Bütçe
70.000 TL

Egqe

Çalışkan
İyi akşamlar herkese.

Özellikle rekabetçi oyunlarda yüksek Hz değerlerini hedeflediğim, 1080p odaklı bir sistem toplamak istiyorum. Genellikle Rainbow Six: Siege ve Apex Legends gibi optimizasyon konusunda seçici oyunlar oynuyorum; hikayeli tarafta ise Assassin's Creed serisine odaklanıyorum.

Toplamayı düşündüğüm sistem bileşenleri şu şekilde:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D (Veya 9800X3D seçeneği)
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 9060 XT 16 GB
  • Anakart: ASUS Prime B650M
  • RAM: Patriot Viper 16 GB (2x8) DDR5
  • Kasa ve PSU: MSI MAG Forge 121A 750W

Hedefim 320 FPS değerlerinin üzerine stabil bir şekilde çıkabilmek. OC düşünmediğim için anakart bütçesini düşük tutup işlemciye odaklanmak istedim. Sizce bu oyunlarda hedeflediğim akıcılık için 7800X3D yeterli olur mu, yoksa doğrudan 9800X3D modeline mi yönelmeliyim?

Ayrıca bu sistemde RAM tarafında 16 GB güncel oyunlar için bir darboğaz oluşturur mu? Görüşlerinizi bekliyorum.

Alacağın sistemi buradan araştırmanı öneririm. PC'lerin Akakçesi gibi çalışıyor.
(Sitenin yapımcısı forumda takılıyor olması lazım)
Fazla yaymaya korkuyorum. Markanın biri kıl kuyrukluk yapıp fişini çekmesin diye.

Alacağın sistemi buradan araştırmanı öneririm. PC'lerin Akakçe'si gibi çalışıyor.
(Sitenin yapımcısı forumda takılıyor olması lazım)
fazla yaymaya korkuyorum. Markanın biri kıl kuyrukluk yapıp fişini çekmesin diye.

Sağ olasın hocam burayı biliyordum da hiç akılma gelmemişti ama bu kadar üst bir işlemci olan sistemde 2x8 RAM bulmak imkansız gibi bir şey :D

Anakartı bu yap. RAM'i tek 16 yap. 16 oyunlarda yetecektir. Zaten 7800X3D OC yapılamıyor.

OC yapmıyıcam o yüzden o anakart demiştim.İşlemci için değil. 2x8 daha iyi olmaz mı hocam DDR5 olsa bile.

Anakartı bu yap. RAM'i tek 16 yap. 16 oyunlarda yetecektir. Zaten 7800X3D OC yapılamıyor.
O kadar uçmasına bile gerek yok. Tak kullan mantığında takılacak birisi için. Ha bütçede boşluk vardır, neyle yuvarlasam der o zaman mantıklı.
Öbür türlü en dengeli seçenek bu ;

Anakart şu an indirimde. OC yap yapma kesinlikle bunu almalısın. 3 tane M.2 slotu var en kötü olarak.

O kadar uçmasına bile gerek yok. Tak kullan mantığında takılacak birisi için. Ha bütçede boşluk vardır, neyle yuvarlasam der o zaman mantıklı.
Öbür türlü en dengeli seçenek bu;

Hocam ucuz olsa 2x16 alacaktım ama çok pahalı. Bir şekilde 2x16 alırsam 9800X3D alamam biliyorum aralarında %10 gibi düşük bir fark var ama o %10 bile fark ettiriyor.

Anakart şu an indirimde. OC yap yapma kesinlikle bunu almalısın. 3 tane M.2 slotu var en kötü olarak.

Bakacağım sağ olasın.

OC yapmıyıcam o yüzden o anakart demiştim.İşlemci için değil. 2x8 daha iyi olmaz mı hocam DDR5 olsa bile.
Hayır o DDR4 de kaldı. DDR5 de 4 kanal ram kullanmak bir ton sıkıntı çıkarıyor.
Yok Mhz düşür UV at, 2D2R frekansları çok etkiliyormuş, çip kötü geldi RAM kendisine dokundurmuyor cart curt...
DDR5 de en az 1x16 şeklinde kurulum yapılmalı. Hatta bu yüzden 2 ram slotlu anakartlar pasif üstünlük kuruyor.

EDİT : DDR5 de tek kanal kullanımı ciddi performans düşürmez.