Bütçe
60.000 TL
Sistem güzel ama birkaç kusuru var. O RAM'ı şahsen hiç önermem, kendisi sorunlu modellerden biri. MLD SSD hiç alınmaz, kısa süre de bozuluyor. PSU'ya o kadar çıkmaya gerek var mı bilmiyorum ama bu yeterli.

Birkaç düzgün seçmeyle 9700X+9070XT zorlayabiliriz gibi. SSD olarak bunları tercih etmesi daha iyi olur.

Kioxia'lar gereksiz ısınıyor, 200 TL farkta Legend 900 o zaman alternatifim olur benim. Saçma gelebilir ama heatsinksiz 900 Pro ile heatsinkli Exceria Pro test ettiğimde sıcaklıkları aynıydı :D
Viper için sorunlu diyen çok evet ama bu kitler çıktığından beri topladığım sistemlerde yalnızca 1 sefer Viper dışı RAM kullandım, kalanında hep bu takılı ve hiçbirinde bir sorun da olmadı şu ana kadar. Karşısındaki alternatifi de Trident Z5 olmadığı için ben deneysel olasılıktan giderim orada :D
PSU tarafında da şahsen hiçbir bütçede kısmayacağım tek parçadır, o yüzden total bütçenin %2'sine hem daha iyi bir ünite hem de daha yüksek kapasiteli alınırken oradaki 1.200 TL'yi kısmaya hiç gerek yok.
9700X düşündüm ben de ama 4k fiyat farkı koyuyor üstüne, zaten 61 olan sistem 65 oluyor. O tamamen bütçeye bağlı.

@YXEL hocam çök :D

8.951 TL R5 9600X: AMD Ryzen 5 9600X Altı Çekirdek 3.9 GHz Tray Kutusuz Fansız İşlemci
(Havale ile alınması durumunda bu fiyat, DFS fazlasıyla güvenilir bir yer, ertesi güne kapına getiriyor teslimatı.)

4.558 TL B650M-R: Asus Prime B650M-R 90MB1H30-M0EAY0 7200 MHz DDR5 AM5 (LGA1718) Matx Anakart Fiyatları ve Özellikleri

5.255 TL Viper Venom: Patriot PVV516G60C30 Viper Venom 16 GB (1x16 GB) DDR5 6000 MHz CL30 Gaming Ram Fiyatları ve Özellikleri
(Goodram ufak bir miktar daha ucuz ancak şu ana kadar önermedim hiç, şahsen Viper alırdım.)

32.299 TL Sapphire Pulse RX 9070 XT: https://www.akakce.com/ekran-karti/...20g-256-bit-gddr6-16-gb-fiyati,965200325.html

3.437 TL MLD M700: https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...00-m-2-pci-express-4-0-fiyati,1253485908.html
(Alternatif olarak Vatan'dan 3.979'a Adata Legend 900 Pro alınabilir.)

4.705 TL High Power 1000W: https://www.akakce.com/power-supply...00gd-f12s-gen5-1-1000-w-fiyati,989419218.html

1.799 TL PA120 SE ARGB: Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB TL-C12C-S 120mm 6 x 6mm Isı Borulu AMD-Intel Uyumlu Hava Soğutucu – 2 Yıl Birebir Değişim Garantili
(Sıvı soğutma istenirse: Thermalright Aqua Elite 360 Black Sıvı Soğutucu)

Toplamda 61.004 TL ediyor, hem 9600X, hem RX 9070 XT'li. Fiyatları bu denli yakınken ne 5070, ne de 9070 tercih edilmemeli. MLD M700 birebir Exceria muadili, eğer güvenilmezse de Legend 900 Pro tercih edilmeli güncel olarak bence. Viper dediğim gibi, ben onu alırdım, bütçe olsa direkt RGB 2X16 kiti aynı fiyata geliyor ama AI'cılar sağ olsun RAM fiyatları ölü durumda. Sapphire Pulse zaten mis gibi RX 9070 XT için, başkasına bakmaya gerek yok. Neredeyse 100 TL farkla aynı PSU'nun 850W yerine 1000W'lığı alınabiliyor, 850W almak saçma kalır o yüzden. Phantom Spirit'in de fiyatına çıkmaya Peerless Assassin ARGB bu fiyattayken gerek yok, eğer yine bütçe ayrılmak istenirse direkt olarak Aqua Elite 360 V3'e çıkılmalı ki aslında benim önerim yine o olur, G500A ile güzel gider.
Ne güzel açıklamışsınız işte. 🫶

Goodram kesin A-Die. Patriot kesin Hynix ama A, M, P, H-die olduğu kesin değil. Şansınıza ne gelirse.

MLD SSD alınmamalı. O fiyata daha iyi SSD'ler mevcut zaten.

Ekran kartını yazımın sonunda açıkladım zaten.

Onun harici güzel sistem toplamışsınız.

Kioxia'lar gereksiz ısınıyor, 200 TL farkta Legend 900 o zaman alternatifim olur benim. Saçma gelebilir ama heatsinksiz 900 Pro ile heatsinkli Exceria Pro test ettiğimde sıcaklıkları aynıydı :D
Viper için sorunlu diyen çok evet ama bu kitler çıktığından beri topladığım sistemlerde yalnızca 1 sefer Viper dışı RAM kullandım, kalanında hep bu takılı ve hiçbirinde bir sorun da olmadı şu ana kadar. Karşısındaki alternatifi de Trident Z5 olmadığı için ben deneysel olasılıktan giderim orada :D
PSU tarafında da şahsen hiçbir bütçede kısmayacağım tek parçadır, o yüzden total bütçenin %2'sine hem daha iyi bir ünite hem de daha yüksek kapasiteli alınırken oradaki 1.200 TL'yi kısmaya hiç gerek yok.
9700X düşündüm ben de ama 4k fiyat farkı koyuyor üstüne, zaten 61 olan sistem 65 oluyor. O tamamen bütçeye bağlı.

@YXEL hocam çök :D
Attığım PSU kötü değil aslında Cratos serisinin kırpılmış hali, iç bileşenleri sağlam sayılır. Dediğim gibi 9700X zorlayabiliyorsak zorlayalım, uzun süre değiştirmeyeceği belirtilmiş. Viper RAM serisi çok garip, bazı sistemler Viper serisi doğru düzgün boot edemiyor, çabuk bozulduğuna dahi bir bilgiye denk geldim, fazla arızalı RAM gönderiliyormuş özellikle Viper serisi.
İçine kurt düşüren RAM.

Attığım PSU kötü değil aslında Cratos serisinin kırpılmış hali, iç bileşenleri sağlam sayılır. Dediğim gibi 9700X zorlayabiliyorsak zorlayalım, uzun süre değiştirmeyeceği belirtilmiş. Viper RAM serisi çok garip, bazı sistemler Viper serisi doğru düzgün boot edemiyor, çabuk bozulduğuna dahi bir bilgiye denk geldim, fazla arızalı RAM gönderiliyormuş özellikle Viper serisi.
İçine kurt düşüren RAM.
Patriot'u giriş seviye kartlar trainlemeyebiliyor. B650M-R'da bunu yaşadık.
Manuel ayarlarla açılıyor.

Kaleminize sağlık, kıymetli tavsiyeler aldım. 9700X ve 9070 XT olabilir. Listede ufak değişiklikler yaparak siparişin son halini listeleyip satın alalım. Kartı direkt alıyorum, hazır bulunsun. Teşekkür ediyorum.

Kendime de aldım, Allah affetsin. İşlemci olarak Ryzen 7 9700X sipariş ettim. Diğer parçaları 11.11 deliliği bittikten sonra toparlamayı düşünüyorum. Kargolarda yığılma olacak, o yüzden sakin kafayla almak en iyisi. Tekrar teşekkürler.

rx.webp

Son düzenleme: