Bütçe
6.000-8.000 TL

8372

Üstün
Makaleler
8
Arkadaşlar selam. Yeni bir sistem topluyorum, öyle aman aman bir sistem değil ama şöyle:
  • Gigabyte B550M k AMD AM4 - DDR4 Micro ATX
  • Ryzen 7 3700X
  • RTX 3060 OC
  • 16 GB RAM
  • 1TB SSD
  • Kasa olarak da Vento-VG3400S alacağım.
Gönlümden geçen 27" monitör. Ama yakından görme şansım pek olmadı 27" monitörleri. Bulunduğum ilde de sergilenen bir yer olduğunu sanmıyorum. Genelde FPS tarzı oyunlar oynuyorum, CS2, Fortnite, PUBG, Valorant falan...

Bu sisteme 1080p 27" fazla gelir mi? Yoksa yüksek MS'li 24" mi bakayım?

Kullananlar yorum yaparsa sevinirim.

Bir de mesela 2K'lık bir monitör aldım. Oyunlarda 1080 oynasam sıkıntı çıkar mı? Bu sistem oyunlarda büyük ihtimalle 2K oynatmaz diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ağırlıklı olarak FPS oyunları oynadığınız için 2K almanıza gerek yok. 1080p 27inç düşük PPI değerinden dolayı iyi gözükmez. Sizin isteklerinize en çok 1080p 24inç IPS panel uyuyor.

Zaten 3060 2K için oldukça yetersiz bir kart. 2K için minimum 4060 Ti lazım. Hatta iyi bir deneyim için mümkünse 4070 ve üstü gerekiyor.

Monitör olarak önerim bu.

24" bile olsa FPS veya Fifa türü oyunlarda yüksek MS monitör hoş olmaz. Ghosting durumları meydana gelebilir. 27" 1080p monitör kullanılabilir. Benim ikinci monitörüm 27" 1080p. Çok ekmeğini yedim, 2K geçince yan monitör oldu.

24 ile 27 arasında bence büyük fark var. 24" bana telefon ekranı gibi geliyor. Hiçbir zaman 24 önermem. En düşük 27" olmalı. Fakat FPS oyunları için 24" daha iyi hakimiyet sağlar. Rekabetçi oyunlar tercih ettiğin için 24" alabilirsin. Ben 27" öneririm.

2K monitörü sistemine önermiyorum. Oyunlar gün geçtikçe berbat optimize ve daha çok istek ile piyasaya çıkıyor. Çözünürlükler arası 15-20 FPS kayıp oluyor. 3060 için 1080P daha iyi bir seçim. 2K'da 1080P kullanılabilir ama görüntü biraz bulanık hissettirir.

Görüşlerinize saygı duyuyorum arkadaşlar, teşekkürler o kadar emek verip yazdınız. 27" alsam bile full ekran oynamam büyük ihtimalle. Atıyorum CS2'de blackbar olarak oynarım. Ama açık dünya oyunu gibi oyunlarda full ekran oynarım.

@WTC 27" benim fiyat aralığımda monitör önerebilir misin?

Görüşlerinize saygı duyuyorum arkadaşlar, teşekkürler o kadar emek verip yazdınız. 27" alsam bile full ekran oynamam büyük ihtimalle. Atıyorum CS2'de blackbar olarak oynarım. Ama açık dünya oyunu gibi oyunlarda full ekran oynarım.

@WTC 27" benim fiyat aralığımda monitör önerebilir misin?
Arkadaşlar daha güzel öneriler illa yapacaktır Viewsonic vs. gibi ama paylaştığım da iş görür. En azından özellikleri benzer olan bir monitör olsun. O.C. ile Hertz 180 oluyor fakat rekabetçi oyunlar için önemli bir unsur. Çünkü RTX 3060 CS'de yüksek FPS verir. 144 Hertz yetersiz kalabilir. 180 tam tadında olur. O aralıklarda FPS alırsın.

1080P monitör için çok para harcamaya gerek yok. İleride illa değişmek isteyeceksin. Sistem yenilersen özellikle 1080P darboğaz yapıyor diye değişirsin. O yüzden uygun bir şey olsun. 8.000TL çok fazla mesela. Maksimum 6.500 TL civarında olsun. Mümkünse daha az.

Son düzenleme:
Arkadaşlar daha güzel öneriler illa yapacaktır Viewsonic vs. gibi ama paylaştığım da iş görür. En azından özellikleri benzer olan bir monitör olsun. O.C. ile Hertz 180 oluyor fakat rekabetçi oyunlar için önemli bir unsur. Çünkü RTX 3060 CS'de yüksek FPS verir. 144 Hertz yetersiz kalabilir. 180 tam tadında olur. O aralıklarda FPS alırsın.

1080P monitör için çok para harcamaya gerek yok. İleride illa değişmek isteyeceksin. Sistem yenilersen özellikle 1080P darboğaz yapıyor diye değişirsin. O yüzden uygun bir şey olsun. 8.000TL çok fazla mesela. Maksimum 6.500 TL civarında olsun. Mümkünse daha az.

Teşekkürler. Hocam bir de diğer arkadaşın PPI dediği olay gözüme çarptı. Boyut artınca PPI azalıyormuş doğal olarak ve başka bir forumda adam o kadar şikayetçiymiş ki 3 sayfa falan kendi tezini savunmuş. Deli gibi yaklaşırsam 15.5" lik laptop ekranında da görürüm piksel olayını onun farkındayım fakat normal bir mesafeden ya da 30-40 cm lik bir mesafeden, attığın ekranda piksel falan görür müyüm? Pişman olmak istemiyorum, bir alet aldığım zaman en azından bozulana kadar kullanırım. Alıp satma huyum yoktur hiç.

Bir de geçen hafta şunu beğenmiştim Hepsiburada'da. Sence nasıldır?

Gerçi VA panel ekranmış bu...

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler. Hocam bir de diğer arkadaşın PPI dediği olay gözüme çarptı. Boyut artınca PPI azalıyormuş doğal olarak ve başka bir forumda adam o kadar şikayetçiymiş ki 3 sayfa falan kendi tezini savunmuş. Deli gibi yaklaşırsam 15.5" lik laptop ekranında da görürüm piksel olayını onun farkındayım fakat normal bir mesafeden ya da 30-40 cm lik bir mesafeden, attığın ekranda piksel falan görür müyüm? Pişman olmak istemiyorum, bir alet aldığım zaman en azından bozulana kadar kullanırım. Alıp satma huyum yoktur hiç.
Yok yahu eski hurafeler onlar :) 2K ekranda 1080P oynamaya çalışırsan ancak öyle bir durum nadir olabilir. O da panel 2K'ya uyumlu olduğu için. Televizyonlar 43-50" arasında, verilen yayınlar 1080P hatta 720p :) Onu geçtim konsollar da aynı şekilde 1080P üzerinden oyun açıyor televizyonlarda. Hiç piksel gördüğün oluyor mu? Öyle bir durum söz konusu değil. Kafan karışmasın. Burada senin tercihin ne o önemli. 24'te olur, 27'de.

27'' 1080p monitör de alınabilir fakat benim şahsi düşüncem 27'' - 34'' arası 1440p için alt ve üst sınır gibi. Teorik olarak 24'' 1080p monitör ile 27'' 1080p monitörü yan yana koyduğunuzda 24'' olan daha net gözükecektir. Fakat aradaki farkın son kullanıcı için bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum.
27'' 1080p ve 27'' 1440p yan yana koyarsanız işler değişir orası ayrı. Eğer imkan varsa, 27'' 1440p geçmeniz daha uzun ömürlü olur. 1 sene öncesine kadar 32'' 1440p Samsung monitörümde sıkıntısız GTX 1080 ti ile oyunları oynuyordum. 3060 1080ti den daha kötü bir kart mı bilemedim. Hele işin içine dlss vb girince.

27'' 1080p monitör de alınabilir fakat benim şahsi düşüncem 27'' - 34'' arası 1440p için alt ve üst sınır gibi. Teorik olarak 24'' 1080p monitör ile 27'' 1080p monitörü yan yana koyduğunuzda 24'' olan daha net gözükecektir. Fakat aradaki farkın son kullanıcı için bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum.
27'' 1080p ve 27'' 1440p yan yana koyarsanız işler değişir orası ayrı. Eğer imkan varsa, 27'' 1440p geçmeniz daha uzun ömürlü olur. 1 sene öncesine kadar 32'' 1440p Samsung monitörümde sıkıntısız GTX 1080 ti ile oyunları oynuyordum. 3060 1080ti den daha kötü bir kart mı bilemedim. Hele işin içine dlss vb girince.
1080Ti bir tık daha iyi. Ama 3060 DLSS ile geçebilir. Bu arada ultrawide olmadığı sürece 32" aşırı büyük bir ekran normal kullanım için. Bence üst sınır 27". Alt sınır 24" denebilir. Bana göre alt sınır da 27, üstte :) Ultrawide olursa işin rengi değişir tabii. O zaman da tercihim 34" olur. Çünkü masaüstü kullanımda ister istemez ekran mesafemiz kısa. Ekran büyüdükçe özellikle FPS türü oyunlarda hakimiyet çok zorlaşıyor.

1080Ti bir tık daha iyi. Ama 3060 DLSS ile geçebilir. Bu arada ultrawide olmadığı sürece 32" aşırı büyük bir ekran normal kullanım için. Bence üst sınır 27". Alt sınır 24" denebilir. Bana göre alt sınır da 27, üstte :) Ultrawide olursa işin rengi değişir tabii. O zaman da tercihim 34" olur. Çünkü masaüstü kullanımda ister istemez ekran mesafemiz kısa. Ekran büyüdükçe özellikle FPS türü oyunlarda hakimiyet çok zorlaşıyor.

Ultrawide benim gözleri mahveder. Zaten yorgunluk var gözlerimde yıllardır dinlendirici takıyorum. :D 1 ms 180hz herhangi bir monitöre baksam olur mu? Abuk subuk markalar dışında tabi ki.

Mesela burada LG'nin bir VA monitörü ile senin attığın ASUS'un karşılaştırması var. Arada panel dışında neredeyse hiç fark yok, hatta 1-2 yerde LG önde. VA ile IPS arasında dağlar kadar fark var mı?

Ya da bu ekran. Bu hem IPS, hem 0.5ms hem de 180 hz.

Fiyatı az da olsa aşağı çekmeye çalışıyorum derdim o. :D Ayrıca bulunduğum ilde ASUS'u alabileceğim bir Vatan mağazası yok, adamların da eve servisi yok galiba sitede yoktu en azından. Hepsiburada'da bayağı koyuyor.