Bütçe
70.000 TL

Exclaubb12

Başarılı
Arkadaş laptop alacak. MSI Katana 17 HX B14WFK-257XTR bu modeli bulduk. Fiyatına göre mantıklı duruyor. Ama bir sıkıntısı, kroniği var mıdır bilmiyoruz. Mantıklı bir model midir? Sizin bu fiyat bandına önerebileceğiniz başka model var mıdır? Kendisi daha önce servis sıkıntısı yaşadığı için Monster istemiyor. GameGaraj, Excalibur da istemiyor. Yani uzun lafın kısası ASUS veya MSI istiyor. Lenovo LOQ kendim de kullandığım ve büyük bir sıkıntı yaşamadığım hâlde anakart yanma mevzularından ve diğer kronik sıkıntılarından dolayı tavsiye etmiyorum. Çözüldü artık yok diyorlar ama riske atmak istemiyorum. Birkaç gün önce bir tanıdığımdakinin anakartı yandı. Laptop'ta istediğimiz özellikler 17'' ekran olması, ekran kartının 5000 serisi olması ve diğer özelliklerinin de bunlara uygun olması. Şimdiden teşekkürler.

@Exclaubb12, Monster, Excalibur, Lenovo istememesini anlarım ancak GameGaraj kısmını anlayamadım. Bütçelerdeki en sıkıntısız cihazları üretiyorlar. Tongfang kasaya sahip serileri var (R9T, X5T, X7T gibi). Bir de MSI Vector kasa kullandıkları cihazlar da var (9XL).

Öneri yapmadan önce neden MSI Katana serisinin de alınmayacağını yazayım: Soğutma sistemleri berbat. Boyut büyümesine karşın, 15" versiyondaki sistemi sadece 17" versiyona uyarlamışlar. Ne fan çapları büyümüş ne bir şey. Meşhur MSI kroniği olan menteşe problemi de cabası.

1773237683199.webp

Elediğiniz firmalar arasına artık MSI da eklendiğine göre elimizde bir tek ASUS kaldı. O tarafta da bütçenizde 17" cihaz yok; o yüzden isteklerinizi revize etmeniz gerekiyor.

ASUS ve MSI istemesinin sebebi nedir? Türkiye'deki en kötü teknik servise sahip bunlar.

BDH Bilişim varken mi? Sanmıyorum.

Daha önce Katana B13V RTX 4060 deneyimleme şansım oldu; panel bir tık pos cihazına bakıyormuş gibi hissettiriyor. Harici bir monitör kullanılacaksa tercih edilebilir. Servis olarak MSI beni hiç üzmedi, servise gönderdiğim ürün ile sorunum geçmezse altı ay koşulsuz iade hakkım olduğunu direkt kendileri aktardı. Bunu Türkiye'deki başka hangi firma yapar, tartışılır. Asus tarafında da muhattap bulmak kolay fakat biraz daha katılar. Yani ışık sızması olan laptopumda ''Işık sızması IPS panel teknolojisi kaynaklıdır, bir arıza değildir.'' diye DOA raporu çıkardıkları gün notlarını verdim. Akabinde monitör aldım onu mesela sorunsuz iade aldılar. Yani işi bilen ve bilmeyen kişiler bir arada, ben Asus'u biraz öyle görüyorum. Monster'a gelecek olursak servisi hala iyi, ilgili. Sadece F/P bir tarafları kalmadı. O parayı o panele veresi gelmiyor insanın.

Lenovo, HP, Casper, Acer tarafında çok daha olumsuz kullanıcı deneyimlerine denk geldim. Hal böyle olunca Asus ve MSI tercih etmek isteme sebebiniz bana çok da mantıksız gelmiyor. Bir ürün alırken 2-3K fazla verip muhattap bulabileceğin bir marka tercih etmek gayet de mantıklı. Sırf bu yüzden RTX 5060 Ti ekran kartımı Asus seçmiştim. Tabii şöyle bir şey de var insanlar bunu anlamıyor. İkinci elden satmaya kalksan en ucuza göre kıyaslıyorlar, o an marka değeri uçup gidiyor onu da eklemiş olayım.

Game Garaj yeni yeni incelemeye başladığım bir firma. @22723'ın deneyimine bakınca servis kalitesi güven vermiyor. Fakat kötü bir teknisyene de denk gelmiş olabilir, bilemeyiz. Genel anlamda henüz çok da kötü bir ün salmadı fakat BIOS update almaması gibi durumlar uzun vadede bana tam olarak güven veremiyor. Onun dışında en F/P ürünler şu an GG'den çıkıyor.

Tüm bu bilgileri topladığımızda önerebileceğim ürün: Asus TUF F16 RTX 5060 olur. Türkiye'de yaşamıyor olsak düşünmeden Lenovo derdim. Panel kaliteleri bir ayrı oluyor..

Son düzenleme:
Daha önce katana B13v RTX 4060 deneyimleme şansım oldu; panel bir tık POS cihazına bakıyormuş gibi hissettiriyor. Harici bir monitör kullanılacaksa tercih edilebilir. Servis olarak MSI beni hiç üzmedi, servise gönderdiğim ürün ile sorunum geçmezse altı ay koşulsuz iade hakkım olduğunu direkt kendileri aktardı. Bunu Türkiye'deki başka hangi firma yapar, tartışılır. ASUS tarafında da muhatap bulmak kolay fakat biraz daha katılar. Yani ışık sızması olan laptopumda "ışık sızması IPS panel teknolojisi kaynaklıdır, bir arıza değildir." diye doa raporu çıkardıkları gün notlarını verdim. Akabinde monitör aldım onu mesela sorunsuz iade aldılar. Yani işi bilen ve bilmeyen kişiler bir arada, ben ASUS'u biraz öyle görüyorum. Monster'a gelecek olursak servisi hala iyi, ilgili. Sadece F/P bir tarafları kalmadı. O parayı o panele veresi gelmiyor insanın.

Lenovo, HP, Casper, Acer tarafında çok daha olumsuz kullanıcı deneyimlerine denk geldim. Hal böyle olunca ASUS ve MSI tercih etmek isteme sebebiniz bana çok da mantıksız gelmiyor. Bir ürün alırken 2-3K fazla verip muhatap bulabileceğin bir marka tercih etmek gayet de mantıklı. Sırf bu yüzden RTX 5060 Ti ekran kartımı ASUS seçmiştim. Tabii şöyle bir şey de var insanlar bunu anlamıyor. İkinci elden satmaya kalksan en ucuza göre kıyaslıyorlar, o an marka değeri uçup gidiyor onu da eklemiş olayım.

GameGaraj yeni yeni incelemeye başladığım bir firma. @22723'ın deneyimine bakınca servis kalitesi güven vermiyor. Fakat kötü bir teknisyene de denk gelmiş olabilir, bilemeyiz. Genel anlamda henüz çok da kötü bir ün salmadı fakat BIOS Update almaması gibi durumlar uzun vadede bana tam olarak güven veremiyor. Onun dışında en F/P ürünler şu an Gg'den çıkıyor.

Tüm bu bilgileri topladığımızda önerebileceğim ürün: ASUS TUF F16 RTX 5060 olur. Türkiye'de yaşamıyor olsak düşünmeden Lenovo derdim. Panel kaliteleri bir ayrı oluyor.

Servisle fazla muhatap olmadım. Ancak telefonlarda servise bağlanmak meşakkatli, değişim için MSI Vector 17 kasa slayer 5 cihazın RAM'leri değişip geri gönderilecekti ancak Hepsiburada değişim red edildiği için kullanıcı odaklı iade yapmıştı. R9t serisinde AMD iGPU yazılım sorunları var, ben mayıs 2025 sürücüsü ile çözmüştüm. R9t serisi bence en fazla 115W-120W GPU kaldırabilir. İade sebebim GPU 140W verememesi idi. 86-87 derece fazlaydı. Vector 17 75 derece çakılı gidiyordu. İade de sorun yapmadılar, keşke Vector 17'yi değişim yapsalardı. İade olmaya sebep olmasaydı diyorum. Adaptorden coil whine sesi geliyordu ona bir şey yapmadılar mesela, aradım; kullanım sorun olmaz dediler, adaptörü tek yollayabilir miyim dediğimde olur demişlerdi. Ama RAM arızası ile Vector 17 kasa slayer 5'te adaptörden bilgi vermediler. Servis deneyimlerim bunlar. Bir de servis teknisyenleri ve iletişimde bulunan kişiler bana bıkmış gibi geliyor; insanlar arayıp çok soru sordu, saçma sebeplerle servise cihaz geliyor diye düşünüyorlar sanırım. Birisi bahsetmişti Telegram'da cihazı yolladığımda teknisyen bıkmış gibi idi demişti. Cihazlar bozulursa\ arıza olursa ilgileniyorlar bence. Hp\ Lenovo servisinden daha iyidir, diye düşünüyorum. Sadece bu kadar talebi beklemiyorlardı. Ve r9t alacaklar veya X serisi sorunlar çıkabiliyor arada. Bir de 5070 Ti r9t serisi için termal anlamda sınır bir model ucu ucuna thermal throtling yemeden çalışıyor ( NVIDIA 87 dereceden sonra güç kısıyor ondan bahsediyorum)
9955hx ve 9955HX3D için kasa yetersiz, oyunlarda vs sıkıntı yok ama Cinebench r23\r24 testlerinde alması gerekenden biraz az alıyor. ( throtling)

@22723, sıcak çalıştıktan sonra aldigin FPS'nin hicbir kiymeti yok. Urun yeni gelir gelmez o degerleri gormussun. Dusun bir de dört beş ay yük altında kullansan neler olacakti. Malum watt sinirlamasi da bir yere kadar yardimci oluyor.

Acer Predator eskiden sivi sogutmali top-tier cihazlar uretirdi. Servisi kötü ün salmasa onun 5070 Ti'lı versiyonuna gecmeni onerebilirdim. OLED panelli, aktif BIOS destegi olan, dolu dolu cihazlar cikariyorlar. İşin icine servis girince elimiz kolumuz baglaniyor. Öneri yaparken donanimdan cok servis destegini ön planda tutmaya calisiyorum. Kendimizce orta/ust segment bir urun alip en azindan dort bes sene kullanmayi hedefliyoruz. Ona gore tercihte bulunmak lazim.