Bütçe
60.000 TL
Çözümü buldum hocam. Bu şekilde ayrı ayrı iki tane alacağım. Fiyatları da yakın. Hangisinin modülü daha iyi? Gerçi bazı bellekler ikili kit olarak alınmazsa sorun yaratıyormuş. Umarım bunlarda öyle bir sorun yoktur.

Patrıot 16GB Ddr5 6000MHZ CL30 Pc Ram Vıper Venom PVV516G60C30 (6973₺)

Xpg Lancer Black 16GB (1X16GB) Ddr5 6000MHZ CL30 Gaming (Oyuncu) Ram (AX5U6000C3016G-CLABK) (7200₺)
Patriot'un farklı gelme ihtimali daha yüksek XPG'ye kıyasla.
Ben XPG alır yoluma bakardım.

Hocam siparişi geçmeden önce son kez yine de sorayım. Kısmetse RAM’i sipariş edeceğim. Kingston ile aradaki farkı vermeye değer mi? Bugün RAM ile başlıyorum.

Lancer'dan 2 tane çekin geçin. Kingston'dan kesinlikle daha iyi bir tercih.
2x16 (RGB) kiti de var Lancer'in. O da 14.000 TL.

Dosya Ekleri

• IMG_0106.webp
    IMG_0106.webp
    105,6 KB · Görüntüleme: 25
Hocam siparişi geçtim o arada yazmışsınız. Son verdiğiniz ikili kit daha ucuzmuş. Hata mı ettim? Gerçi siparişini ikili olarak geçtiğim XPG CL30 ve 6000 MHz. Sizin son verdiğiniz CL32 ve 6400 MHz gözüküyor.
6000-6400MT/s, CL28-30-32 değerlikli RAM'ler DDR5 için en uygun RAM'ler bu bütçelerde.

Sipariş kalabilir, 400TL için uğraşmaya bence gerek yok, karar sizin tabii.

6000-6400MT/s, CL28-30-32 değerlikli RAM'ler DDR5 için en uygun RAM'ler bu bütçelerde.

Sipariş kalabilir, 400TL için uğraşmaya bence gerek yok, karar sizin tabii.
Gerçi sipariş ettiğim içime daha çok sindi. CL30 ve özellikle 6000 MHz olması 9700X için sanırım daha iyi. Yarın kısmetse ekran kartı, SSD siparişi geçeceğim. Cumaya kadar böyle böyle tamamlarım artık.

@LH44 hocam bu Aorus Elite anakartın özelliklerinde HDMI 1.4 yazıyor. 4K@60Hz almam imkansız bu anakart ile. Ne yapacağız?

Son düzenleme:
Gerçi sipariş ettiğim içime daha çok sindi. CL30 ve özellikle 6000 MHz olması 9700X için sanırım daha iyi. Yarın kısmetse ekran kartı, SSD siparişi geçeceğim. Cumaya kadar böyle böyle tamamlarım artık.

@LH44 hocam bu Aorus Elite anakartın özelliklerinde HDMI 1.4 yazıyor. 4K@60Hz almam imkansız bu anakart ile. Ne yapacağız?

Görüntüyü anakart ile almıyacaksınız zaten. 🙂
O işlemcideki dahili GPU (iGPU) için.

Hocam ilk sayfada önerdiğiniz anakartı alacağım. Anladığım kadarıyla bu anakart Aorus Elite’den daha stabilmiş.

@LH44 @Ayhan Dönmez

Üstatlar selamlar. Artık sistemimin son üç bileşeni kaldı. İşlemci, SSD, RAM, kasa ve soğutucu siparişlerini geçtim. Şimdi anakart, ekran kartı ve PSU kaldı. Ekran kartında Sinerji'de sorun yaşar mıyım? Amazon'da 2200 lira daha pahalı olduğu için oradan da alasım pek yok. 300-500 oynasa Amazon'dan çekerdim ama 2200 baya fazla bir fark.

Hocam bir de bu başlıkta birden fazla PSU önermiştiniz. Açıkçası hiç mi hiç anlamadığım bir konu. Fakat PSU'larda verimlilik oranı denilen bir şey var mış. Gold 80+ falan bir sürü terim var. Yabancı olduğumdan ve hiçbir tecrübem olmadığından bu tavsiye edilen üçünden birini alacağım. PSU anladığım kadarıyla sistemin en kilit bileşeni de denilebilir. Düzgün çalışmayan bir PSU tüm sistemin kararlılığını bozabilecek düzeyde oluyormuş. Benim için verimlilik ve kalite önemli kısım. PSU modelleri bunlar. İşlemcim Ryzen 7 9700X ve ekran kartım da RX 9070 XT.

High Power Performance FS HP1-S21000GD-F12S Gen5.1 1000 W

High Power Performance FS HP1-S2850GD-F12S Gen5.1 850 W

High Power Element Revo HP1-N2850BR-H12S Gen5.1 850 W

Ekstra olarak bir de bunu gördüm.

Raijintek Cratos Lite 0R30B00037 Gen5.1 850 W

Son olarak B650M Force'un Wi-Fi modeli Tebilon'da yok. Bulabileceğim başka bir yer var mı? Yoksa kablolu modeli alayım diyorum. Aynı model ama Wi-Fi haricinde bilmediğim bir bileşen artısı var mı bilmiyorum.

Son düzenleme:
Hocam ilk sayfada önerdiğiniz anakartı alacağım. Anladığım kadarıyla bu anakart Aorus Elite’den daha stabilmiş.

@LH44 @Ayhan Dönmez

Üstatlar selamlar. Artık sistemimin son üç bileşeni kaldı. İşlemci, SSD, RAM, kasa ve soğutucu siparişlerini geçtim. Şimdi anakart, ekran kartı ve PSU kaldı. Ekran kartında Sinerji'de sorun yaşar mıyım? Amazon'da 2200 lira daha pahalı olduğu için oradan da alasım pek yok. 300-500 oynasa Amazon'dan çekerdim ama 2200 baya fazla bir fark.

Hocam bir de bu başlıkta birden fazla PSU önermiştiniz. Açıkçası hiç mi hiç anlamadığım bir konu. Fakat PSU'larda verimlilik oranı denilen bir şey var mış. Gold 80+ falan bir sürü terim var. Yabancı olduğumdan ve hiçbir tecrübem olmadığından bu tavsiye edilen üçünden birini alacağım. PSU anladığım kadarıyla sistemin en kilit bileşeni de denilebilir. Düzgün çalışmayan bir PSU tüm sistemin kararlılığını bozabilecek düzeyde oluyormuş. Benim için verimlilik ve kalite önemli kısım. PSU modelleri bunlar. İşlemcim Ryzen 7 9700X ve ekran kartım da RX 9070 XT.

High Power Performance FS HP1-S21000GD-F12S Gen5.1 1000 W

High Power Performance FS HP1-S2850GD-F12S Gen5.1 850 W

High Power Element Revo HP1-N2850BR-H12S Gen5.1 850 W

Ekstra olarak bir de bunu gördüm.

Raijintek Cratos Lite 0R30B00037 Gen5.1 850 W

Son olarak B650M Force'un Wi-Fi modeli Tebilon'da yok. Bulabileceğim başka bir yer var mı? Yoksa kablolu modeli alayım diyorum. Aynı model ama Wi-Fi haricinde bilmediğim bir bileşen artısı var mı bilmiyorum.
@TechMad High Power 1000w alıp geç derim, sadece modüler değil tek sıkıntısı o olur, ama 1000w avantajın olur, ileride PSU değişmene dahi gerek kalmaz, 850w da ziyadesiyle yeterli tabii ki, karar senin, Önerilen modeller hepsi uygun, bir problem mevcut değil bu bütçede.

B850M-Force Wi-Fi modeli stokları tükendi evet, Wi-Fi kartı vesaire alabilirsin harici:

@TechMad Bu tarzda düşünebilirsin diyeceğim ama uygun port sanırım bu kartta mevcut değil. Wi-Fi olması şart mı bu arada, harici adapter falan da tercih edebilirsin, ne kadar verimli olur orası tartışılır.

Ekran kartı Sinerji tercih edilir mi, o konu biraz tartışmalı, 7900 GRE alan bir arkadaş, başından geçenleri video serisine dönüştürmüştü, sonra sus payı olarak 7900 XTX hediye edilmişti kendisine.

@TechMad Wi-Fi'siz modeli tercih et derim Force için. Stoklar tükendi çünkü, bu dediğim tarzda yapabilirsin, uygun port yok muhtemelen ama. Harici adapter ile çözersin.

Bu tarzda harici alıp çözeceksin şart ise.

Son düzenleme:
@TechMad High Power 1000w alıp geç derim, sadece modüler değil tek sıkıntısı o olur, ama 1000w avantajın olur, ileride PSU değişmene dahi gerek kalmaz, 850w da ziyadesiyle yeterli tabii ki, karar senin, Önerilen modeller hepsi uygun, bir problem mevcut değil bu bütçede.

B850M-Force Wi-Fi modeli stokları tükendi evet, Wi-Fi kartı vesaire alabilirsin harici:

@TechMad Bu tarzda düşünebilirsin diyeceğim ama uygun port sanırım bu kartta mevcut değil. Wi-Fi olması şart mı bu arada, harici adapter falan da tercih edebilirsin, ne kadar verimli olur orası tartışılır.

Ekran kartı Sinerji tercih edilir mi, o konu biraz tartışmalı, 7900 GRE alan bir arkadaş, başından geçenleri video serisine dönüştürmüştü, sonra sus payı olarak 7900 XTX hediye edilmişti kendisine.

YouTube'da bir Sinerji skandalı görmüştüm. Açıkçası 30 bin küsür vereceğim için tedirginim. 2200 de az fark değil. Amazon'dan bügüne kadar 100'ü geçkin alışveriş yaptım hiç sorun yaşamadım. Satan da Amazon üstelik.

1000W PSU için modüler değil demişsiniz. Modülerden kastınız nedir hocam?

Anakart için Wi-Fi çok gerekli değil açıkçası. Zaten modemin yakınında olacak.

Bu arada skandal bu sanırım.