Bütçe
60.000 TL

26476

Çalışkan
Merhaba,

Günlük kullanımda aktif olarak Arch tabanlı Linux dağıtımları kullanıyorum ve artık daha güncel bir laptopa geçmek istiyorum. Benim için Linux uyumluluğu birinci öncelik, dolayısıyla donanımın Linux ile sorunsuz çalışması çok önemli.

Sizden tavsiye almak istediğim bazı konular var. Aşağıda belirttiğim donanım özellikleri minimum beklentilerimdir:
  • 32 GB RAM
  • En az 512 GB SSD (tercihen 1 TB)
Ayrıca şu konulara da dikkat ediyorum:
  • İşlemcinin darboğaz yaratmaması, sistemin akıcı çalışması önemli.
  • Harici monitöre bağladığımda YouTube üzerinden video izlerken ya da film açtığımda takılma, donma olmadan akıcı bir görüntü elde etmek istiyorum.
Günlük kullanıcıyım; yazılım geliştirme, çoklu sekme ile tarayıcı kullanımı, medya tüketimi gibi klasik kullanım senaryolarım var. Oyun oynamıyorum, ekran kartı tercihim entegre olabilir ama performanslı ve uyumlu olması önemli.

Linux ile iyi çalışan, sizin tecrübe ettiğiniz ya da bildiğiniz güncel laptop önerilerini duymak isterim. Özellikle Arch ya da benzeri sistemlerle test ettiğiniz modeller varsa çok makbule geçer.

Bütçe olarak maksimum 60.000 TL diyebilirim.

Çok teşekkürler hocam inceleyeceğim , ramden ziyade benim için önemli olan dar boğaz olmaması ve kasmaması yeterli.
Tabi ana parametrem linux uyumluluğu. :)

Çok teşekkürler hocam inceleyeceğim , ramden ziyade benim için önemli olan dar boğaz olmaması ve kasmaması yeterli.
Tabi ana parametrem linux uyumluluğu. :)
Ust segment laptoplarin neredeyse hicbirinde darbogaz falan olmaz hocam, dusuk segment laptoplarda da zor bir ihtimal de yani bu fiyat bantlarinda rahat rahat alabilirsiniz cok abuk subuk markalara sapmadikca.

Linux neredeyse her donanimla rahatca calisan bir cekirdek zaten. Size daha iyi hissettirecek kasalara, ekranlara sahip cihazlar bakin. Bu attigim OLED panelli mesela dedigim gibi, bu fiyat bandinda bu paneli almaniz daha guzel olur, renkler vs. sahane gorunuyor.

Ayrica pil omru olarak AMD cihazlar cok daha iyidir bu da bir etkense.

Lenovo ve Dell'e öncelik ver, Türkiye'de Linux'u en çok önemseyen şirketler.

ASUS konusunda tecrübelerimi aktarayım:
Şu an ASUS Zenbook 14'te CachyOS kullanıyorum. Hoparlör harici donanımlar kurduğum gibi çalıştı. Ses kalitesi rezaletti, EasyEffects kurup internetten birkaç hazır preset çaktım, kullanılabilir seviyeye geldi. Batarya şarj limiti çalışıyor (KDE dışı DE'lerde doğrudan sistem dosyalarına yazmanız gerekebiliyor), ASUS'un Windows'ta kullandığı sessiz, performans gibi modlar mevcut.

Yurt dışından laptop getirtebilirsen Tuxedo falan var.

Hocam benim Total'de 5 adet Thinkpad'im oldu, hepsi Intel işlemciliydi ve hepsinde Linux'u sorunsuz kullandım.

İkinci elden bulabiliyor isen Thinkpad'ın T480 modelleri uygun fiyata bulunabiliyor ve 64 GB'a kadar upgradelenebiliyor. Dokunmatik ekran ve tepe model i7'li modellerini de bulabilirsin. MX150 ile geliyorlar. Şu an güncel kullandığım laptoptur.

Thinkpadleri Türkiye'de sıfır olarak bulmak bayağı zor, ki Lenovo'nun kendi sitesindeki bayiler bile adamakıllı satmıyorlar. 2. elden düzgün bir tane bulabilirseniz işinizi görebilir.

Onun dışında ekran kartı NVIDIA olmayan her laptop işinizi görür. Intel işlemcili laptoplarda işiniz görürler.