6000MHz CL26 RAM’e geçmek mikro takılmaları azaltır mı? FPS etkisi olur mu?

RohanR

Becerikli
Arkadaşlar selam,

Sistemimde şu an Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 EXPO RAM kullanıyorum. Bu RAM’in iki farklı EXPO profili var:

• EXPO 1: 6400MHz CL32
  • EXPO 2: 6000MHz CL30

Her iki profili de denedim. Ancak her ikisinde de zaman zaman FPS düşüşleri ve microstuttering (mikro takılma) yaşıyorum. Özellikle %1 low FPS değerleri bazen rahatsız edici seviyeye inebiliyor.

Yeni RAM olarak G.SKILL 6000MHz CL26 1.45V düşünüyorum. CL değeri daha düşük, voltajı biraz daha yüksek.

AIDA64 Gecikme Testi:

Her iki EXPO profilinde de 66ns ile 69ns arasında gecikme değerleri alıyorum. İncelemelerde bazı kullanıcılar 55ns civarında değerler almış.

Merak ettiğim şey şu:

• Bu gecikme değerleri normal mi?
  • Neden bu kadar fark var? Bellek yapısından mı kaynaklı, yoksa ayarlardan mı?

Sistemim:

• CPU: Ryzen 7 9800X3D
  • Anakart: ASUS ROG Strix X870A
  • RAM (şu an): Kingston Beast Fury 6400MHz CL32 (EXPO 1), CL30 @6000MHz (EXPO 2)
  • GPU: RTX 5080
  • Soğutma: ASUS ROG Ryujin 3 Extreme
  • Kasa: ASUS TUF GT502 Plus

Sormak istediğim:

1. 6000MHz CL26 RAM’e geçmek microstuttering sorununu azaltır mı?
  2. FPS’te genel bir artış sağlar mı? (özellikle %1 düşük FPS açısından)
  3. CL30’dan CL26’ya geçmek gerçekten fark yaratır mı?
  4. AIDA64’teki gecikme değerlerim yüksek mi? Neden 55ns değil de 66-69ns çıkıyor?
  5. Sizce bu değişikliğe değer mi?

Tecrübelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• IMG_0063.webp
    4,7 MB · Görüntüleme: 97
  • IMG_0062.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 66
  • IMG_0057.webp
    5,1 MB · Görüntüleme: 68
  • IMG_0056.webp
    5,2 MB · Görüntüleme: 92
Konu hakkında derince bir bilgi sahibi değilim. Ancak bende RAM alırken bu araştırmalara fazla takıldım. Anladığım sonuç ise şu şekilde oldu. 6400 MHz CL32 = 6000 MHz CL30 | 6400 MHz CL30 = 6000 MHz CL28 | 6400 MHz CL 28 = 6000 MHz CL26 ben bu mantık da 6400 MHz stabil olamayabilir düşüncesiyle 6400 MHz CL 30 alacağıma 6000 MHz CL28 aldım (1.40v olduğu için RAM'lerin alt zamanlarında oynama yapabilirim ancak EXPO açıp devam ettim). FPS farklılığı ise oyundan oyuna değişiklik gösteriyor. Kimi oyun MHz değerini önde tutarken kimisi CL değerini önde tutuyor. Bana sorarsanız aşırı fark olur mu? Olmaz. En baba CL 32 ile CL26 arasında 10 FPS oynar. Mikro takılmaların aradaki 10ns farkı ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Zaten 1 gözün 10 Nanosaniye'yi fark etmesi içinde insan olmaması lazım diye düşünüyorum . Ayrıca RAM'leriniz 1:1'de mi çalışıyor orasını bilen arkadaşlar daha iyi yardımcı olur. Eğer 2:1 modun da çalışıyorsa bu sıkıntılar ondan da olabilir.

Selamlar hocam,
Hocam anakartın bios ayarında uclk=mclk eşitlemesini yaptım 6400mhz de 2:1 çalışıyordu 2167 fclk ayarınfa ayardan sonra 1:1 çalışmaya başladı. Sonuçlar böyle yine de 6000mhz de 2100 fclk de çalışıyor 1:1 oranında hocam

@deadfellow hocam RAM konusunda çok bilgili birisidir. Eğer müsaitse o size daha iyi yardımcı olur. Ancak RAM konusunda detaylıca bilgin yoksa benim gibi EXPO 2'ye alıp 6000 MHz CL30 değerinde devam etmen daha iyi olur.

@deadfellow hocam RAM konusunda çok bilgili birisidir. Eğer müsaitse o size daha iyi yardımcı olur. Ancak RAM konusunda detaylıca bilgin yoksa benim gibi EXPO 2'ye alıp 6000 MHz CL30 değerinde devam etmen daha iyi olur.
Anladım hocam teşekkür ederim Expo 1 Expo 2 Expo Tweaked ayarı var ben Expo tersler ta kullanıyorum.

Kitten'i konuya etiketlersen sana çok yardımcı olacaktır, anakartınız aynı, kendisi 6200 c26 uzmanıdır

6400 c32 RAM var elinde, 1.6 vdd civarına 6200 c26 yapıyorsun zaten, ekstra niye para vereceksin, onu tam anlamadım. Tek yapman gereken RAM'lere üfleyen devirli bir fan koymak, 12 cm yeterli gelir. @RohanR Hynix cipler yüksek voltaj dirençlidir, soğuttuğun sürece degredasyon yaşamazsın. Daily limit olarak 1.65 öneriliyor.

6600 c26 RAM de alsan anakart 2:1 modda açacak, mikrotakılma fark edeceksin, 6000 c28-30 yapıp tüm alt zamanları düzgünce girip, üstüne Nitro ayarlarını yaparsan en iyi performansı alırsın, son olarak da 2133-2200 arası FCLK deneyeceksin. Çok nadir çipler 2233 yapar, o topa girme o yüzden. 2133 yeterli gaming için.

3D çiplerde EXPO açtığın sürece, arada FPS oyunlarında sıklıkla 3-5 dk'da bir olabilir, hikaye tarzı oyunlarda 30 dk'da bir ben de mikro takılma yaşıyorum. 6000 c30 da açsan, 8000 c38 de açsan alt zaman girip son olarak Nitro ayarları + FCLK 2133-2200 stabil hangisi oluyorsa açıp, bir daha dönüp arkanı bakmaman lazım. Anakartınız Kitten ile aynı, en sağlıklı bilgiyi o verecektir.

Genel mantaliteyi kavraman adına, YouTube AM5 DDR5 sistemlerde RAM seçimi adlı video serisi mevcut, onu izleyip AMD AM5 genel chiplet yapısını, imc-ccd yapısı, infinity fabric, UCLK-MCLK-FCLK hakkında kabaca fikir sahibi olduktan sonra, bu işin mantığını kavradıktan sonra, dediklerimi uygula. Direkt olarak 1.6 vdd, 1.45 vddq 1.4 vddio yap 6200 c26 yap demek doğru olmaz. Yaptığın şeyin önce mantığını kavraman gerekli.

Aida outdated bir program, PyPrime, Clam bench, Y-cruncher 2.5b gibi programlarla latency kıyasla, Aida için core tunings legacy çekmen lazım, 5-6 ns düşürüyor gecikmeyi ama reel uygulamalarda ve oyunda daha kötü sonuç veriyor, sadece Aida için konulmuş bir ayar @RohanR

PyPrime ve Y-cruncher Benchmate adlı yazılımda mevcut, Pyprime ayreten indirebiliyorsun github'dan, y-cruncher aynı şekilde benchmark modu falan da mevcut, stabilite testi için de imc+ FCLK stabilitesi için y-cruncher VT3 testi iyidir. Bunları aktarabilirim.

@RohanR RAM'lerin A-Die ise bundan daha iyisini yapma şansın var, M-Die ise en fazla bu olur zaten.

@RohanR Bahsettiğim yerli Buildzoid'in videolarını izle RAM serisini, YouTube TR üzerinden, kabaca fikir sahibi olduktan sonra istediğini yapmakta özgürsün. Bu işlemin bir zararı yok sadece 12 cm 1500 rpm fan üflet RAM'lere, ne kadar serin kalırsa o kadar yararına. Hata vermesini önlersin, tRFC ve tREFI değerleri özellikle hata spamlar çok ısınırsa, vdd değeri arttıkça da sıcaklıklar katlanır bir yerden sonra. İyi soğutman lazım, tek fan ile 1.6'ya kadar vermen problem cıkartmaz.

Bunlar hepsi birer örnek, bu işin ucu açık. Ben uzun zamandır uğraşıyorum, böyle bir sistemin var, düz EXPO açıp yazık etme. Kitten etiketlersen en sağlıklı o yardımcı olur sana, anakart ve işlemciniz aynı çünkü, RAM'ler de 6400 c32. @RohanR

Deadfellow hoca da üstattır, hepimiz bu işin içindeyiz. 6000-6200 için zor bir yanı yok bu işin, alt zamanları bu kadar sıkı girmek zorunda değilsin, gaminge katkısı sınırlı. c26 falan da hikaye, 28-30 yeterli. Önemli olan biraz alt zaman sıkılaştırıp 6200 için FCLK 2167 bile yapıyorsa kafi gelir. Voltaj konusunu anlattım, soğutacaksın sadece, hata vermesini önceleyeceksin. Hynix çipler voltaja karşı dirençli. 1.65 vdd'ye kadar günlük sorunsuz verirsin soğutmak kaydıyla. ben 1.75 kullandım 6400 c26 için ama uzun vade sağlıklı olmaz, soğutma yeterli değil. Heatsinkten ayırıp birkaç fan üfletmek lazım ya da direk watercool yapmak lazım 1.75+ için. Gerek yok günlük kullanımda.

Ben bu dandik sistemle bunları başardım, senin o sistemi uçurman lazım. Parça zararı olacak diye korkma, bu işin zararı yok. Sadece benim gibi akıl sağlığını kaybetme, mantık çerçevesi dışına çıkma. Bu kadar basit. Kimi etiketlesen sana aynısını diyecek. Dediğim şekilde ilerlersen problem yaşamazsın. 6400 yazın açamazsın o anakartta stabil, çok SoC voltaj ister, 6200'de durman lazım. 8000+ deneyebilirsin ama çok mantıklı olmaz. 6200 c26 her türlü daha iyi sonuç verir. Günlük kullanıcı 8000+ bulaşması mantıksız, anakart desteği de sınırlı, 1 DPC denilen 2 RAM slotlu kartlardan değil. Max destek 8000 olarak verilmiş zaten. Bunun çok önemi var mı bilemem. Hero 8400 desteği var. 2 RAM slotu olması daha mantıklı 8000 üzeri için.

@RohanR FCLK 2167 stabil değilse mikro takılma yapar, VDDG CCD ve IOD 1050 mv elle çekip tekrar dene, Linpack extreme 10 GB stres test yap 15-20 kere, sonuçları gözlemle HWiNFO yanda açık kalabilir, 95'e dayar işlemciyi korkma, GFLOPS değerleri en fazla 2-3 oynayacak, 5-10-15 oynamaya başlarsa stabil değilsin. Aynı sıkıntıyı undervolt da yapar, hardware failure alırsın. Y-cruncher'de de bak benim skorları incele, arada sapma neredeyse yok, sapma miktarı aşırı fazlaysa yine stabil değilsin, late error verir, 3-5 saat sonra örneğin. Undervolt bunların hepsini etkiler ve bozar. İlk etapta çipi stokta bırak ya da -10 -15'ten fazla değer uygulama.

Şu bile işini görür. Bu M-Die, voltaj ihtiyacı fazla 1.45 vdd civarı istiyor. Sen 1.4'te bile yaparsın aynısını. Nitro 1-2-1, 1-2-0 yapacaksın, FCLK 2200 stabilse orada kalır değilse 2133'e kadar dene. VDDG ayarlarını yap verdiğim. Nitro kısmında Nitro Enable Robust Training Enable rx-tx-control line 1-2-1 , rx-tx burst kısmını 8x 8x bırak.

Yerli Buildzoid serisini izle, mantığı kavrarsın kabaca. Sonrasında dediğim kişileri etiketlersen yardımcı olurlar büyük ihtimal boş zamanlarında. Ben bu kadar bilgi aktarabilirim, benim bilgi dağarcığım kısıtlı. @RohanR

Zaten @Yasin Alemdağ benden hiç bahsetmemiş, beni kale alan tek bir insan var o da @behramabi zat-ı şahaneleri.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez 9800X3D ile G.Skill CL32 6400MHz'yi 6000MHz'ye çekip RAM'lerin 1:1 çalıştığını nasıl anlarız? Program vs ile mi yardımcı olur musun?

Diğer husus ise EXPO profilini açıp (kayıt etmeden) bellek frekansını 6000MHz çekip BIOS'u saveleyip mi kullanmalıyız?

@Ayhan Dönmez 9800X3D ile G.Skill 6400MHz'yi 6000MHz'ye çekip RAM'lerin 1:1 çalıştığını nasıl anlarız? Program vs ile mi yardımcı olur musun?
ZenTimings ile sağ üstte yazar UCLK=MCLK olacak, FCLK da 6000 için 2000 ilk etapta yeter, sonrasında 2133-2200 aralığını denersin yeterli bilgiye sahip olduğunda. FCLK stabil olmazsa crash ya da mikro takılma sorunları yapar ekstra çünkü. Ama 2100 stabil olacaktır, onu kafadan verebilirsin. 1:1 modda AMD için Sync FCLK diye bir şey tam anlamıyla yok aslında 3'e 2 orandan dolayı ufak bir latency benefit-gecikme avantajı sağlıyor, çok anlamlı değil.

6400 bellek mevcutsa, dümdüz EXPO açıp 6400 yazan yeri elle 6000 çekmek yeterli gelir. İstersen alt zamanları 6000 için uydurabilirsin, daha doğrusu ana 4 zamanı, 6400 için bunlar genelde 32-39-39-102 olur, sen bunu 6000 çekeceğin için, timings kısmına girip 30-38-38-96 yapabilirsin kafadan, %99 problem çıkmayacaktır. OCCT CPU+RAM large+extreme test yaparsın ekstra, stabilite sorunu varsa kabaca görünür orada.

Teşekkür ederim yarın sistemi tamamlayıp ilk işim bunları test etmek olacak. Aksilik olursa etiketlerim
Timing değerleri haricinde voltaj ayarını yapmam gerekiyor mu bir de son olarak bunu sorayım.

Teşekkür ederim yarın sistemi tamamlayıp ilk işim bunları test etmek olacak. Aksilik olursa etiketlerim
Büyük ihtimal olmaz. 6400 RAM almak geleceğe dönüklük açısından mantıklı. Şu anlık 6000 çekip kullanırsın, 1 yıl sonra ya da 3-5 ay sonra BIOS sürümleri daha iyileşir, sen de gerekli bilgiye sahip olursun, birkaç hafta-1 ay boşluğun olur, belki 6200-6400 stabil hale getirirsin. Bu iş hem hobi hem de ekstra FPS ve %1 Low değerleri artıyor özellikle FPS tarzı oyunların, hikaye oyunlarını çok etkilemez 3-5 FPS verir ama onda da akıcılık artar.

Bir de Nitro ayarları var, onu anlattım, ekstra araştırabilirsin Reddit-overclock.net falan, RAM mevzusu detaylı bir konu ama korkulacak bir şey yok. Bu işlere girmeye karar verdiğinde, clear cmos nasıl yapılır onu öğrenmelisin sadece, clear cmos tuşu yoksa kartında, tornavida ile manuel clrtc pinlerden sıfırlamayı öğrenmen lazım. Metal objelerle anakart PCB'sine üzerine temas etmek iyi değildir, veri yolları vesaire geçer, elektrik mevcutken değersen kısa devre riski var. Elektrık her zaman sıfırlanmalı, bunun için de fişten çekip kasa power tuşu 10-15 sn basmak tavsiye edilir, sonrasında anakart üzerinde ne işlem yapılacaksa yapılır. @AKINCILAR

İlk iş BIOS update'lenmeli bir de, EXPO'ya bulaşmadan önce, o çok önemli. Son BIOS'lar ile birlikte çoğu sıkıntıyı giderdiler. Eski BIOS'larda sıkıntı yaşama ihtimalin var.

@AKINCILAR 1.4v 6400 c32, sorunsuzca 6000 c30 yapabilmeli 1.4v'ta, Single Rank bu çünkü, tek 16 modül. Dual Rank için ekstra test edersin, en kötü hata verir. Ekstra voltaj ayarlaman gerekmez yani %99.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…