor ne de oyuncu bilgisayarları. Aynı araba piyasasına döndü iş, bir isteğin karşılansa diğer isteğin kalıyor. Tüm isteklerine erişebileceğin cihaza bütçen yetmiyordu şimdi tüm isteklerini karşılayacak cihaz yok.