Bütçe
7.500 TL
Cihazınızda 1 adet SATA 3 2.5" girişi ve 2 adet 22x80 boyutunda PCle Gen 3 SSD slotu bulunuyor. Gen 3 SSD slotu bulunduğu için SSD'ler maksimum 3500 MB/s okuma hızında çalışacak maalesef, yine de Gen 4 SSD almanız daha mantıklı olur.

Cihazınızın termal yönetimi iyi değil (ayrıca fazla toz çeken bir model) ve SSD slotlarında soğutma için herhangi bir şey göremedim (sizin teyit etmeniz daha doğru olur). Bu model özellikle bu tür kasalarda fazlasıyla sıcak çalışıyor, SSD throttle yaşamanız yüksek ihtimal ama yine de tölerans gösterilebilir yanına soğutucu blok alırsanız.

Bunu da alternatif olarak önerebilirim; Exceria Pro dengi denebilir, sıcaklık konusunda daha iyi çalışan bir model.

https://share.google/9N0ykqQGIj7lvTRqf bu tarz ince bir blok alabilirsiniz, sığmama sorunu yaşayan görmedim, varsa @Caner Uncu bilgi verebilir.
Dizüstüne sığmaz gibi o.

İçerisine sistem de kurulacaksa DRAM'li bir SSD gerekli.
Şart değil, DRAM'siz SSD ile de gayet normal işletim sistemi kurulup kullanılabilir. DRAM'in amacı işletim sistemi kurmaya yaraması değil. DRAM'in işlevi bence çok yanlış anlaşılıyor. HMB'li disk, DRAM'li diske göre kat kat daha yavaş değil, genel kullanımda kullanıcının fark edeceği bir şey olmaz.

Kioxia Exceria PRO çok iyi disk, tercih edilebilir ama cihaz Gen3 destekliyorsa yarı hızları elde edeceksiniz. Sıcaklık konusu için test etmeden bir şey diyemem ama bu tür üst segment Gen4 diskler, çıplak kullanıldığında yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor.

Alternatif olarak ucuz yollu WD Blue SN5000 tavsiye edebilirim:

5.950 TL'ye fena değil. Şahsen ben Gen3 laptop için maksimum parayı harcamazdım, zaten bir şey fark etmeyecek.

Dizüstüne sığmaz gibi o.

Şart değil, DRAM'siz SSD ile de gayet normal işletim sistemi kurulup kullanılabilir. DRAM'in amacı işletim sistemi kurmaya yaraması değil. DRAM'in işlevi bence çok yanlış anlaşılıyor. HMB'li disk, DRAM'li diske göre kat kat daha yavaş değil, genel kullanımda kullanıcının fark edeceği bir şey olmaz.

Kioxia Exceria PRO çok iyi disk, tercih edilebilir ama cihaz Gen3 destekliyorsa yarı hızları elde edeceksiniz. Sıcaklık konusu için test etmeden bir şey diyemem ama bu tür üst segment Gen4 diskler, çıplak kullanıldığında yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor.

Alternatif olarak ucuz yollu WD Blue SN5000 tavsiye edebilirim:

5.950 TL'ye fena değil. Şahsen ben Gen3 laptop için maksimum parayı harcamazdım, zaten bir şey fark etmeyecek.
Hocam 1tb olsa dramli SSD bulanabilir mi ?

@Caner Uncu, hocam bunu alıyorum.
Birde bana SSD yuvası önerebilir misiniz?

Son düzenleme:
Hocam Pro çok ısınıyor demiştiniz. Taşınabilir SSD aparatı.
SSD'yi taşınabilir olarak mı kullanacaksınız yoksa dizüstü bilgisayara mı takacaksınız? Konuda bilgisayar için istemiştiniz.

1 TB DRAM'li disk ucuza yok. Ki taşınabilir disk yapacaksanız bu kadar abartı disk almanıza gerek yok USB portu yüzünden 7 GB/sn hız alamayacaksınız zaten. Şu an ucuza SanDisk Extreme var, 3.750 TL'ye güzel o. DRAM yok.

Satıcısı hakkında fikrim yok.

Hocam 1 TB DRAM'li disk uygun fiyata yok. Orta segment, DRAM'li disk öneremiyorum çünkü piyasada yok. DRAM'li olması şart değilse attığım SanDisk Extreme gayet güzel. İllaki DRAM olacaksa da Exceria PRO.

Exceria PRO ve muadilleri çıplak kullanımda zaten ısınabilir, bu diske özel sorun değil. Yüksek okuma/yazma hızlarına sahip oldukları için sıcaklık da yükseliyor. Ben hâlâ bu diski laptop için mi alıyorsunuz yoksa taşınabilir disk için mi onu anlamadım. Konuda laptop için 2 TB istediniz, şu an taşınabilir ve 1 TB'a döndü konu. Exceria PRO'yu taşınabilir disk için önermiyorum, gereksiz.

Hocam normalde 2 tb'lık arıyordum. Ama siz 2 terabayt ettim için WD dram siz olarak kullanmanın bir sıkıntı çıkartmayacağını söylediniz.
Ben de bir terabaytlık önerme yapsaydınız.
Ne olur dedim. Siz de bana Kioxia Exceria PRO. Önerdiniz ben dizüstü bilgisayarımdaki 256 GB'lık ssd için ssd kutusu ne önerirsiniz diye sordum

@Caner Uncu,
Western Digital Blue SN5000 WDS200T4B0E PCI-Express 4.0 2 TB M.2 SSD
Bu ssd al diyorsanız. Bunu alacağım ısınmadan yana Bir sıkıntısı yok ise?