Makaleler
62
Yer
Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu
Önceden açtığım konuları bilenler bilir. Birkaç aydır Linux dağıtımlarını inceliyor, Linux'u hafif hafif çözmeye çalışıyordum. Bugün tamamen denediğim dağıtımlar arasından en beğendiğim ve en performanslı olan Debian 13 ile Linux dünyasına geçiş yapmış bulunmaktayım. Aşırı lazım olmadıkça Windows'a geçmeyi düşünmüyorum. Şimdi tek halletmem gereken şey Steam, Discord gibi Windows tarafında kullandığım uygulamaları veya alternatifleri Linux'ta bulmak ve indirmek olacak.

1774974032938.webp

Debian iyi tercih, stabilite açısından en sağlam distro’lardan biri. Steam ve Discord’un Linux native sürümleri mevcut, Steam tarafında Proton ile Windows oyunlarının büyük kısmı çalışır. Lakin kernel/driver uyumu önemli. Özellikle NVIDIA GPU varsa proprietary driver kurulmalı. Anti-cheat konusu zaten malum. Genel kullanımda performans ve stabilite açısından tatmin eder, fakat %100 uyumluluk beklenmemeli.

Debian iyi tercih, stabilite açısından en sağlam distro’lardan biri. Steam ve Discord’un Linux native sürümleri mevcut, Steam tarafında Proton ile Windows oyunlarının büyük kısmı çalışır. Lakin kernel/driver uyumu önemli. Özellikle NVIDIA GPU varsa proprietary driver kurulmalı. Anti-cheat konusu zaten malum. Genel kullanımda performans ve stabilite açısından tatmin eder, fakat %100 uyumluluk beklenmemeli.
Sürücü konusunda bir sıkıntı çıkmadı. Profil mesajına attığım ekran görüntüsünde sistem özellikleri belli oluyor zaten. Steam'den sadece CS2 açsam yeterli.

Şimdi tek halletmem gereken şey Steam, Discord gibi Windows tarafında kullandığım uygulamaları veya alternatifleri Linux'ta bulmak ve indirmek olacak.
Ney? Linux demek Steam demek zaten alternatif derken neyi kastettin anlamadım. İkisi de native bir şekilde destekleniyor.

Valve oyunları zaten native Linux destekliyor en azından Half-Life oynarken Wine veya Proton gibi katmanlara ihtiyaç duymuyorum, oyun direkt akıcı çalışıyor.

Önceden açtığım konuları bilenler bilir. Birkaç aydır Linux dağıtımlarını inceliyor, Linux'u hafif hafif çözmeye çalışıyordum. Bugün tamamen denediğim dağıtımlar arasından en beğendiğim ve en performanslı olan Debian 13 ile Linux dünyasına geçiş yapmış bulunmaktayım. Aşırı lazım olmadıkça Windows'a geçmeyi düşünmüyorum. Şimdi tek halletmem gereken şey Steam, Discord gibi Windows tarafında kullandığım uygulamaları veya alternatifleri Linux'ta bulmak ve indirmek olacak.

Fazla aramana gerek yok illa ki repolardan birindedir. Bu arada Steam icin bir PPA gerekiyor mu bilmiyorum.

Guncel bir sistemin varsa fazla takilma Debian Stable falan, guncel bir Linux kur daha iyi performans alirsin ve daha duzgun calisir wine/steam programlari.

Yazılımcıysan Linux pil falan daha az tüketiyor ama değilsen boş iş. Windows kullanışlı, artı laptop için özellikle Linux önemli; daha az enerji tüketiyor. Mint kullanmanı önerim ama yazılım değil de başka işler için hiç Linux kullanma, seni yoracaktır.

Son düzenleyen: Moderatör: