Bütçe
60.000 TL
@LH44 hocam bu arada işlemci seçiminize katılmakla birlikte 9700X'i tercih etmenizdeki sebebi merak ettim. Çünkü genelde bu tarz sistemlerde 7800X3D tavsiye ediliyor. Kendi fikrimi söylemek gerekirse evet çok iyi bir işlemci olsa da hem daha yeni mimari hem de genel performansta 7800X3D'nin daha yüksek 100W+ watt değerlerinde sunduğu performansı 9700X 65W ile sunabiliyor. Yeni mimarinin bunda etkisi olabileceğini düşünüyorum.

Cevabın yarısını siz vermişsiniz nerdeyse. Kalan kısım ise 9700X'in çoklu çekirdek işlerinde 7800X3D'den daha iyi bir işkemci olması.

7800X3D; 1080p çözünürlükte, ağırlıklı FPS oyunlarında öne çıkıyor.

Ek olarak 9700X için 105W modu mevcut.

Cevabın yarısını siz vermişsiniz nerdeyse. Kalan kısım ise 9700X'in çoklu çekirdek işlerinde 7800X3D'den daha iyi bir işkemci olması.

7800X3D; 1080p çözünürlükte, ağırlıklı FPS oyunlarında öne çıkıyor.

Ek olarak 9700X için 105W modu mevcut.
105W modunda fark daha da açılacak o halde. Bu bağlamda FPS oyunlarını hariç tutarsak tüm kulvarlarda 9700X çok daha iyi bir işlemci. Varsayılan TDP değerini de hesaba katarsak aynı performansı daha serin çalışarak verebiliyor. Bu arada verdiğiniz son toplama sisteminde kasa haricindeki bileşenler sanırım aynı. Bir tek kasa farklı gördüğüm kadarıyla.

105W modunda fark daha da açılacak o halde. Bu bağlamda FPS oyunlarını hariç tutarsak tüm kulvarlarda 9700X çok daha iyi bir işlemci. Varsayılan TDP değerini de hesaba katarsak aynı performansı daha serin çalışarak verebiliyor. Bu arada verdiğiniz son toplama sisteminde kasa haricindeki bileşenler sanırım aynı. Bir tek kasa farklı gördüğüm kadarıyla.
RAM, anakart, PSU, işlemci farklı ilk sistemden. Aslında anakart aynı kalabilir. B850M Force sevdiğimiz bir mobo.
1 DPC olması gibi bir avantajı var. Gigabyte harbi saplam kart yapmış dedirtti çıktığında.

RAM, anakart, PSU, işlemci farklı ilk sistemden. Aslında anakart aynı kalabilir. B850M Force sevdiğimiz bir mobo.
1 DPC olması gibi bir avantajı var. Gigabyte harbi saplam kart yapmış dedirtti çıktığında.
Hocam anakart ve kart uyumu açısından marka fark eder mi? Anakart Gigabyte olacak. Acaba ekran kartını da Gigabyte almam bir daha iyi bir uyum sağlar mı? Sapphire ile arada 100 lira fark var. Tabi önemli olan üretici kalitesi.

Bu arada verdiğiniz anakart beyazmış hocam. Siyah rengini bulamadım. Bu durumda ekran kartını da beyaz mı alsam acaba dedim. Adamın biri aynı kasada anakart ve ekran kartını beyaz yapmış. Görüntüsüne bayıldım aşırı şık duruyor. Tabi burada burada Nvidia kart var ama farklı olmayacaktır. Görüntü olarak. :)

Edit: Baktım da uygun fiyat skalasında beyaz RAM ve ekran kartı yok gibi bir şey. Anakartın siyahını bulmak daha makul duruyor. :D

Dosya Ekleri

• IMG_0103.webp
    IMG_0103.webp
    1,9 MB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Hocam anakart ve kart uyumu açısından marka fark eder mi? Anakart Gigabyte olacak. Acaba ekran kartını da Gigabyte almam bir daha iyi bir uyum sağlar mı? Sapphire ile arada 100 lira fark var. Tabi önemli olan üretici kalitesi.

Bu arada verdiğiniz anakart beyazmış hocam. Siyah rengini bulamadım. Bu durumda ekran kartını da beyaz mı alsam acaba dedim. Adamın biri aynı kasada anakart ve ekran kartını beyaz yapmış. Görüntüsüne bayıldım aşırı şık duruyor. Tabi burada burada Nvidia kart var ama farklı olmayacaktır. Görüntü olarak. :)

Edit: Baktım da uygun fiyat skalasında beyaz RAM ve ekran kartı yok gibi bir şey. Anakartın siyahını bulmak daha makul duruyor. :D
Anakart-RAM uyumu için marka doğrudan fark etmiyor. Yani RAM G.Skill, anakart MSI iken bu sorun yaratmaz. Sorun yaratıcak şey BIOS yazılımı ve RAM'in içindeki çip.

Gigabyte yerine Pulse veya Reaper bakardım.

B850M Aorus Elite'in siyah olanı 12.000TL, canım esnafımız saolsun. 😀
B850M Force'un ise direkt siyahı yok zaten.
Açıkçası soputucu kapatıcak zaten anakartın büyük bir bölümünü. Bence değiştirmenize gerek yok.
İlla değiştiricekseni, B850 Gaming X Wİ-Fİ6e'ye bakın.

Anakart-RAM uyumu için marka doğrudan fark etmiyor. Yani RAM G.Skill, anakart MSI iken bu sorun yaratmaz. Sorun yaratıcak şey BIOS yazılımı ve RAM'in içindeki çip.

Gigabyte yerine Pulse veya Reaper bakardım.

B850M Aorus Elite'in siyah olanı 12.000TL, canım esnafımız saolsun. 😀
B850M Force'un ise direkt siyahı yok zaten.
Açıkçası soputucu kapatıcak zaten anakartın büyük bir bölümünü. Bence değiştirmenize gerek yok.
İlla değiştiricekseni, B850 Gaming X Wİ-Fİ6e'ye bakın.
Soğutucu detayını unutmuşum evet. Dediğiniz gibi anakartı kapatacak. Bu arada kasa gerçekten de kişisel zevke göre değişiyor. Üstelik kasa 3x140 fanlara sahipmiş. İncelemelerde de iyi bir hava sirkülasyonu sağladığını okudum. Tabi bu kasaya bakarken sitenin altında başka bir kasa görünce dikkatimi çekti. 6000 civarına Asus ProArt PA401 nasıl sizce? 3x120 ya da 3x140 gibi standart fan dizilimi yerine 2x160 fan dizilimi kullanılmış. Özellikle 120'lik fanların yanında bunlar devasa duruyor. Yanlış bilmiyorsam fanların malzeme kalitesi ve boyutu ne kadar büyükse o kadar yüksek hava sirkülasyonu sağlayabiliyor. Bu arada şöyle bir yorum da gördüm. Riskli mi sizce? Ekran kartlarının büyüklüğünü de düşünürsek kasa riskli gibi geldi bana. Ama biraz da ruhsuz duruyor sanki. :D

https://www.amazon.com.tr/ASUS-PA401-temperli-kanatlı-kilidi/dp/B08HCSNC6R?s=computers

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü_20251122_145552.webp
    Ekran Görüntüsü_20251122_145552.webp
    40,7 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleme:
@TechMad, o parayı asla vermiyeceğim bir kasa. Sırf Asus diye gereksiz pahalı.
900TL daha verip MSI'ın 100R PZ kasasını almak tercihim olur.
Veyahut hiç uğraşmayıp Phanteks XT Pro Ultra veya D501A / D502A, unutmadan ekleyeyim VG42002FL(A) alırdım.

@TechMad, o parayı asla vermiyeceğim bir kasa. Sırf Asus diye gereksiz pahalı.
900TL daha verip MSI'ın 100R PZ kasasını almak tercihim olur.
Veyahut hiç uğraşmayıp Phanteks XT Pro Ultra veya D501A / D502A, unutmadan ekleyeyim VG42002FL(A) alırdım.
En mantıklısı Phantex görünüyor hocam. Bu arada SSD konusunda KC3000 düşünüyordum ama sanırım biraz fazla ısınan bir SSD. Exercia Pro ile arasında kaldım. Aslında çok fazla fiyat farkı yok. Hangisi daha yeni teknoloji? Bir de hangisi daha serin çalışıyor?

En mantıklısı Phantex görünüyor hocam. Bu arada SSD konusunda KC3000 düşünüyordum ama sanırım biraz fazla ısınan bir SSD. Exercia Pro ile arasında kaldım. Aslında çok fazla fiyat farkı yok. Hangisi daha yeni teknoloji? Bir de hangisi daha serin çalışıyor?
KC3000 sorularınızın cevabı.