Bütçe
7.000 TL

emres2005

Başarılı
Normalde USB ile bağladığım 10 yıllık HDD'nin kablosuna değdiğim an disk çıkar ve chkdsk ister. Bu beni hiç sinirlendirmedi ama geçen gün Chkdsk'te orphan filelar silip sonrasında Epic Games kütüphanemi göremeyince yeni 2 TB NVMe M.2 PCI-e Gen4 SSD almaya karar verdim (ve laptopun içindeki 512 GB'lık SK Hynix PC801 SSD'yi satmaya).

O yüzden önerilerinize ihtiyacım var, çünkü tek bildiğim kıyas R/W hızları ve onun da medyanını bilmiyor gibiyim. Vade farksız 5-6 taksit olabilse çok iyi olur. Kredi kartı Halkbank Paraf, Ziraat Bankkart ve Kuveyt Türk Sağlam Kart var.

7binin üzerinde fiyatına değebilecek bir şeyler var mıdır ki? Varsa WD Blue ile nasıl bir farkı olur? Fiyatları biraz kabullenemiyorum hep pahalı geliyor ama piyasa bu şekildeyse değecek bir şeyi kabullenebilirim

Kabullenememeniz çok normal çünkü gerçekten pahalı. Çip krizi yüzünden fiyatlar uçtu, normalde bu kadar pahalı değildi. Şu son 1.5-2 ay içinde fiyatlar bu hale geldi. Daha da yükselecek zaten bu fiyatlar. Ne kadar erken alırsanız o kadar iyi diyelim artık.

7.000 TL'yi bir miktar aşarsak şu an kullandığınız diskin seviyesinde olan Kioxia Exceria PRO modeli var:

Aradaki fark yapacağınız işlere göre hissedilir. Öyle internette gezmeyle, oyun oynamayla gözle görülür bir fark yaratmaz size diskler. En fazla oyun açılış süreleri milisaniye cinsinden falan fark eder yani, öyle söyleyeyim. Eğer yoğun olarak disk hızına ve stabilitesine ihtiyaç duyduğunuz bir iş yapıyorsanız o zaman bu Exceria PRO gibi diskler performans farkını ortaya koyuyor.

Konuda sadece okuma/yazma hızını bildiğinizi söylediğiniz için çok teknik özelliklere girip kafanızı karıştırmayayım. Özetle şöyle söyleyeyim: Fiyat farkına değecek olarak DRAM yongası barındırması, daha üst seviye kontrolcüye sahip olması ve nispeten daha yüksek okuma/yazma hızlarına sahip olması gibi temel farklar var.

DRAM barındırması SSD'ler için artı bir özellik. Kısaca SSD'nin hem ömrünü olumlu yönde etkiliyor hem de genel performansa olumlu yönde katkı sağlıyor. SSD'de bir önbellek görevi görüyor, normalde verilerinizin depolandığı NAND yongalara göre kat kat daha hızlı bir bileşen. WD Blue SN5000 modelinde DRAM yerine HMB dediğimiz önbellek yer alıyor. DRAM'e göre kapasitesi daha küçük ve sistem belleğinin ufak bir kısmını kullanıyor. Temelde aynı işlev.

Özetle Exceria PRO, WD Blue SN5000'e göre daha güçlü bir SSD. Bazı dizüstü bilgisayarlarda yüksek sıcaklığa çıkabiliyor ama, bunu da göz önünde bulundurmak gerek. İyi bir soğutma gerekli olabiliyor.

Teşekkürler, RAM kıtlığından haberdardım da SSDlere de bu kadar yansıdığını bilmiyordum.
Benim SSD slotu network kartının dibinde. SSDnin ısınması buna sıkıntı çıkarır mı ki?

Dosya Ekleri

• IMG_20241027_132601.webp
    IMG_20241027_132601.webp
    448,6 KB · Görüntüleme: 31