Bütçe
50.000 TL

İlkay Demir 1

Uzman
Merhaba,

40-50 bin TL civarında bir bütçem var ve yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorum. Hazır sistem de olabilir, parçaları tek tek toplama şeklinde de olabilir. Bu konuda önerilerinize ihtiyacım var.

Kullanım amacım oyun değil. Bilgisayarı ağırlıklı olarak Photoshop için kullanacağım. Aynı anda çok sayıda fotoğrafla çalışıyorum. Bu nedenle en büyük önceliğim, Photoshop'ta hiçbir şekilde kasma veya takılma yaşamamak.

Bunun dışında ara sıra Premiere Pro ile video düzenleme yapıyorum ancak video edit benim ana işim değil. Günlük internet, ofis işleri ve genel kullanım da olacak.

Bu bütçede siz olsanız nasıl bir sistem tercih ederdiniz? Hazır sistem olarak fiyat/performans açısından tavsiye edebileceğiniz modeller varsa, onları da değerlendirebilirim.

Özellikle şu konularda fikirlerinizi merak ediyorum:
  • Intel mi, AMD mi daha mantıklı?
  • 32 GB RAM yeterli olur mu, yoksa 64 GB'a çıkmak daha doğru bir yatırım mı?
  • Photoshop ağırlıklı kullanımda ekran kartına mı yoksa işlemciye mi daha fazla bütçe ayırmak gerekir?
  • Hazır sistem alacaksam özellikle tavsiye ettiğiniz veya uzak durmam gereken markalar/sistemler var mı?
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,

40-50 bin TL civarında bir bütçem var ve yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorum. Hazır sistem de olabilir, parçaları tek tek toplama şeklinde de olabilir. Bu konuda önerilerinize ihtiyacım var.

Kullanım amacım oyun değil. Bilgisayarı ağırlıklı olarak Photoshop için kullanacağım. Aynı anda çok sayıda fotoğrafla çalışıyorum. Bu nedenle en büyük önceliğim, Photoshop'ta hiçbir şekilde kasma veya takılma yaşamamak.

Bunun dışında ara sıra Premiere Pro ile video düzenleme yapıyorum ancak video edit benim ana işim değil. Günlük internet, ofis işleri ve genel kullanım da olacak.

Bu bütçede siz olsanız nasıl bir sistem tercih ederdiniz? Hazır sistem olarak fiyat/performans açısından tavsiye edebileceğiniz modeller varsa, onları da değerlendirebilirim.

Özellikle şu konularda fikirlerinizi merak ediyorum:
  • Intel mi, AMD mi daha mantıklı?
  • 32 GB RAM yeterli olur mu, yoksa 64 GB'a çıkmak daha doğru bir yatırım mı?
  • Photoshop ağırlıklı kullanımda ekran kartına mı yoksa işlemciye mi daha fazla bütçe ayırmak gerekir?
  • Hazır sistem alacaksam özellikle tavsiye ettiğiniz veya uzak durmam gereken markalar/sistemler var mı?
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Hocam bir Mac mini, MacBook veya Mac Studio modellerini de değerlendirmenizi tavsiye ederim. Hem bütçenizi bu kadar zorlamanıza gerek kalmaz hem de uzun vadede sizi her zaman stabil performansla mutlu edecek bir sisteme sahip olursunuz. Zaten Mac cihazlar tam da bu tarz iş akışları için optimize ediliyor; cihazların M serisi işlemcili olmasına dikkat etmeniz yeterli. Mac kullanmak gözünüzü korkutmasın, bence sizin kullanım senaryonuz için kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir seçenek.

Hocam bir Mac mini, MacBook veya Mac Studio modellerini de değerlendirmenizi tavsiye ederim. Hem bütçenizi bu kadar zorlamanıza gerek kalmaz hem de uzun vadede sizi her zaman stabil performansla mutlu edecek bir sisteme sahip olursunuz. Zaten Mac cihazlar tam da bu tarz iş akışları için optimize ediliyor; cihazların m serisi işlemcili olmasına dikkat etmeniz yeterli. Mac kullanmak gözünüzü korkutmasın, bence sizin kullanım senaryonuz için kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir seçenek.

Hocam ofiste zaten M2 işlemcili Mac mini kullanıyorum. Uzun sürelerdir Mac kullanıcısıyım. Bu yeni bilgisayarı başka bir şubeye alacağız. Bir de artık yeni alacağım PC muhakkak masaüstü toplama olacaktır. Mac'ler bir süre stabil gidiyor ama yıllar geçtikten sonra donanımları güçsüz kalıyor ve parça değişimi imkanı yok. PC toplarsam en azından parça değiştirip yoluma devam ederim.

Sistemi toplamadan önce tam olarak ne iş yapacağını netleştirmek lazım. Eğer niyetin sadece RAW fotoğraflarla uğraşmaksa o işi zaten Lightroom ile yaparsın o da çoklu çekirdek gücü ve hızlı bir SSD ister. Ama amacın Photoshop'ta bol katmanlı, manipülasyon ağırlıklı tasarımlar yapmaksa olay değişir. Tasarımda tek çekirdeği güçlü bir işlemci ve en az 32 GB RAM şart, yoksa katmanlar biriktikçe sistem fena şişer. Her iki durumda da ekran kartına servet gömme, RTX 4060-5060 gibi bir kart tüm yapay zekâ araçlarını havada karada uçurur zaten.

İşlemcide kesinlikle Intel tercih etmelisin bence çünkü Adobe yazılımları Intel mimarisine çok daha optimize çalışıyor i5-13600K, 14600k veya bütçe yetmez belki ama Core Ultra serisi de olabilir. Ayrıca Intel işlemcilerdeki dahili grafik quick Sync var, yarın bir gün Photoshop'un yanına Premiere falan ekleyip video işine de girersen timeline performansını inanılmaz rahatlatır.

Hocam bir Mac mini, MacBook veya Mac Studio modellerini de değerlendirmenizi tavsiye ederim. Hem bütçenizi bu kadar zorlamanıza gerek kalmaz hem de uzun vadede sizi her zaman stabil performansla mutlu edecek bir sisteme sahip olursunuz. Zaten Mac cihazlar tam da bu tarz iş akışları için optimize ediliyor; cihazların m serisi işlemcili olmasına dikkat etmeniz yeterli. Mac kullanmak gözünüzü korkutmasın, bence sizin kullanım senaryonuz için kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir seçenek.

En büyük sıkıntı, Mac cihazlarda sonradan parça yükseltme şansının sıfır olması. Cihazı nasıl alıyorsan öyle kalıyor. Photoshop'ta rahat çalışabilmek için en az 24 GB veya 32 GB RAM'li bir model seçmek şart fakat Apple'ın sırf RAM yükseltmek için istediği ekstra ücretler soygun gibi. PC tarafında ucuza halledebileceğin RAM ve SSD kapasitesi, Mac tarafında bütçeyi bir anda uçurabiliyor. Bir de yarın öbür gün canı sıkılıp oyun oynamak isterse ya da NVIDIA'nın CUDA gücünü kullanan başka grafik programlarına girmek isterse Mac tamamen mantıksız olabilir.