Konusu geçen diskler hakkında ufak açıklamalar yapayım sizin için.
Öncelikle şu TBW konusuna açıklık getireyim. TBW, üreticinin yıl bazında sunduğu garantinin yanı sıra sunduğu yazma garantisidir. Yani şöyle; Crucial diyor ki, ben bu disk için 3 sene garanti sunuyorum, bunun yanı sıra da 80 TBW garanti veriyorum. Hangisi önce biterse o zaman garantin sona erer. Yani sen diyelim ki 1,5 senede 80 TB'den fazla veri yazdın, garantin o zaman dolar. 3 sene boyunca 80 TB'den az veri yazdın, garantin 3 senenin sonunda dolar. Bunun mantığı tamamen bu.
Crucial E100 aslında donanımsal olarak kötü disk değil. Oyun amaçlı kullanılacak laptop veya masaüstü bilgisayar için fazlasıyla iş görecek bir performans sunabilir. Orta segment bir Silicon Motion kontrolcü ve güncel sayılabilecek Micron B58R TLC NAND ile geliyor. DRAM barındırmıyor. Diskin tek eksi yanı düşük garanti süresiyle gelmesi. Eğer benim gibi basit bir kullanıcıysan 3 senede 80 TB yazmazsın zaten, onu geçebiliriz ancak 3 sene yerine 5 sene garantili disk almak daha cazip geliyor.
Hiksemi'ye gelirsek, Hikvision çatısı altında satılan bir marka. Yazılım/Firmware desteği bulunmayan ürünleri pek önerme taraftarı değilim. Hiksemi daha çok disklerinde YMTC NAND, Maxio kontrolcü gibi daha giriş seviye, ucuz yollu bileşenler kullanıyor. Mesela Maxio bir Phison kadar iyi bir kontrolcü üreticisi değil. Daha çok giriş/orta segmente hitap eden türden. Yazılım desteği konusunda da daha gerideler haliyle. Okuma/yazma hızına aldanarak disk alma, sana çok büyük katkısı olacak bir şey değil.
Lexar'a gelirsek, son dönemlerde SSD tarafında çokça duyulan bir firma. Önceden daha çok USB belleklerde vs. ismini duymuşsunuzdur. Orta kalite bir üretici benim fikrimce ancak üst segment ürünleri de var tabii. NM790 fena değildir, tercih edilebilir ancak hemen üstte bahsettiğim kontrolcü/NAND durumu Lexar'da da olabiliyor. Sabit bir üretimleri yok, kontrolcü ve NAND'lar değişkenlik gösterebiliyor. Fiyat/performans konusunda tercih edilebilir Lexar. Üzmez.
Ekstradan WD Blue SN5000 tavsiye edebilirim, performans açısından bu saydığımız disklerin seviyesinde. O konuda pek bir artısı yok. Daha bilindik bir üretici, 5 sene kafan rahat olur ve şahsen daha güvenilir buluyorum.
Yerinizde olsam Lexar NM790 ya da WD Blue SN5000 tercih ederim.