Benim oynayacağım oyunlar için kartın 2K performansı tatmin edici. 8GB VRAM açıkçası güncel dönemde pek yeterli değil. Basit ve popüler bir örnek verecek olursam; Forza Horizon 5, ekstrem ayarlarda VRAM kısıtlamasına giriyor.Kart 2K kartı değil zaten. Alacak olduğunuz 7600XT de 2K kartı değil. 7600XT'ye karşı 8 GB 9060XT 2K da daha iyi performans verecektir.
Detaylar
Kim cevapladı?- Bütçe
- 7500
Yasin Alemdağ
Yetkin
Benim oynayacağım oyunlar için kartın 2K performansı tatmin edici. 8 GB VRAM açıkçası güncel dönemde pek yeterli değil. Basit ve popüler bir örnek verecek olursam; Forza Horizon 5, ekstrem ayarlarda VRAM kısıtlamasına giriyor.![]()
Bence yanlış bir düşünce. NVIDIA tarafında alıp RT açmayı düşünüyor olsanız biraz daha mantıklıdır diyeceğim. RT olmadan 2K yüksek ayarlarda sadece Forza için konuşacak olursa Extreme de bile 7600XT'den daha iyi bir performans verecektir. Bütçe varsa 16 GB almak daha mantıklı ama günümüz oyunları da dahil birçok oyunu halen daha 8 GB VRAM oynatıyor (batıl inanışlara göre yetmiyor). 4060 Ti ile arkadaşım 2K da sanat yapıyor ama 9060XT yapamayacak ilginç.
Yapamayacak demedim hocam. Üstte anlattığım durumu RTX 3060 Tİ 8gb Nvidia kartta yaşadığım için söyledim ve bu durumdan kaynaklı emin olamıyorum. Eğer ki nesil arttıkça VRAM etkisi azalıyor gibi bir şey anlatmaya çalışıyorsanız tamam.Bence yanlış bir düşünce. NVIDIA tarafında alıp RT açmayı düşünüyor olsanız biraz daha mantıklıdır diyeceğim. RT olmadan 2K yüksek ayarlarda sadece Forza için konuşacak olursa Extreme de bile 7600XT'den daha iyi bir performans verecektir. Bütçe varsa 16 GB almak daha mantıklı ama günümüz oyunları da dahil birçok oyunu halen daha 8 GB VRAM oynatıyor (batıl inanışlara göre yetmiyor). 4060 Ti ile arkadaşım 2K da sanat yapıyor ama 9060XT yapamayacak ilginç.
8GB VRAM çoğu oyunu oynatır buna hem fikiriz fakat 1 yıl sonra ne olacağı belli değil. Bir bakmışız 8GB VRAM anca FPS oyunu açıyor olabilir. Ben geleceğide düşünerek yorum ve düşüncelerimi yazıyorum. Bu bağlamda 2024-2025 çıkışlı 8GB bir kart ofis kartına dönüşmüş olabilir.
Yazdıklarım olacak değil ama olmayacakta değil sonuçta. Bunun örnekleri giderek artıyor sonuçta.
Ha şunuda ekleyeyim; RX 7600 XT günümüz oyunlarının (AAA) çoğunu 100 FPS üstü, bazılarınıda 70 FPS civarında "akıcı" şekilde oynayabiliyor ki AMD'nin son nesilde getirdiği "yazılımsal" özellikleri önceki nesillerede "genel olarak" getiriyor. Tüm bunları düşününce RX 7600 XT 16GB gayet kabul edilebilir bir kart oluyor.
Genel olarak durumu bu şekilde anlatmış oldum.
8GB kart neden istemediğimi umarım anlatabilmişimdir. (Hem deneyim hem gözlemler sonucu.)
Aynı şekilde neden AMD kartlar üzerinde durduğumu.
Öneriniz için teşekkürler hocam, bakacağım bunlarada.Bütçen çıkarsa R27QE, G274QPF E2 veya Q27G4XF öneririm, çıkmazsa KTC de alınır.
Yapamayacak demedim hocam. Üstte anlattığım durumu RTX 3060 Ti 8 GB NVIDIA kartta yaşadığım için söyledim ve bu durumdan kaynaklı emin olamıyorum. Eğer ki nesil arttıkça VRAM etkisi azalıyor gibi bir şey anlatmaya çalışıyorsanız tamam.![]()
8 GB VRAM çoğu oyunu oynatır buna hemfikiriz fakat 1 yıl sonra ne olacağı belli değil. Bir bakmışız 8 GB VRAM anca FPS oyunu açıyor olabilir. Ben geleceğide düşünerek yorum ve düşüncelerimi yazıyorum. Bu bağlamda 2024-2025 çıkışlı 8 GB bir kart ofis kartına dönüşmüş olabilir.![]()
Yazdıklarım olacak değil ama olmayacakta değil sonuçta. Bunun örnekleri giderek artıyor sonuçta.
Ha şunu da ekleyeyim; RX 7600 XT günümüz oyunlarının (AAA) çoğunu 100 FPS üstü, bazılarınıda 70 FPS civarında "akıcı" şekilde oynayabiliyor ki AMD'nin son nesilde getirdiği "yazılımsal" özellikleri önceki nesillerede "genel olarak" getiriyor. Tüm bunları düşününce RX 7600 XT 16 GB gayet kabul edilebilir bir kart oluyor.
8 GB kart neden istemediğimi umarım anlatabilmişimdir. (hem deneyim hem gözlemler sonucu.)
Öneriniz için teşekkürler hocam, bakacağım bunlarada.
4070 Ti super kullanıyorum. Cyberpunk'da 2K path racing ve fg açık şekilde 11.5GB VRAM kullanıyor. 7600XT de bu ayarları açarsanız direkt 15 FPS falan alırsınız herhalde. 16 GB değil 32 GB bile VRAM olsa anlamı yok. 1080p Ultra da 8 GB da yetmez ama 10GB yeter. 6 GB fazlası var 7600XT'nin. 7600XT 1080p Ultra oynatır mı? Şu an istisna oyunlar hariç oynatabilir ama 1-2 sene sonra yetmeyecek. Mecbur ayarları düşüreceksiniz. Ayarları düşürdüğünüzde de VRAM kullanımı azalacak. Yani tercih yaparken 1080p high ayarlar olarak değerlendirmenizi öneririm. FSR açmak VRAM kullanımını da azaltıyor.
Şöyle basitçe göstereyim:
7600XT 2K Max ayarlar 40 FPS.
9060XT 8 GB 2K Max ayarlar 30 FPS (VRAM darboğazı)
7600XT 2K optimize ayarlar 55 FPS.
9060XT 2K optimize ayarlar 70 FPS.
Kısaca VRAM darboğazı olmadığı oyunlarda 9060XT ezecek. Buna ek olarak ayarları Ultra değil de optimize olacak şekilde ayarlarsan yine ezecek. Zaten 7600XT Ultra ayar kartı değil. Ultraya alınca kas gücünden ötürü düşük FPS alacaksınız. Optimize ayarlarda kullanmanızı öneririm. Görüntüye neredeyse etki etmeyen ama FPS'yi çok fazla düşüren ayar var.
Bir de şöyle düşünün FSR 4 ve FSR 3.1 arasında dağlar kadar fark var. 2K da far 3.1 açmak bile görüntüyü çöp ediyor. FSR 4, DLSS seviyesine yaklaştı. Artık oyunu Minecraft'a çevirmiyor. 9000 serisine redstone gelecek. İleride FSR 5 ve FSR 6 çıkınca yüksek ihtimal destekleyecek. RT performansı açısından dağlar kadar fark var. Bazı oyunlar RT zorunlu açık geliyor.
Mesela RX5000 serisinde mesh shader olmadığı için Alan Wake 2 de çok düşük FPS veriyor 5000 serisi. Zamanında kim bilebilirdi bunu? AMD koymamış.
AMD 9000 serisinde NVIDIA'nın aksine gerçekten büyük bir sıçrama yaptı. Mesela 7 senelik RTX 2000 serisi bile DLSS 4 kullanabilirken donanım bulunmadığı için GTX serisinde DLSS açılamıyor bile. FSR 3.1 de öyle. 9000 serisi sürekli upgrade alacak. 2 sene sonra FSR 6 çıktığında iyi ki 9000 almışım hala özellikler güncelleniyor diyeceksiniz.
Şahsi önerim 7000 serisini almamanız yönünde olur. Gerekirse zorlayın 16 GB 9060XT alın. 7000 bitti artık. AMD 9000 serisini sürekli güncelliyor ve güncellemeye devam edecek.
VRAM farkından ötürü hiçbir oyunda performans farkı yok demiyorum. Bazı spesifik oyunlarda 8 GB yetmiyor bu doğru. Ama ayarları illa ultrada oynamak zorunda değilsiniz. Getiri ve götürüleri dikkate almanızı öneririm.
Özellikle son 10 yıldır VRAM mevzusu dönüyor ama, steam donanım anketi ortada. VRAM'den oyunu oynayamıyorum diyen sayısı da çok az. Gerekli ayarları yaptıktan sonra istisna durumlar hariç 8 GB 1080p de hala işinizi görür. Buradan şunu söylediğimi çıkarmayın 8 GB yeterli 12 GB almayın falan. Demek istediğim 9060XT gibi bir kart varken 7600XT kesinlikle bir tercih sebebi olamaz. 1-2 sene sonra kartın gücü yetmeyince FSR gerekecek, FSR 3.1 ile potato grafiklerde oynamak zorunda kalırsınız. Hiçbir güncelleme almadan sadece saf kas gücüyle.
VRAM mevzusu pazarlama stratejisine döndü.
Mesele vram değil. Mesele mimari, rops, yapay zeka hızlandırma, hesaplama birimi, bellek veriyolu, bellek bant genişliği, sm sayısı, rt çekirdeği, saat hızı, bellek hızı, infinity cache, transistör sayısı, işlem gücü vs bir sürü etmen var. İnsanlar bunları bırakıp vram’den başka bir şeye bakmıyor.
Son düzenleme:
Yasin Alemdağ
Yetkin
Yapamayacak demedim hocam. Üstte anlattığım durumu RTX 3060 Ti 8 GB NVIDIA kartta yaşadığım için söyledim ve bu durumdan kaynaklı emin olamıyorum. Eğer ki nesil arttıkça VRAM etkisi azalıyor gibi bir şey anlatmaya çalışıyorsanız tamam.
8 GB VRAM çoğu oyunu oynatır buna hemfikiriz fakat 1 yıl sonra ne olacağı belli değil. Bir bakmışız 8 GB VRAM anca FPS oyunu açıyor olabilir. Ben geleceğide düşünerek yorum ve düşüncelerimi yazıyorum. Bu bağlamda 2024-2025 çıkışlı 8 GB bir kart ofis kartına dönüşmüş olabilir.
Ha şunu da ekleyeyim; RX 7600 XT günümüz oyunlarının (AAA) çoğunu 100 FPS üstü, bazılarınıda 70 FPS civarında "akıcı" şekilde oynayabiliyor ki AMD'nin son nesilde getirdiği "yazılımsal" özellikleri önceki nesillerede "genel olarak" getiriyor. Tüm bunları düşününce RX 7600 XT 16 GB gayet kabul edilebilir bir kart oluyor.
8 GB kart neden istemediğimi umarım anlatabilmişimdir. (hem deneyim hem gözlemler sonucu.)
Öneriniz için teşekkürler hocam, bakacağım bunlarada.
Yazacaktım ama @2254 hocam çok güzel açıkladı durumu
Ağzına sağlık hocam anlatmaya çalıştığımı detaylıca anlattınız.